A magyar hokisok győzelemmel kezdték az olimpiai selejtezőt a Tüskecsarnokban

D  HR20240208047
2024.02.08. 20:35
A magyar jégkorong-válogatott kezdésnek rendkívül magabiztosan hozta a kötelezőt, és 7–3-ra legyőzte a spanyol együttest a budapesti olimpiai selejtezőn. Don MacAdam szövetségi kapitány házigazda csapata pénteken a litvánokkal, míg a szombati zárónapon a feljutás szempontjából legnagyobb riválisnak tartott japánokkal meccsel. A tornáról a győztes jut a következő körbe, ami a selejtező utolsó fázisa.

A mostani csoport erősségét figyelembe véve a legelőkelőbb pozícióban rangsorolt mieink (19. hely a világranglistán) a papíron leggyengébb spanyolok (32.) ellen meccselhettek először. A négyesünkbe még japánok (25.) és a litvánok (24.) kaptak besorolást.

A magyar és a japán válogatott az idei vb-n Bolzanóban, a Divízió 1/A-ban szerepel, míg a litvánok és a spanyolok egy osztállyal alattunk, a Divízió 1/B-ben játszhatnak majd tavasszal.

A tornát japánok és a litvánok meccse vezette fel, amelyen utóbbiak 2–0-s tíz perccel nyitottak, majd a meglepett riválissal szemben a 25. percben már háromgólos előnyre tettek szert. Az ázsiai gárda számára ez volt az ébresztő: még a harmad közepén 17 másodperc alatt felzárkózott minimális hátrányra, a 39. percben pedig kiegyenlített. Japán megnyomta a záró harmad elejét: fórban átvette a vezetést, majd utána is úgy nyomott, mintha emberelőnyben maradt volna. Ennek eredményeként két gólt lőtt, az 55. percre pedig a hatodik japán találattal eldőlt az összecsapás, amelyet szépségtapaszként látványos, csiki-csuki akció végén született litván gól zárt.

A szakmai stáb döntése értelmében a mindössze keddtől közös edzéseket végző magyarok keretébe a kapus Hetényi Zoltán (DEAC) és a védő Pozsgai Tamás (BJAHC) nem került be, míg a kapunkban Vay Ádám kezdett.

Remek magyar kezdés, megnyugtató előnnyel

Gyors magyar góllal kezdődött a találkozó: a 2. percben Terbócs István a bal szélen tört a spanyol kapura, majd önzetlenül és pontosan centerezett, Mihály Ákos pedig jókor és jól érkezett. Támadásban maradt a házigazda, a 8. percben Mihály Ákos félpályás szóló végén duplázta meg góljai számát és az előnyt. Amíg támadásban jól működött a magyar gépezet, addig hátul közben meglepően sok volt a bizonytalanság, a hiba. Szerencsére az azonnali visszatámadások mindig eredményre vezettek, a gyorsaságbéli különbségnek hála pedig hamar sikerült szerelni, megszerezni a korongot. A harmadot Galló Vilmos egyéni villanása zárta, aki a 19. percben ugyancsak ziccert értékesített (3–0).

Egyértelmű magyar fölény, megduplázott különbség

A második harmad elején azonnal nekiesett a magyar válogatott ellenfelének, és a 24. percben Erdély Csanád príma, gólt érő lövése már átment a spanyol kapuson, de a gólvonalon túlra Galló kotorta be centikről. Nem csak gyorsaságban, fizikumban is jelentős volt a különbség a két csapat között a magyarok javára, akik erre is alapoztak gyorsaságuk mellett, amikor állandóra berendezkedtek az ellenfél harmadában. Olykor azonban lövésnél vagy passznál hajlamosak voltunk belehalni a szépségbe... Viszont megjött a drukkerek hangja, akik élvezték a gálaelőadást. A harmad közepén spanyol kiállítás segíthetett volna a magyarok hatékonyságán, de öt a négy ellen sem ment a gólszerzés, hiába érett az újabb magyar találat. Ami azonban késett, az nem múlt: a 37. percben Stipsicz Bence középről, szinte a kékvonalról lőtt fineszes gólt, kihasználva a kapu előtti tömörülést, majd a 40. percben Fejes Nándor volt a befejező emberünk üres kapuig játszott akció végén (6–0).

Zárásként hideghuzany, peches magyar befejezések

A harmadik felvonás spanyol szépítéssel indult, majd a rossz magyar csere miatt fórhoz jutott ellenfél 11 másodperc alatt használta ki az emberelőnyt. A magyarok mentek, de támadásban pechesek voltak, a spanyol kapus viszont remekelt, így emberelőnyben sem sikerült sokáig visszatenni a különbséget az eredménybe. Az 59. percben Nagy Krisztián kiválóan készített elő, Terbócs pedig gólig cselezte magát. A zárszó azonban így is a spanyoloké volt, akik korongbedobás után azonnal eredményesek tudtak lenni (7–3).

Közepes színvonalú meccsen, két harmadon át kontroll alatt tartott játékkal megérdemelten nyertek a magyarok, a záró harmadnak aligha van jelentősége, talán inkább csak tanulsága.

A budapestivel azonos időpontban Cardiffban és a lengyelországi Sosnowiecben rendeznek négycsapatos tornát, ahonnan az első helyezettek jutnak az utolsó selejtezős körbe. Az utóbbi forduló időpontja augusztus 29. és szeptember 1., míg a három helyszín Pozsony, Riga és egy dániai városban, a tervek szerint Aalborgban. A magyarokat továbbjutás esetén utóbbiba sorolják, a házigazdák, a norvégok és a szlovénok mellé. Innen szintén egy helyezett jut tovább, de már közvetlenül az olimpiára. Az ötkarikás beosztás azonban változhat még az oroszok és a fehéroroszok miatt. Előbbiek helye automatikus a milánói tornán, utóbbiak az utolsó selejtezőkörre vannak beírva.

Jégkorong, olimpiai selejtező, 3. kör, G csoport:

1. forduló:

  • Magyarország–Spanyolország 7–3 (3–0, 3–0, 1–3)
  • Japán–Litvánia 6–4 (0–2, 3–1, 3–1)

2. forduló (péntek):

  • Spanyolország–Japán 16.30
  • MAGYARORSZÁG–Litvánia 20.00

3. forduló (szombat):

  • Litvánia–Spanyolország 16.30
  • Japán–MAGYARORSZÁG 20.00

(Borítókép: Sebők Balázs (j) és a spanyol Luis Jose Hernandez a férfi jégkorong olimpiai selejtezősorozat budapesti tornájának első fordulójában játszott Magyarország–Spanyolország mérkőzésén a Tüskecsarnokban, 2024. február 8-án. Fotó: Hegedüs Róbert / MTI)