Tovább kell jutni, ott van a mi helyünk

2012.11.09. 15:16
Ismét komoly jégkorongtornának ad otthont a hétvégén Papp László Aréna. A magyar válogatott első lépéseket teheti meg a 2014-es olimpiai játékok felé, az egyik előselejtező-csoportot rendezik meg Budapesten, amelyen Litvánia, Hollandia és Horvátország lesz az ellenfél.

A magyar válogatott a torna egyértelmű esélyese. A három ellenféllel eddig 64 meccset játszottunk és 49-szer mi nyertünk, egyedül a hollandokkal szoros némileg (18 győzelem, 3 döntetlen, 9 vereség) a mérleg, de velük is régebben vívtunk nagy csatákat.

A keret valamennyi tagja abban bízik, hogy az esélyesség nem hat bénítólag, a szakvezetés pedig abban, hogy a néhány hete távozó Kevin Primeau helyére kinevezett Diego Scandella megtalálja a győztes taktikát.

A válogatott korábbi kapitányát előbb a SAPA Fehérvár AV19 kispadjáról állították fel, majd október 25-én a válogatott éléről is eltávolították. Érthető döntés született, hiszen a 22 fős válogatott keretből 14-en játszanak az EBEL-ben szereplő klubban.

A magyar csapat öt légióssal készült a tornára. Bartalis István és Hári János Sévdországban szerepel, utóbbit az élvonalbeli Modo kölcsönadta a másodosztályú Asplövennek és rögtön első meccsén három gólpasszt jegyzett. Vas János a francia Dijon hokisa, nyolc meccsen 5 gólja és 12 gólpassza van a csatárnak. Szélig Viktor is Franciaországban játszik, míg Kóger Dániel az ECHL-s – az NHL mögött a második legerősebb bajnokság – a South Carolina Stringrays játékosa, még nem sikerült pontot szereznie.

Az itthon játszók közül a gerincet adó Fehérvár gyenge kezdés, majd Pirmeau távozása után kezd magára találni, utolsó nyolc meccséből hatot megnyert és már a felsőházat érő hatodik helyen áll a bajnokságban.

Az ellenfelek

A három válogatott közül a horvátok, de leginkább a hollandok jelenthetik a legnehezebb akadályt, így nem kizárt, hogy a vasárnapi magyar–holland lesz a döntő meccs. Hollandia légiós nélkül érkezik a tornára, az utolsó öt idényben a divízió 1-ben szerepelt. A világrangsort tekintve rendre a 24-25. hely környékén végeztek. Kapusposzton erősek, és remek csatáraik vannak. Legutóbb tavaly áprilisban a mieink 7-3-ra nyertek a vb-n és a keret azóta sem lett erősebb.

Az EBEL-s Medvescsak Zagreb honosított kanadai játékosai révén jól ismerjük a horvát válogatottat, de az észak-amerikai születésűek közül senki nem vállalta az selejtezőt, így az utóbbi két évben a vb-összesítést tekintve 31. válogatott legyőzése nem jelenthet gondot. Juniorkorú kapusok és mindössze 15 mezőnyjátékos áll Danijel Kolombo rendelkezésére. Ugyancsak tavaly játszottunk velük legutóbb, akkor Zalaegerszegen, egy felkészülési meccsen 7-1 volt ide. 23 korábbi meccsből 21-szer Magyarország nyert.

Sokáig aggódtunk, hogy az NHL-szezon elmaradása miatt könnyen lehet, hogy a legjobb litván játékos, Dainius Zubrus eljön Budapestre. Most már biztos, hogy nem jön és a Kazahsztánban profiskodó – korábban Szuper Leventével egy klubban szereplő – Donatas és Tadas Kurneliauskas ikerpár sem. Így talán a litvánoktól sem kell különösen tartani. Legutóbb kétszer is a divízió 1-es osztály B csoportjának az ötödik helyén végeztek. Lebecsülni nem szabad őket, hiszen két olyan hokisa is van a keretnek, aki a finn bajnokságban, az Ilves Tamperében szerepel, a kapus Mantas Armelis pedig annak az Anze Kopitarnak a csapattársa a svéd másodosztályban, aki nyáron Stanley Kupát nyert a Los Angeles Kingsszel.

A jelenleg csak megbízott kapitányként szereplő Diego Scandella 2006 és 2009 között három divízió 1-es és egy A csoportos világbajnokságon szerepelt Pat Cortina segítőjeként, így nem meglepő, hogy edzésmódszerei és taktikája nagyban hasonlít a magyar válogatottal nagy sikereket elért Cortina munkájához.

A korábban kijelölt bő keretében azok kaptak helyet, akik az idei, divízió 1-es vb-n is szerepeltek. Scandella kijelentette: a csapatnak nem lehet más a célja, minthogy megnyerje a budapesti olimpiai selejtezőt.

A magyar válogatott pénteken az ellen a Litvánia ellen kezd, amellyel eddig 11-szer játszott és csak egyszer kapott ki, a 10 győzelem mellett a 75-16-os gólküölönbségre is büszkék lehetnek a mienk. Szombaton a kanadai honosított hokisokkal teli Horvátország jön, míg vasárnap talán a legerősebb ellenfél, Hollandia következik.

Ha a magyarok megnyerik a tornát, akkor 2013. február 7. és 10. között Vojensben a házigazda dán, valamint a fehérorosz és a szlovén csapat lesz az ellenfél. Annak a csoportnak a győztese jut ki a 2014-es szocsi olimpiára. Magyar válogatott utoljára 1964-ben, Innsbruckban szerepelt ötkarikás játékokon.

A magyar válogatott kerete

Kapusok: Bálizs Bence (Sapa Fehérvár AV19), Budai Krisztián (Miskolci Jegesmedvék)

Hátvédek: Hegyi Ádám (Miskolci Jegesmedvék), Hetényi Péter (Sapa Fehérvár AV19), Horváth András (Sapa Fehérvár AV19), Orbán Attila (Sapa Fehérvár AV19), Pozsgai Tamás (Sapa Fehérvár AV19), Szélig Viktor (Diables Rouges de Briancon), Tokaji Viktor (Sapa Fehérvár AV19)

Csatárok: Bartalis István (IF Troja-Ljungby), Benk András (Sapa Fehérvár AV19), Galanisz Nikandrosz (Dab.Docler), Hári János (MoDo), Kovács Csaba (Sapa Fehérvár AV19), Ladányi Balázs (Sapa Fehérvár AV19), Magosi Bálint (Sapa Fehérvár AV19), Mihály Árpád (Sapa Fehérvár AV19),  Kóger Dániel (South Carolina Stingrays),  Sikorcin Ladislav (Sapa Fehérvár AV19), Sofron István (Sapa Fehérvár AV19), Vas János (Ducs de Dijon), Vas Márton (Sapa Fehérvár AV19)

A torna programja:

Péntek, 1. forduló:

Hollandia-Horvátország 15.30

Magyarország-Litvánia 19.00

Szombat, 2. forduló:

Hollandia-Litvánia 14.00

Magyarország-Horvátország 17.30

Vasárnap, 3. forduló:

Horvátország-Litvánia 14.00

Magyarország-Hollandia 17.30