Krakkó hősei újabb csodára készülnek

2016.04.29. 08:38
Oroszországban a jövő héten megkezdődik az A csoportos jégkorong-világbajnokság, amelyen Magyarország is újra részt vesz.

A magyar válogatott a tavalyi krakkói bravúr után ismét az elitben szerepel, de sokkal könnyebb dolga nem lesz, mint 2009-ben a svájci Klotenben volt. Hét mérkőzést egészen biztosan játszanak a magyarok Szentpéterváron, amire már egy hónapja készülnek. Ilyen hosszú alapozás eddig még sosem volt.

A magyar válogatott helyzetét alaposan megnehezíti, hogy egy csoportban szerepel azzal a német és francia válogatottal, amely a 2017-es vb-nek lesz a házigazdája, így védett csapatokként nem eshetnek ki.

Az első csapás nyolc hónappal a torna előtt érte a szurkolókat, amikor a IIHF, a nemzetközi szövetség hirtelen megváltoztatta a szabályokat: a két házigazda védettséget élvez, azaz bármi történik a jégen, ez a két nemzet nem eshet ki az A csoportból. A magyarok feladata ennél már nem is lehetne nehezebb, ezt kell megoldani.

A kiesés, illetve bennmaradás szabálya

1) Amennyiben a 2016-os elit vb B, Szentpéterváron játszó csoportjában Francia- és Németország is elkerüli az utolsó helyet, akkor az ottani 8. esik ki a Moszkvában szereplő csoport 8.-jával együtt, és helyükre a divízió 1/A-ból az első kettő jut fel.

2) Ha a 2016-os elit vb B, Szentpéterváron játszó csoportjának 8. helyén Francia- vagy Németország végez, a másik viszont a 6. vagy jobb pozícióban, akkor a csoport 7.-jét összevetik a másik csoport 7.-jével, és amelyikük rosszabb mérleggel zár, kiesik a Moszkvában szereplő csoport 8.-jával együtt, és helyükre a divízió 1/A-ból az első kettő jut fel.

3) Csak akkor lesz egy kieső 2016-ban az elitből és egy feljutó a divízió 1/A-ból, ha az elit világbajnokság B csoportjában, Szentpéterváron a 2017-es elit vb két rendezője, Francia- és Németország végez a 7. és 8. helyen valamilyen sorrendben. Ez esetben ugyanennek a csoportnak a 6. helyezettje természetesen bennmarad és a Moszkvában játszó csoport 8.-ja esik csak ki, amely helyére a divízió 1/A győztese jut fel.

A magyar válogatott három felkészülési meccsen van túl. Az első kettőn oda-vissza verte az osztrákokat, ami azért számított különösen fontosnak, mivel az osztrákoknak elviekben sokkal élesebbnek kellett lenniük, hiszen ők a most is zajló, divízió A csoportos vb-re készültek (nem mellékesen három forduló után vezetik is azt).

Előbb a Tüskecsarnokban volt 4-0, végig dominálta a magyar csapat a meccset, majd Bécsben sikerült már egy felforgatott magyar csapattal 3-1-re nyerni. Rick Chernomaz kapitány a két meccs után sok mindennel elégedett volt, bár azt megjegyezte, ez még nem az elit vb sebessége.

Jött a szlovénok elleni harmadik meccs, amelyen a kapitány megint kísérletezett, míg a szlovénok már a kész vb-csapatukkal léptek jégre, 3-0 lett. 1-0-ig még partiban voltunk, aztán a második szlovén gól után visszaesett a játékunk, végül a kapust lehozva kaptuk a harmadikat. Pénteken a tavaly velünk együtt feljutó Kazahsztán következik, akiktől 5-0-ra kikaptunk Krakkóban. Szombaton pedig az olimpiai reménységekből összerakott, bombaerős orosz válogatott érkezik.

Ami a csapatot érinti, megint egy sérülés borzolja a kedélyeket. A héten dőlt el, hogy Hári János sajkacsontja eltörött. A krakkói vb egyik legfontosabb gólját szerző csatár így lemarad az orosz tornáról. Hári az első két sor valamelyikének a tagja volt eddig, nagyon nehéz lesz pótolni. Megérkezett viszont Erdély Csanád. Fiatal csatárunk a tengerentúli USHL-ben szereplő Sioux Falls Stampede játékosa, csapata búcsúzott a rájátszásban.

Krakkóban Sarauer Andrew és Banham Frank volt a két honosított játékosunk és egyben a csapat vezéregyéniségei is. Idén már velük együtt öt kanadai születésű játékossal készülünk. Szinte biztosnak tűnik, hogy a diósgyőri védőpár, Dudas Jesse és Sagert Kalvin, valamint a fehérvári bekk, Wehrs Kevin túléli az utolsó keretszűkítést is, és ott lehet Szentpéterváron.

A magyar válogatott jelenlegi kerete

Kapusok: Bálizs Bence (MAC), Hetényi Zoltán, Rajna Miklós (Fehérvár), Vay Ádám (Debrecen)

Hátvédek: Dudas Jesse, Sagert Kalvin (DVTK Jegesmedvék), Garát Zsombor, Mestyán István, Stipsicz Bence (MAC), Kiss Dániel (UTE), Orbán Attila, Szirányi Bence, Wehrs Kevin (Fehérvár), Vas Márton (Fassa, olasz)

Csatárok: Banham Frank, Bartalis István, Benk András, Kovács Csaba, Kóger Dániel, Nagy Gergő, Sarauer Andrew (Fehérvár), Erdély Csanád (Sioux Falls, USHL, amerikai), Galló Vilmos (Linköping, svéd), Könczei Áron (Debrecen), Magosi Bálint (Briancon, frncia), Nagy Krisztián, Terbócs István (MAC), Sebők Balázs (KalPa, finn), Sofron István (Klagenfurt, osztrák), Vas János (Slavia Praha, cseh)

A magyar válogatott vb-programja

  • május 7.: Szlovákia–Magyarország, 11.15
  • május 8.: Magyarország–Kanada 11.15
  • május 10. : Magyarország–Franciaország 19.15
  • május 11.: Finnország–Magyarország 19.15
  • május 13.: Egyesült Államok–Magyarország 15.15
  • május 14.: Magyarország–Fehéroroszország 15.15
  • május 16.: Németország–Magyarország 19.15