Az NHL szívesen látná Oroszországot a világkupa szereplői között

2022.09.21. 13:24
Az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) elnökhelyettese azt mondta, hogy szeretné, ha Oroszország válogatottja is részt venne a 2024-re tervezett világkupán – adta hírül az MTI.

Bill Daly az ESPN-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, bár még túl korai lenne biztosra mondani, a maga részéről azonban nagyon reméli, hogy az oroszok vk-szereplése lehetséges.

Az NHL-vezető megközelítése ellentétes a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) Oroszországot illető álláspontjával, merthogy az IIHF az ukrajnai háború miatt kizárta az orosz csapatokat az általa szervezett tornákról, így a férfiválogatott már az idei vb-n sem indulhatott, és el van tiltva a 2023-as világbajnoki szerepléstől is. Ezzel szemben az orosz profi hokisok továbbra is játszhatnak NHL-es csapataikban.

Az NHL szervezi – és nem az IIHF – a legjobb nemzeti válogatottakat felvonultató világkupát, amelyet legutóbb 2016-ban rendeztek meg. A 2024-est az év februárjára tervezik, amikor bő két hétre felfüggesztenék az NHL bajnoki idényét.

A hat évvel ezelőtti torontói világkupán Kanada, Csehország, Finnország, Oroszország, Svédország és az Egyesült Államok válogatottja mellett egy kanadai–amerikai, valamint egy európai U23-as vegyes csapat szerepelt.