Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

NOB-alelnök: a brazil válság hatással lesz az olimpiára

2015.12.09. 16:57

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egyik alelnöke, Craig Reedie szerint a Brazíliát sújtó válság biztosan rossz hatással lesz a jövő évi, riói olimpiára - jelentette az MTI.

A sportvezető szerdán elmondta, hogy hatalmas előrelépést tapasztalt az elmúlt hónapokban az olimpiai helyszínek építkezésein, ugyanakkor leszögezte, hogy a brazilok "számos politikai és gazdasági nehézséggel küzdenek, amelyek elkerülhetetlenül hatással lesznek a játékokra".

A helyi szervezők szerdán küldték el legújabb beszámolójukat a NOB végrehajtó bizottságának. Ebben hangsúlyozták, hogy minden területen együttműködnek a nemzetközi sportági szövetségekkel, valamint a nemzeti olimpiai bizottságokkal, hogy biztosítsák a munkálatok további hatékonyságát.

Az olimpia kezdete előtt kevesebb mint nyolc hónappal Brazília komoly válsággal küzd. A Petrobras állami olajtársaság körüli korrupciós botrány több mint egy éve dagad, és alaposan megtépázta a hosszú ideje hatalmon lévő Munkáspárt és az államfő, Dilma Rousseff tekintélyét. Az ügyben 50 politikus ellen folyik vizsgálat.

Az utóbbi hónapokban többször voltak tömeges, több tízezer embert megmozgató tüntetések a nagyobb városokban Rousseff ellen, bár akadtak rokonszenvtüntetések is. A kormány népszerűségvesztéséhez az is hozzájárult, hogy az utóbbi években megtorpant a brazil gazdasági növekedés.