Törvényjavaslatot nyújtottak be az olimpiai rendezésre

2016.05.17. 22:21

A 2024-es nyári olimpiai és a paralimpiai játékok rendezésére, szervezésére és lebonyolítására nyújtott be törvényjavaslatot két fideszes képviselő, Gulyás Gergely és Bánki Erik. A javaslat

  • törvényi szintre emelné az olimpiai pályázat intézményi rendszerét, szabályozva a Budapest 2024 Zrt. feladatait. Ez a cég látná el az olimpiai és paralimpiai játékok szervezőbizottságának feladatait.
  • az olimpiai megvalósítási hatóság, mint a játékok infrastrukturális beruházásait és a szükséges projekteket megvalósító szerv lenne a biztosítéka a sikeres rendezésnek. 
  • az olimpiával kapcsolatos létesítmények építésekor speciális szabályokat alkalmaznának és létrehoznák a kiemelt jelentőségű olimpiai üggyé nyilvánított általános építésügyi hatósági ügy kategóriáját.
  •   szabályozza a közlekedés területét, létrehozva a sportesemény hatékony lebonyolítását biztosító olimpiai közlekedési tervet és olimpiai útvonal hálózatot
  • előírná, hogy az olimpiai és paralimpiai játékok pályázatához és rendezéséhez szükséges forrásokat a központi költségvetés tehermentesítése érdekében a lehető legnagyobb hányadban adományokból, illetve központi költségvetési forráson kívüli támogatásokból kell fedezni. 

A 2024-es olimpia és paralimpia megrendezéséért Budapest mellett Róma, Párizs és Los Angeles verseng. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2017 szeptemberében dönt a helyszínről, írja az MTI.