Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hihetetlen dráma után ért véget a svájci hokicsoda, Svédország a világbajnok

2018-05-20T215648Z 1498063540 UP1EE5K1OYO2E RTRMADP 3 ICEHOCKEY-
2018.05.20. 23:20

Svédország megvédte a jégkorong-világbajnoki címét, miután a koppenhágai döntőben hosszabbítás után, szétlövéssel győzte le a kiválóan menetelő Svájcot, amely története második vb-döntőjét is a svédek ellen bukta el. A svédek tizenegyedszer nyertek vb-t, az elsőt 1953-ban. 1991-ben és 1992-ben fordult elő legutóbb, hogy világbajnoki címet tudjanak védeni.

Látványosan kezdődött az első harmad. Egy kiváló svájci kombináció után, a svédek egyik akcióját Mika Zibanejad a kapu előtt lőtte keresztbe. Nagy csata folyta, hol a svéd, hol a svájci kapu került veszélybe egy-egy remek keresztpassz után. A harmad felénél mindössze nyolc kapura lövés számoltak össze, ami kevésnek számított, de azért, mert a mezőnyben hatalmas küzdelem folyt, sok volt a jó blokk, elsősorban megint a svájci oldalon. Aztán a 12. percben jött az első fordulat, amikor a svájci Nino Niederreitert kiállították.

Innentől a svédek úgy a kapujuk elé szögezték a svájciakat, mint Kanada tette azt a szombati elődöntő utolsó harmadában. Hirtelen 11-5-re ugrott a kapura lövések száma a svédek javára, de mégis Svájc szerzett előnyt. Niederreiter előbb ziccerben elütött a korong felett, majd másodjára behúzta Anders Nilsson lábai között. De csak 76 másodpercig tartott a svájci előny. Gustav Nyquist zseniálisan vett le egy korongot a levegőben, majd kilőtte a felső sarkot.

A második játékrészben aztán Svájc szerzett vezetést, egy remek akció végén Timo Meier lépett meg és kilőtte a hosszú sarkot. A svédek megint beindultak ziccereik voltak és megint beszorították az ellenfelüket. Az utolsó nyolc perc forgatókönyve gyakorlatilag megegyezett az első harmadéval, aminek ismét gól lett vége. Mika Zibanejad majdnem a kékvonalról vágott hatalmas bombát a kapuba. Az utolsó két percben aztán feltámadt Svájc, de az addig néhányszor bizonytalan Nilsson kapus a helyén volt és magabiztosan védett.

Döntetlennel fordultak tehát a csapatok az utolsó harmadra. Svéd ziccerrel kezdődött és végződött a harmad. Közte pedig többnyire masszív védekezés, a létező legkevesebb elkövetett hibával, ami ekkor már végzetes lett volna. Ezt azért a játék minősége is megsínylette, inkább a helyi svéd és svájci szurkolóknak maradt izgalmas a meccs, ami végül hosszabbításban csúcsosodott ki.

Következett a 20 percig tartó hirtelen halál, már csak 4 a 4 ellen. Sokáig a svédek uralták ezt a szakaszt, de komoly helyzet az első öt percben nem akadt, aztán voltak veszélyes lövések mind a két oldalon, de ami az utolsó másodpercben történt, arra nincsenek szavak. A dudaszó pillanatában egy elképesztő svéd bomba a svájci kapuvason csattant. Így aztán a büntetők döntöttek. Az orosz rulettet végül a svédek nyerték 2-1-re, Ekman Larsson és Forsberg belőtte, a másik oldalon ez csak Androghettónak sikerült. Svédország 2018-ban a jégkorong-világbajnok.

Az Egyesült Államok lett a világbajnokság bronzérmese, miután a Kanada elleni helyosztón 4-1-re tudott nyerni. Előbb Chris Kreider ütött úgy gólt, hogy a korong a legjobb kanadai, Connor McDavid mind a két korcsolyáját érintve csúszott át a kanadai lábai között. Kreider nem hibázta el a ziccert. Aztán Marc-Edouard Vlasic lövése csúszott át. ezúttal az amerikai kapus lábai között. Aztán a hajrában jött az amerikai Nick Bonino, aki egy távoli lövés után lecsorgó korongot szépen húzott el Curtis McElhinney, a kanadai kapus mellett és emelte az üres kapuba. Ez volt amúgy a pontkirályságra törő Patrick Kane 20. pontja, ő adta a gólpasszt.

2018-05-20T200249Z 67704988 UP1EE5K1JOPXQ RTRMADP 3 ICEHOCKEY-WO
Fotó: Grigory Dukor

Aztán Kanada kétszer is levitte a kapust, kétszer is gólt kapott belőle, előbb Anders Lee, majd Chris Kreider is betalált. Az Egyesült Államok három év után lett megint bronzérmes, Kanada pedig négy év után maradt le ismét a dobogóról.

Jégkorong-világbajnokság,

Döntő:

  • Svédország-Svájc 3-2 (1-1, 1-1, 0-0, 0-0, 1-0)

Koppenhága, Royal Arena, 12 490 néző, vezette: Roman Gofman (orosz) és Oliver Gouin (kanadai)

Gólszerző: Mika Zibanejad, Gustav Nyquist, Filip Forsberg, ill. Timo Meier, Nino Niederreiter.

A 3. helyért

  • Egyesült Államok-Kanada 4-1 (0-0, 1-1, 3-0)

Koppenhága, Royal Arena, 12 490 néző, vezette: Mikko Kaukokari (finn), Jozef Kubus (szlovák)

Gólszerzők: Chris Kreider (2), Nick Bonino, Anders Lee, ill. Marc-Edouard Vlasic