Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Bravúr kell az A csoporthoz, ez a realitás

2013.04.14. 12:20
Vasárnap kezdődik és jövő szombatig tart a budapesti divízió I.-es jégkorong-világbajnokság, amelyen nem a magyar válogatott az esélyes. A harmadik hely reálisnak tűnik, a nagy álom a feljutás lenne a legjobbak közé.

Merjünk nagyot álmodni

Az idei torna is a megszokott rendszerben zajlik. Az A csoporttól tavaly búcsúzó két válogatott, a kazah és az olasz mellett a divízió I./B-ből érkező Dél-Korea, valamint Japán és Nagy-Britannia mellett a rendező magyar csapat küzd a két feljutó helyért. A realitásokat figyelembe véve a legjobbak közül érkező Kazahsztán és Olaszország erősebbnek tűnik, de ahogy Rick Chernomaz, a magyar kapitány jellemezte az erőviszonyokat, ha minden mérkőzésen az utolsó percig küzd a csapat, akkor szép eredményt érhet el.

„A játékosok megtanulták a felállást, és amint a japánok elleni keddi mérkőzésen is látható volt, ez jól működik. Bízom a fiúkban, és bár nem mi vagyunk az esélyesek, a közönség sokat dobhat a teljesítményünkön" - mondta Chernomaz.

Az új hadrend

A felállás, amiről a kanadai kapitány beszélt, egy olyan játékrendszer, amellyel a szakember a legoptimálisabban tudja kihasználni a játékoskeret adta lehetőségeket. A eddigi szokásos kétvédős, háromcsatáros rendszerről az 1-3-1-es taktikai felállásra váltott. Ez azt jelenti, hogy egy védő előtt három játékos védi a saját harmadát, elöl pedig egy csatár zavar.

Ennek az a lényege, hogy az ellenfél támadását már a középső harmadban meg lehet szűrni. A lezárt területek miatt hatékonyabban lehet az indítások és a korongfelhozatal ellen felkészülni. Ugyanakkor ez a hadrend nagyobb odafigyelést is igényel, hiszen a három középső játékosnak aktívabban kell besegítenie a védekezésbe és azt hatékonyabban kell támogatniuk, ha sikerül mégis átjátszani a falat. Az átszervezés miatt Vas Márton például a támadószekcióból leghátulra került, és lesznek olyan védőink is, akik a támadásoknál lephetik meg az ellenfelet. Ilyen Gőz Balázs, a Miskolc újonca, aki a felkészülési meccseken bizonyította, hogy érett támadóként is képes segíteni a csapatot.

Az ötlet maga az NHL-ből származik, a Tampa Bay Lightnning alkalmazta korábban előszeretettel. Chernomaz a hazai védők hiányosságait próbálja ezzel a taktikai elemmel kiküszöbölni. Emellett az Észak-Amerikában jobban elterjedt erőjátékra fektet nagyobb hangsúlyt, vagyis a korcsolyázótudás és a fizikum sokkal fontosabb a technikai tudásnál. Ennek esett áldozatul az első keretszűkítésnél Galanisz Nikandrosz is, aki hiába lett a magyar bajnokság legjobbja, Chernomaz szerint nem fért bele ebbe a taktikai elképzelésbe.

Vidám kezdés után jöhetnek a bravúrok

A mieink vasárnap este azzal a Nagy-Britanniával kezdik a világbajnokságot, amelynél erősebbnek tűnik a magyar csapat. 2007-ben és 2010-ben is legyőztük őket a vb-n, tavaly akkor kaptunk ki, amikor már a bronzérem megvolt, ráadásul a briteknek ez a siker kellett a csoportban maradáshoz. Dél-Korea egyre erősebb, de osztálykülönbség van a két válogatott között, az ázsiaiak ellen még egyetlen meccset sem buktunk a korábbi tízből, két hónapja 6-1-re nyertünk.

Az első szakaszt két győzelemmel kell kezdeni, majd a keddi szünnap után jöhetnek a kazahok. A szovjet utódállam válogatottja messze a legjobb ebben a hatosban, korábban még sosem sikerült ellenük nyerni, és nem is biztos, hogy az energiánkat erre a sikerre kellene pazarolni. A keret a KHL-s Barisz Asztana játékosaival van tele és egy 154 NHL-meccses, honosított kanadai védővel, Kevin Dallmannal érkeztek Budapestre.

Pénteken, az olaszok ellen már képes lehet a bravúrra a magyar csapat, a feljutáshoz a két legerősebb közül az egyiket mindenképpen verni kell. 2009-ben 6-1-re nyertünk, a 2011-es vb-n, majd ugyancsak két éve, Miskolcon is csak hosszabbításban kaptunk ki.

Szerencsés körülmények között a jövő szombati, Japán elleni meccsen biztosíthatjuk be a továbbjutást, nekik a keddi felkészülési meccsen hetet vágott a válogatott. Bár a felkészülés során veretlenek maradtunk – a lengyeleket 4-2-re, Japánt 7-0-ra vertük –, ami jó előjel, az igazi értékmérők majd a tétmeccsek lesznek. Ha a mutatott forma és a taktikai elképzelés a jégen is megvalósul, ott lehetünk a jövő évi, minszki világbajnokságon.

A kazahok és az olasz A csoportos ellenféllel készültek a budapesti vb-re. Előbbi legyőzte Ausztriát, majd kikapott a szlovénektől. Az olaszok kétszer is kikaptak Ausztriától. És ha már az ázsiaiak szóba kerültek, a sportág térhódításának jele, hogy a kontinensről három válogatott is a második vonalban szerepel, és az egyik szinte bizonyosan fel is jut.

A közönség sokat segíthet

Már csak pár száz jegy maradt a világbajnokságra, így szinte biztos, hogy mind a hat meccsen telt ház fogja buzdítani a magyar válogatottat. Ezt Németh Miklós, a magyar szövetség elnöke  is megerősítette. Hozzátette, nem akarnak feleslegesen terhet tenni a játékosok vállára. „A cél az, hogy a csapat minden meccsen a közönség tapsától kísérve jöjjön le a pályáról, függetlenül az elért eredménytől".

A 21. világbajnokságára készülő csapatkapitány, Szélig Viktor szerint „rögös utat járt be a csapat és az egész magyar hoki az utóbbi két évtizedben. Most a legfőbb feladatom, hogy segítsem a keretbe bekerülő fiatalokat úgy, ahogy engem terelgettek az öregek anno, hiszen előbb-utóbb nekünk is át kell adni a helyet."

Aki mégsem jut be a Papp László Arénába, az a SportTV-n, illetve az Indexen követheti napról napra az eseményeket.

Minden, amit a vb-ről tudni kell

A válogatott kerete

Kapusok: Rajna Miklós (Sapa Fehérvár AV 19), Szuper Levente (Vasas)

Hátvédek: Gőz Balázs (Miskolci Jegesmedvék), Horváth András (Sapa Fehérvár AV 19), Kiss Dániel (Dab.Docler), Pozsgai Tamás (Sapa Fehérvár AV 19), Sille Tamás (Sapa Fehérvár AV 19), Szélig Viktor (Briancon-Diables HC), Szirányi Bence (Miskolci Jegesmedvék), Tokaji Viktor (Sapa Fehérvár AV 19), Vas Márton (Sapa Fehérvár AV 19)

Csatárok: Bartalis István (Troja-Ljungby), Benk András (Sapa Fehérvár AV 19), Hári János (MoDo), Kovács Csaba (Sapa Fehérvár AV 19), Ladányi Balázs (Bolzano), Magosi Bálint (Sapa Fehérvár AV 19), Mihály Árpád (Sapa Fehérvár AV 19), Nagy Gergő (Miskolci Jegesmedvék), Nagy Krisztián (Miskolci Jegesmedvék), Sikorcin Ladislav (Sapa Fehérvár AV 19), Sofron István (Sapa Fehérvár AV 19), Vas János (Dijon HC)

A program

Április 14., vasárnap:

1. forduló:

Kazahsztán-Japán 12.30

Olaszország-Koreai Köztársaság 16.00

Magyarország - Nagy-Britannia 19.30

Április 15., hétfő:

2. forduló:

Olaszország-Japán 12.30

Kazahsztán - Nagy-Britannia 16.00

Magyarország-Koreai Köztársaság 19.30

Április 16., kedd: szünnap

Április 17., szerda:

3. forduló:

Japán-Koreai Köztársaság 12.30

Olaszország - Nagy-Britannia 16.00

Kazahsztán-Magyarország 19.30

Április 18., csütörtök: szünnap

Április 19., péntek:

4. forduló:

Kazahsztán - Koreai Köztársaság 12.30

Japán - Nagy-Britannia 16.00

Magyarország-Olaszország 19.30

Április 20., szombat:

5. forduló:

Nagy-Britannia - Koreai Köztársaság 12.30

Kazahsztán-Olaszország 16.00

Magyarország-Japán 19.30

Az ellenfelekkel szembeni mérleg

Nagy-Britannia: 27 mérkőzés, 15 magyar győzelem, 1 döntetlen, 11 brit siker, gólkülönbség 93-76

Koreai Köztársaság: 10 mérkőzés, 9 magyar győzelem, 1 döntetlen, 83-27

Kazahsztán: 5 mérkőzés, 5 kazah győzelem, 10-37

Olaszország: 31 mérkőzés, 9 magyar győzelem, 7 döntetlen, 15 olasz siker, 100-135

Japán: 22 mérkőzés, 8 magyar győzelem, 14 japán siker, 65-91

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!