Győzelemmel kezdett a hokiválogatott

2013.04.14. 21:57
A magyar jégkorong-válogatott megkezdte idei szereplését a budapesti divízió I./A-s világbajnokságon. Ami a legfontosabb, győzelemmel és meggyőző játékkal vertük 4-2-re Nagy-Britanniát. A legnagyobb vetélytársak közül a kazahok és az olaszok is nyertek, hétfőn az újonc Dél-Korea jön.

Jól indult a meccs. A kezdeti megilletődöttséget hamar levetkőzte a magyar válogatott, és gyorsan ráerőltette a brit csapatra azt a játékrendet, amit Rick Chernomaz kapitány talált ki erre a világbajnokságra. Az 1-3-1-es felállással szemben az ellenfél tanácstalanul próbált támadni, nem is nagyon tudott, az első öt kapura lövés a miénk volt, de a britek kapusa nem hibázott. Olyannyira nagy volt a fölényünk, hogy 15-5-re hoztuk le a lövéseket az első harmadban, csak éppen kaptunk egy nagy potyát.

A 17. percben David Phillips a kék vonalról kínálta meg a magyar kaput, a lövése nem volt erős, csak sajnos nagyon pontos. Lehet, hogy a meccshiány miatt, de Szuper Levente – aki az elmúlt egy évben mindössze egy bajnokin állt a kapuban – elnézte, és túl későn zárta össze a mamutot, a korong pedig a lábai között csúszott a kapuba.

A 2. harmad elején sikerült kihasználni egy emberelőnyt, Nagy Gergő lőtte be. Hat perccel később pedig már nálunk volt az előny. A két Vas hozta össze a gólt, János lövése Márton elé pattant, aki kapásból bevágta. Aztán az első emberhátrányunkat góllal büntették a britek. Nem elég, hogy kevesebben voltunk, még el is védekeztük magunkat, olyan egyedül hagytuk Colin Shieldst, hogy nehéz dolga nem volt a csatárnak (2-2).

Ladányi szerencsés góljával 3-2-re mentünk, majd Vas János lábbal gólt szerzett, de a bírók némi videózás után nem adták meg a valóban szabálytalannak tűnő találatot, így 3-2-vel vártuk az utolsó húsz percet. Az mindenféleképp biztató volt, hogy 40 perc játék után 29 kapura lövésünk volt, szemben a britek 10 próbálkozásával.

Az utolsó harmad első fele hatalmas birkózással telt, jellemző volt a meccs ezen szakaszára, hogy mindössze négy kapura lövésre volt képes mindkét csapat. Aztán Szuper helyrehozta, amit az első gólnál elszúrt, óriási védése nemcsak erőt adott a csapatnak, hanem az ellentámadásból gólt is szereztünk, Sikorcin ütötte.

Az utolsó perceket emberhátrányban védekeztük végig, bár nyomtak a britek, egy pillanatig sem volt érezhető, hogy bajban lennénk. A magyar jégkorong-válogatott meggyőző fölénnyel vágott vissza a tavalyi 4-5-ért, és győzelemmel kezdte a világbajnokságot. Hétfő este a csoport újonca, Dél-Korea következik, amelytől még egyszer sem kaptunk ki.

Rich Chernomaz szövetségi kapitány: „Nagyon nehéz volt a kezdés, nagy volt az elvárás a játékosokkal szemben, hogy a jól rajtoljunk. Az elején még nem mentek be a helyzetek, de végig ragaszkodtunk a taktikánkhoz, és ez eredményre vezetett. Büszke vagyok a csapatomra, és külön köszönet a világ legnagyszerűbb szurkolótáborának."

Jegyzőkönyv

Magyarország–Nagy-Britania 4-2 (0-1, 3-1, 1-0)

Gólszerző: Nagy Gergő (23.), Vas Márton (29.), Ladányi (37.), Sikorcin (52.), ill. David Phillips (17.), Shields (31.)

Az első nap további eredményei:

Kazahsztán-Japán 5-2 (1-1, 2-1, 2-0)

Gólszerző: Szavenkov (18.), Romanov (26., 59.), Alekszandrov (40.), Zsajlaujov (56.), illetve Tanaka (13.), Kavaj (29.)

Olaszország-Koreai Köztársaság 4-0 (1-0, 2-0, 1-0)

Gólszerző: Koster (5.), Borrelli (23., 39.), Marchetti (54.)