Négy éve leukémiával kezelik, ma meglőtte első gólját a válogatottban

2021-05-27T134848Z 346010295 UP1EH5R12D9N8 RTRMADP 3 ICEHOCKEY-W
2021.05.27. 16:19

A jelenleg Rigában zajló jégkorong-világbajnokságról mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy átlagos lenne. A torna pénteken kezdődött, azóta minden napra jutott legalább egy hatalmas meglepetés. A kanadaiak például történelmi mélyrepüléssel kezdték a viadalt. A koronavírus-járvány miatt a nagyhatalmak közül szinte mindenki szedett-vedett csapattal érkezett, de ez persze betudható annak is, hogy az NHL-ben még tart a rájátszás, a legjobbaknak a tengerentúlon van még kötelező elfoglaltságuk, igaz, ez minden évben igaz a vb-re.

Így került be az amerikai válogatottba Brian Boyle is, aki annak ellenére van ott a világbajnokságon, hogy az elmúlt szezont teljes egészében kihagyta, de nem sérülés miatt, ugyanis csapata sem volt. A 36 éves centernek minden bizonnyal véget ért az NHL-karrierje, ahol 805 mérkőzést játszott, ezeken pedig 130 gólt szerzett. 

Boyle esete nem csak ezért különleges. 2017 szeptemberében bejelentette, hogy leukémiás, de szerencsére gyógyszerrel kezelhető a betegsége, így mindössze egyetlen hónapot kellett kihagynia annak az idénynek az elején.

November 1-jén visszatért, nyolc nappal később pedig gólt szerzett, amit érthető módon meg is könnyezett.

A szezon végén az NHL neki ítélte oda a Bill Masterton-trófeát, amelyet az az ember kap, aki sportszerűségével, kitartásával és a jégkorong iránti elkötelezettségével példát mutat. 2018. november 5-én pedig megszerezte karrierje első mesterhármasát, éppen a Hockey Fights Cancer-napon.

Ekkoriban tette közzé azt az örömhírt, hogy a betegsége remisszióba lépett, viszont a gyógyszert így is szednie kell. 

Ehhez képest már az is csoda, hogy játszik, az pedig külön öröm, hogy a Team USA-be is behívták, ráadásul életében először. És ha már ott van Rigában, meg is szerezte élete első válogatottbeli gólját, méghozzá a házigazdák elleni csoportmérkőzés első harmadában.

A találkozót 4–2 arányban az Egyesült Államok csapata nyerte, Boyle a gólja mellett kiosztott egy gólpasszt is, továbbá őt választották meg a meccs legjobb amerikai játékosának.

(Borítókép: Brian Boyle-t köszönti Kevin Labanc a gólja után. Fotó: Reuters)