Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Borkai: 140 magyar sportoló várható az olimpiára

2016.04.21. 21:17

A Magyar Olimpia Bizottság (MOB) elnöke szerint jól állnak a nyári riói olimpiára való előkészületekkel. Borkai Zsolt az M1 aktuális csatorna csütörtök esti Híradójában kiemelte: a magyar versenyzők nyugodtan készülhetnek, minden feltétel biztosított ahhoz, hogy sikeresen szerepelhessenek.

A MOB elnöke felidézte, hogy tavaly és idén is az volt az elsődleges feladatuk, hogy olyan felkészülést, "nyugodt hátteret" biztosítsanak a versenyzőknek, edzőknek, amellyel minél többen tudják magukat kvalifikálni a riói olimpiára. Borkai Zsolt úgy érzi, ez sikerült. Hozzátette: a sportolók minden jelzésére, igényére a MOB és a szövetségek is odafigyelnek. Ha valami szükséges, azt biztosítják a számukra.

Borkai Zsolt felidézte, hogy már 115-en biztosan kint lesznek az olimpián, de - mint kiemelte - még nem fejeződött be a kvalifikáció. A MOB elnökének becslése szerint nagyjából 140 magyar sportoló juthat ki a nyári játékokra.

A görögországi Olümpiában csütörtök délelőtt meggyújtották az augusztusi riói olimpia lángját.

A hagyományoknak megfelelően egy papnőnek öltözött színésznő, Katerina Lehou - korhű jelmezben, a Nap sugaraival, fém parabolatükör segítségével lobbantotta fel a lángot Héra istennő 2600 éves temploma előtt. A színésznő ezután átadta az olimpiai lángot a staféta első tagjának, Elefteriosz Petruniasz világbajnok görög tornásznak. A fáklyaváltó idén 80 éves, először az 1936-os berlini olimpia előtt volt példa arra, hogy a lángot futók vitték, és adták kézről kézre Olümpiától a házigazda városig.

A görögországi váltófutás után a fáklya jövő szerdán érkezik meg Athénba, a régi Olimpiai Stadionba, ott adják át az első dél-amerikai olimpiai játékok szervezőinek. Brazíliában május 3-án kezdődik a váltófutás - amely 329 várost érint, és 12 ezer tagja lesz -, a Rio de Janeiró-i olimpia megnyitójára augusztus 5-én kerül sor. (MTI)