Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Berki Krisztián és Hosszú Katinka az Év sportolója

2014.12.18. 21:18 Módosítva: 2014.12.18. 21:31

Berki Krisztián tornászt és Hosszú Katinka úszót, a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapatát, Storcz Botond kajak-kenu szövetségi kapitányt, valamint Shane Tusup úszóedzőt választották az év legjobbjának a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) 57. alkalommal kiírt szavazásán – tudósított az MTI.

A díjakat csütörtök este a kategóriák dobogósainak a budapesti Akvárium Klubban a Sportcsillagok Gálaestjén adták át, az ünnepségen részt vett Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke és Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért felelős államtitkára is.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) különdíját Szabó László Zsolt vezérigazgató adta át Erdei Zsolt ökölvívónak, az államtitkári különdíjat pedig az idén visszavonuló Polgár Judit, minden idők legjobb női sakkozója vette át Simicskó Istvántól. A MOB különdíját Kovács István tornászedző kapta Borkai Zsolttól, míg a sportújságírók szövetsége életműdíjjal ismerte el Palotai Károly labdarúgó, játékvezető pályafutását.

Az MSÚSZ újra díjazta a legjobb fogyatékkal élő sportolókat: a férfiaknál Rozbora András, a nőknél Szabó Nikolett cselgáncsozó, a csapatoknál a Csonka András, Zborai Gyula asztalitenisz-csapat, a szövetségi kapitányoknál Dobi Zoltán, az edzőknél pedig Pruzsina István végzett az élen.

A nem olimpiai sportágak képviselői is a gálán vehették át idei teljesítményükért az elismerést. A férfiaknál Bánhidi Dániel táncos, a nőknél Gurisatti Lilla búvárúszó, a csapatoknál a Szupergirls táncegyüttese, az edzőknél Debreczeni Dezső (kick-box), a szövetségi kapitányoknál pedig Sziklenka László (sárkányhajó) bizonyult a legjobbnak.

Az 57. Év sportolója szavazás dobogósai:

férfiak:

1. Berki Krisztián 1563 pont

2. Bácsi Péter 1397

3. Pars Krisztián 405

nők:

1. Hosszú Katinka 1741 pont

2. Kozák Danuta 1169

3. Miklós Edit 615

csapat:

1. Győri Audi ETO KC 1509 pont

2. Férfi öttusa-válogatott 650

3. Női kajaknégyes 571

szövetségi kapitány:

1. Storcz Botond, kajak-kenu 1122 pont

2. Benedek Tibor, férfi vízilabda 951

3. Kiss László, úszás 756

edző:

1. Shane Tusup, úszás 1021 pont

2. Ambros Martin, kézilabda 873

3. Kovács István, torna 694

A győztesek nyilatkozatai:

Berki Krisztián, az év férfi sportolója:

----------------------------------------

"A három közül talán ez a mostani díj a legkedvesebb a számomra, mert a tavalyi év után az idei esztendőre új motivációt kellett találnom. Ebben sokat segített, hogy januárban megszületett a kislányom, és az edzőmmel, Kovács Istvánnal sikerült olyan munkát végeznünk, amelynek eredményeként pontosan úgy alakult az év, ahogyan azt megálmodtam."

Hosszú Katinka, az év női sportolója:

-------------------------------------

"Nem tudnék választani legkedvesebbet az idei eredményeim közül. Jövőre már a szinten tartással is elégedettek lennénk edzőmmel és férjemmel, Shane Tusuppal, de persze az időeredményeken szeretnénk még javítani. Nagyon örülök, hogy ismét megnyertem ezt a díjat. Ez már nem rajtam múlt, hiszen a munkát elvégeztük, így izgulni valóm nem volt."

A Győri Audi ETO KC, az év csapata nevében Görbicz Anita csapatkapitány:

--------------------------------------------------

"Sokkal nehezebb volt megvédeni a címünket a Bajnokok Ligájában, mint megszerezni az elsőt, mert minden meccsen éreztük, hogy mindenki minket akar legyőzni. Ha lehet, most még nehezebb év áll előttünk, mivel többen gyermeket várunk, illetve több sérülés is nehezíti a helyzetünket. De kiváló edzőnk van, aki eddig is át tudta lendíteni az együttest a holtponton, ráadásul eddig sem egyének álltak a sikerek mögött, hanem csapatként nyertünk."

Storcz Botond, az év szövetségi kapitánya:

------------------------------------------

"Számomra az a legnagyobb eredmény, hogy a női kajaknégyes immár hat éve veretlen. Különösen büszke vagyok erre, mivel talán itt a legnagyobb a harc a hajóba kerülésért, ami a riói olimpia közeledtével még fokozódni is fog. Jövőre nem az érmek megszerzése, hanem kizárólag a riói kvóták begyűjtése számít. Ezekre azért lenne szükség, hogy az olimpián ne kelljen kényszermegoldásokhoz nyúlnunk."

Shane Tusup, az év edzője:

--------------------------

"A tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is meglepetésként ért a díj. Ugyanakkor számomra természetesen továbbra is az a legfontosabb, hogy Katinka elérje a céljait és azokat az eredményeket, amelyekre vágyik."