Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

0,4 másodpercen múlt a hoki-vb bombameglepetése

2019.05.23. 19:02 Módosítva: 2019.05.23. 22:10

Oroszország és Kanada jutott a Szlovákiában zajló jégkorong-világbajnokság elődöntőjében. Előbbi az Egyesült Államokat, utóbbi Svájcot győzte, mindkét csata drámai körülmények között dőlt el.

Úgy nézett ki, hogy a csoportmeccseket száz százalékosan záró orosz válogatott átrobog az amerikai csapaton. Már a 67. másodpercben vezetett a hihetetlen erős kerettel érkező orosz válogatott, majd az első harmad végére már 2-0 volt az előny. Aztán az amerikaiak visszajöttek a meccsbe. A második harmad elején szépítettek, majd mindig egy gólnyi különbségre sikerült zárkózniuk.

4-3-ra úgy szépítettek, hogy lehozták a kapusukat. Az utolsó két percben szinte csak védekezett az orosz csapat, és végül sikeresen tartották meg az előnyüket, az amerikaiak minden dicséretet megérdemelve estek végül ki.

A másik meccs drámai körülmények között dőlt el. Svájc valóban az utolsó pillanatig vezetett. Az első harmad végén szerzett előnyt a svájci válogatott, Kanada csak a második harmad közepén tudott egyenlíteni.

Aztán három másodperccel a második harmad dudaszója előtt, emberelőnyből megint Svájcnál volt az előny. Kanada végignyomta a harmadik játékrészt, de gólt csak nem tudott ütni. Ahogy teltek a percek, egyre elkeseredettebben támadtak a kanadaiak, 20-6 volt a kapura lövés az észak-amerikaiak javára. Az utolsó öt percben Svájc csak a védekezésre, a játék rombolására figyelt.

A kanadaiak is lehozták a kapusukat, az utolsó másodpercek peregtek, amikor Damon Severson, a New Jersey védője bombázta rá, elsőre elakadt a védőben, de visszapattant a korong, másodszorra védett a svájci kapus, de átpörgött a mamutján a korong és becsúszott a kapuba. 0,4 másodperccel a végső dudaszó előtt.

Kanada ezen a vb-n másodszor menekül meg az utolsó pillanatban. A szlovákok elleni csoportmeccsen Mark Stone egy másodperccel a vége előtt ütötte a győztes gólt.

Aztán a hosszabbításban 3 a 3 ellen folytatták a csapatok. Roppant izgalmas volt ez a játék, duplán kellett figyelni a védekezésre. Végül a 66. percben Pierre-Luc Dubois egy laza csuklómozdulattal tette a korongot Mark Stone elé, aki pontosan bökött bele, Kanada – amely először vezetett a meccsen – továbbjutott. Egy éve éppen Svájc állította meg Kanadát, akkor az elődöntőben.

A világbajnoki címvédő Svédország hosszabbításban kapott ki Finnországtól, így nem fog háromszor egymás után világbajnokságot nyerni. Óriási góllal csapott le Manninen, hirtelen halál döntött.

Negyeddöntő:

  • Kanada–Svájc 3-2 (0-1, 1-1, 1-0, 1-0) – hosszabbítás után

Gól: Stone (26.), Severson (60.), Stone (66.), illetve Andrighetto (19.), Hischier (40.)

  • Oroszország–Egyesült Államok 4-3 (2-0, 0-1, 2-2)

Gól: Guszev (2.), Szergacsjov (16.), Kaprizov (42.), Grigorenko (48.), illetve Skjei (23.), Hanifin (46.), DeBrincat (58.)

  • Finnország-Svédország 5-4 (1-2, 2-2, 1-0, 1-0) - hosszabbítás után

Gól: Mikkola (2.), Lindbohm (26.), Hakanpää (30.), Anttila (59.), Manninen (62.), illetve Klingberg (3.), Hörnqvist (17.), E. Pettersson (21.), Gustafsson (40.)

  • Csehország-Németország 5-1 (0-0, 1-1, 4-0)

Gól : Kovar (34., 60.), Voracek (45.), Kubalik (52.), Palat (54.), illetve Mauer (38.)