A szentpétervári hőst meglepte: négyéves kihagyás után bizonyíthat a magyar válogatottban

2023.11.07. 16:47
Vay Ádám négyéves kihagyás után kapott ismét meghívót a magyar jégkorong-válogatottba, amely csütörtöktől szombatig a budapesti Tüskecsarnokban lép jégre. A Sárközy Tamás Emléktornán sorrendben az ukrán, az olasz és a szlovén csapattal meccsel Don MacAdam szövetégi kapitány házigazda együttese. A szakember ezen a tornán mutatkozik be a magyar felnőttválogatott élén.

A szlovák HK Poprad 29 éves kapusa, aki 2016-ban az A-csoportos világbajnokságon a magyar együttesből a legjobb teljesítményt nyújtotta – szerződtette is a Minnesota Wild, de a kint töltött két éve alatt az NHL-ig nem, csupán a farmcsapatig jutott –, az Indexnek elmondta: nem érzi száműzetésnek vagy mellőzésnek ezt a kihagyott négy évet a válogatottnál, és bár tüskét nem visz magával, azért mégis mélyen érintette, hogy magyarázattal sem szolgáltak arra, miért nem számítottak rá még a bő keretben sem, így a lehetőséget is elvették tőle a bizonyításra. (2022-ben Sean Simpson, idén Kevin Constantine nem számított rá.)

Közben megint voltak változások a válogatott szakmai stábjában, és persze ilyenkor az ember mindig reménykedik, hogy történik változás, de még így is váratlan volt két héttel ezelőtt a meghívó. Meglepődtem, és felszabadult bennem némi boldogsághormon. Én ugyanis közben végig úgy készültem, és erről többször is nyilatkoztam, hogy amint hívnak a válogatotthoz, nagy örömmel és lelkesedéssel jövök ismét. De ne is beszéljünk a múltról, arról, ami történt, illetve ugye nem történt, inkább a jelennel foglalkozok, és a jövőre gondolok.

Vay szerint aligha magyarázat a mostani meghívóra, hogy olasz klubjából (HC Fassa) a nyáron szlovák együtteshez (HK Poprad) igazolt, hiszen volt olyan időszaka karrierjének, amikor ugyancsak a nívósabb szlovák élvonalban szerepelt (Banska Bystrica, HC Kosice), mégsem keresték a nemzeti csapattól.

A kapus elárulta: nyári klubváltását elsősorban a szakmai előrelépés lehetősége indokolta. Amikor az Alpesi Ligában szereplő Fassához került, abban a reményben töltött ott két évet, hogy a magasabb színvonalat biztosító osztrák ligában szereplő Bolzanóhoz is lesz esélye odakerülni. Amikor ez nem valósult meg, úgy döntött, hogy klubot vált.

Tisztában vagyok vele, hogy meg kell küzdenem a helyemért a válogatottban, és mindent megteszek ennek érdekében. Nem is kaptam semmiféle erre vonatkozó kérést vagy elvárást a szakmai stábtól, de a legbeszédesebb úgy is az lesz, hogyha legközelebb kihirdetik a keretet, akkor én ott leszek majd benne, vagy sem.

A kapus lapunknak elmondta: az eltelt négy év során nem érez magán nagy változásokat, munkamoráljára változatlanul a maximalizmus jellemző.

„Talán annyiban változtam meg mégis, hogy nyugodtabb lettem, illetve nem görcsölök rá úgy dolgokra, mint korábban. Például arra, hogy meghívnak-e a válogatottba, vagy sem. És akkor ezt a témát itt tényleg be is fejeztem.”

Vay Ádám a májusi elit vb-ről – amelyen a magyar válogatott újkori történetében Zürich és Szentpétervár után harmadszor sem tudta kiharcolni a bennmaradást – elmondta:

kettős érzésekkel nézte a találkozókat.

„Egyrészt magyar szurkolóként őszintén tudtam szorítani a srácoknak, és örültem, hogy jól teljesítenek, másrészt viszont meg szomorú is voltam közben, hogy nem lehettem velük, és végül nem sikerült elérniük a céljukat, kiestek.”

A hokis a sok változó tényezőre hivatkozva nem tudott hasonlóságokat és eltérő dolgokat mondani a 2016-os szentpétervári, valamint az idei helsinki torna között. Vay szerint minden vb nagyon más: változik a szakmai stáb, a keret, a taktika, az ellenfelek, illetve a riválisoknál is folyamatos a változás. Azt pedig kiemelte: mind közül leglényegesebb elem, hogy belülről végképp teljesen más egy vb, mint kívülről, otthon a fotelben ülve.

Amit viszont még így is biztosra tudok mondani, hogy az idei vb-n masszívabb magyar válogatott szerepelt, mint a hét évvel ezelőttin. Más minőségű volt a csapat, ezáltal a teljesítmény is. Közelebb kerültünk az elit szintjéhez, mint ahol Szentpéterváron voltunk, szorosabb csatákat tudtunk vívni.

Vay a most zajló szlovák hokiidényben a poprádiaknál 11 találkozón lépett jégre: átlagban 3,07 gólt kapott és 0.892 a védési hatékonysága.

„Megtiszteltetés itt lenni, nagy felelősség is ez”

Don MacAdam korábban szakmai felügyelőként éveken át figyelhette a magyar fiatalok fejlődését és teljesítményét, a közös munka lehetett az alapja egyebek mellett a finn JYP-ben szereplő Varga Balázs, illetve az újpesti Kovács Alex meghívásának.

„Végigjártam a korosztályos válogatottakat, és idén még a juniorok között játszom, ahol nagyon jól megy. A kapitány most megnézheti, mire leszek képes a felnőttek között. A csapatban több ismerősöm is van, az idősebbek pedig nagyon segítőkészek” – jegyezte meg a 20 éves csatár a Magyar Távirati Irodának, aki 2018 óta finnországi légiós, a jyväskyläi klub U20-as csapatában pedig ebben az idényben 21 összecsapáson 34 pontot (13 gól, 21 gólpassz) gyűjtött.

A 23 éves Kovács Alex az Erste Ligában listavezető Újpestben termeli a pontokat, kilencnél jár 12 találkozón.

„Megtiszteltetés itt lenni, nagy felelősség is ez. Szeretném megmutatni, hogy jó formában vagyok, és meghálálni a bizalmat. Bármelyik sorban is kapjak helyet, minden egyes cserében a maximumot adom, de így van ez edzésen is. Nagyon várom a tornát” – mondta Kovács.

MacAdam annyit mondott: a játékosok remek hangulatban érkeztek az edzőtáborba, már a hétfő esti megbeszélésen is érződött, mindenki tettre kész.

„Nagyon élvezetes a munka a válogatottal. Sok a munka, de a jókedv is elengedhetetlen. Mindenki maximálisan állt bele a hétbe” – tette hozzá.

A válogatott – amely májusban Tamperében kiesett az élvonalból, és 2024–ben a bolzanói divízió 1/A-vb-n próbál meg visszajutni – csütörtökön az ukrán, pénteken az olasz, szombaton pedig a szlovén csapattal mérkőzik. A találkozókat az M4 Sport közvetíti.

A 35 éves Szirányi Bence az ukránok ellen kap szerepet, az lesz a hátvéd 150. válogatott mérkőzése.

Jövőre a magyarok mellett a szlovén és házigazdaként az olasz csapat is a divízió 1/A-ban szerepel – Japán, Románia és a Koreai Köztársaság társaságában –, míg Ukrajna a harmadik vonalnak megfelelő divízió 1/B-ben lép majd jégre tavasszal.

(Index/MTI)

Magyar keret a Sárközy Tamás Emléktornára:

  • Kapusok: Bálizs Bence (Sparta Sarpsborg, norvég), Horváth Dominik (Hydro Fehérvár AV19), Vay Ádám (HK Poprad, szlovák)
  • Hátvédek: Falus Ádám (FEHA19), Fejes Nándor (Gyergyói HK), Hadobás Zétény (Vasteras, svéd), Horváth Milán (Briancon, francia), Kiss Roland (Hydro Fehérvár AV19), Pozsgai Tamás (BJAHC), Stipsicz Bence (Hydro Fehérvár AV19), Szabó Bence (BJAHC), Szabó Dániel (UTE), Vokla Roland (Hydro Fehérvár AV19)
  • Csatárok: Erdély Csanád (Esbjerg, dán), Galló Vilmos (Linköping, svéd), Horváth Bálint (Briancon, francia), Kovács Alex (UTE), Lövei Dávid (DVTK Jegesmedvék), Mihály Ákos (Hydro Fehérvár AV19), Nagy Gergő (FTC–Telekom), Nagy Krisztián (BJAHC), Nemes Márton (Mora IK, svéd), Németh Kristóf (Hydro Fehérvár AV19), Páterka Bence (DVTK Jegesmedvék), Schlekmann Márk (BJAHC), Terbócs István (Hydro Fehérvár AV19), Varga Balázs (JYP, finn), Vértes Nátán (Hydro Fehérvár AV19)

A program:

  • csütörtök:
  • Szlovénia–Olaszország 15:00
  • Magyarország–Ukrajna 18:30
  • péntek:
  • Szlovénia–Ukrajna 15:00
  • Magyarország–Olaszország 18:30
  • szombat:
  • Olaszország–Ukrajna 13:30
  • Magyarország–Szlovénia 17:00