Magyar bravúr a vb-n: hátrányból felállva verte a válogatott a franciákat

D  YT20230516047
2023.05.16. 21:59
A magyar jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3–2-re legyőzte a francia csapatot a világbajnokság harmadik fordulójának keddi játéknapján, Tamperében.

Új korszak kezdődött a magyar hoki történetében: a harmadik elit világbajnokságán szereplő válogatott fennállása során először lépett úgy jégre, hogy tudatosan készült arra a riválisára, amely ellen reálisan volt esélye a pontszerzésre – hívta fel a figyelmet összefoglalójában a Magyar Távirati Iroda. Egy esetleges alapjátékidős, azaz három pontot érő győzelemmel a remélt bennmaradás is közel került volna.

Viszont az ellenfél is tudta: a magyarokat le kell győznie az elitben maradásért. A Constantine-együttes két vereséggel (Dánia 3–1, Egyesült Államok 7–1) kezdett, a franciák viszont egy hosszabbításos sikerrel és vereséggel már három pontot gyűjtöttek. Keretükben tizenkét légiós – köztük a fehérvári Guillaume LeClerc, valamint az NHL-es Alexandre Texier – kapott lehetőséget.

A kapitány a támadótriókat nem bolygatta meg, a harmadik sorba Kóger Dániel helyett Terbócs István került vissza, míg a kapuban a dánok ellen remeklő Bálizs Bence kezdett. 

A nézőtéri hangpárbajt egyértelműen a mintegy ezerfős magyar sereg nyerte.

A kezdés után hamar emberelőnybe kerültek a magyarok, de helyzetig sem jutottak, majd azonos létszámban felpörögtek a felek, ugyanakkor érződött, hogy mindkét együttesnek fontos a biztonság, amit jól mutat, hogy az első francia kapura lövésre bő kilenc percet kellett várni.

Korongra korong, gólra gól

Egyértelműen azonos erők csatája zajlott a jégen, amikor a 14. percben Anthony Rech közel állt a gólszerzéshez, a védők azonban tisztáztak előle. A szünet előtt néhány perccel Stipsicz Bencét állították ki, a franciák pedig kihasználták az előnyt: Charles Bertrand kapáslövésével szemben Bálizs tehetetlen volt, a maszkjáról pattant be a pakk.

Ennek ellenére nem kellett hátrányban pihenőre vonulniuk Sebők Balázséknak, ugyanis 20.1 másodperccel a pihenő előtt Stipsicz távoli lövése a lábak sűrűjében utat talált a kapuba. Ez volt az első gól a tornán, amikor a magyar elsőszámú támadósor a jégen volt.

Óriási magyar helyzettel indult a második harmad, ám Sebastian Ylonen nagyot védett, majd hiába következett egy 76 másodperces dupla emberelőny, hősies védekezéssel túlélték ezt a szakaszt a franciák. A meccs derekán viszont egy rossz cserét kihasználtak, az első kísérletet még védte Bálizs, azonban Louis Boudon a kipattanóból nem kegyelmezett. Ekkor egyértelműen a franciák játszottak fölényben, ráadásul Stipsicz megint kiült a büntetőpadra visszahúzásért, viszont a magyar együttes jól védekezett hátrányban, egy ízben pedig Bálizs mamuttal védett hatalmasat.

A francia gól utáni francia nyomást aztán magyar gól zárta le, miután az elsősoros Galló Vilmos villant, erőszakosan korongot szerzett, és egyenlített.

Hosszabbítás, magyar győzelem

A harmad végén még Szabó Bence sem úszott meg kiállítás nélkül a szabálytalanságot, majd Stipsicz harmadszor is kiült, de volt egy francia büntetés is, így csak szimpla előnye volt a riválisnak, amit nem tudott gólra váltani.

A záró játékrész elején újabb, a harmadik magyar fór következett, de ez is kimaradt. A folytatásban folyamatos volt a játék, alig volt játékmegszakítás, viszont így a helyzetek is elmaradtak.

Jöhetett a hosszabbítás, melynek elején Erdély Csanád előbb szóló rontott, a visszaszerzett korongot azonban újra kapura lőtte, az kipattant a francia kapus lábvédőjéről, az érkező Bartalis István pedig nem hibázott.

Bálizs Bence: Megdolgoztunk a mai sikerért

Kevin Constantine szövetségi kapitány szerint az elitben az dönt, hogy melyik csapatnak jobb az emberelőny-kihasználása, illetve emberhátrány-kivédekezése, kinek van jobb lövése, és ezekben mindenképpen fejlődnie kell együttesének, mert a mostani diadalban több volt.

Persze, jó nyerni, főleg ezen a szinten, ám ha belőttük volna valamelyik emberelőnyünket, különösen a kettős fórt, vagy kivédekeztük volna a hátrányunkat, akkor már hatvan perc alatt lezárhattuk volna az összecsapást. Mindenképpen változtatnunk kell ezen a mentalitáson, mert vár még ránk több meccs itt Tamperében. Több lövésre lesz szükség, több agresszivitásra, több olyan lövésre, amit nem lát az ellenfelek kapusa. A mi kapusteljesítményünkkel elégedett vagyok, és azzal is, hogy a kapott gólok után kétszer is gyorsan egyenlítettünk.”

Hári János kiemelte, az volt a fontos, hogy most, a franciák ellen játszanak jól.

„Most több gólt is lőttünk, mégis csalódott vagyok, mert három pontot érően tudtunk volna nyerni. A saját játékunkkal törődtünk, és látjuk, hogy képesek vagyunk nyerni nálunk magasabban jegyzett csapat ellen.

Sebők Balázs szerint keserű érzés, hogy úgy nyertek, volt ebben több is, nem két, hanem három pont.

Mennünk kell tovább, mert a mai siker nem elég a bennmaradáshoz. Sokkal több korongot kell kapura tennünk, a mai még mindig kevés, 21 kapura lövésünk egy hosszabbításos meccsen. Ezen kívül az emberelőnyben is jelentősen kell fejlődnünk. Profik vagyunk, a lejátszott meccsek már a múlt, az osztrákok ellen kell kivívni a bennmaradást, és erre képesek vagyunk. ”

A 26 lövést hárító Bálizs Bence a 2012-es ljubljanai divízió I/A tornán nyert ezt megelőzően utoljára vb-meccset, és ez volt pályafutása első elites diadala.

„Megdolgoztunk a mai sikerért. Sokat beszélgettünk a hátvédekkel, miként tudnak úgy helyezkedni, hogy lássam a lövéseket. Jól együtt tudunk dolgozni, és sokat segítenek a többiek. Nagyon örülök a győzelemnek, de még nem végeztünk!

A tornán eddig két gólt szerző Sofron István szintén csalódottságának adott hangot, mert nem sikerült a terv, a három pont megszerzése, így minden bizonnyal az osztrákok ellen, hétfőn kell megszerezni azokat a pontokat, amivel benn lehet maradni az eltiben.

„Keserédes a boldogságom, szerettünk volna hatvan perc alatt győzni, ez nem sikerült. Így meg kell mutatnunk az osztrák ellen is, hogy itt a helyünk. Az első lépcsőfokot megtettük.”

A győztes gólt szerző Bartalis István is kiemelte, nem tud igazán örülni a két pontnak.

Tudunk ennél is jobban játszani, vannak dolgok, amin javítanunk kell. Most kicsit örülünk a győzelemnek, azonban még nincs vége a vb-nek, nincs meg a bennmaradás, amiért jöttünk. ”

Világbajnokság, A csoport (Tampere):
Franciaország–Magyarország 2–3 (1–1, 1–1, 0–0, 0–1) – hosszabbítás után
gól: 
Stipsicz (20.), Galló (34.), Bartalis (62.), illetve Bertrand (17.), Boudon (30.)

A csoport további keddi mérkőzésén:
Dánia–Ausztria 6–2  (1–0, 1–1, 4–1)

A csoport állása: 1. Egyesült Államok 9 pont (14–4), 2. Dánia 8 (13–6), 3. Svédország 8 (8–1), 4. Franciaország 4 (7–8), 5. Finnország 4 (6–9), 6. MAGYARORSZÁG 2 (5–12), 7. Ausztria 1 (3–13), 8. Németország 0 (5–8)

A magyar válogatott további vb-programja:
Május 18. (csütörtök), 15.20: Magyarország–Svédország
Május 19. (péntek), 15.20: Magyarország–Finnország
Május 21. (vasárnap), 15.20: Németország–Magyarország
Május 22. (hétfő), 19.20: Ausztria–Magyarország
Korábbi mérkőzések: 
Dánia–Magyarország 3–1 (1–0, 1–0, 1–1)
Egyesült Államok–Magyarország 7–1 (2–1, 2–0, 3–0)

B csoport (Riga):
SvájcKazahsztán 50 (1–0, 2–0, 2–0)
NorvégiaSzlovénia 10 (1–0, 0–0, 0–0)
Az állás: 1. Svájc 9, 2. Kanada 8, 3. Csehország 7, 4. Szlovákia 4 (5–6), 5. Norvégia 4 (4–7), 6. Lettország 2 (5–11), 7. Kazahsztán 2 (5–13) 8. Szlovénia 0

A csoportokból az első négy helyezett negyeddöntőt játszhat, az utolsók kiesnek a divízió 1/A-ba.

(Borítókép: MTI)