Villant a zseni: hat gólpassz egy meccsen – videó

2024.02.14. 12:42
Connor McDavid bravúros teljesítményt nyújtott az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) keddi játéknapján, az Edmonton Oilers klasszisa hat gólpasszal járult hozzá a Detroit Red Wings elleni, 8–4-es hazai sikerhez, nem mellékesen pedig átlépte a 600 gólpasszos álomhatárt.

A liga honlapjának beszámolója alapján McDavidnek 2019. november 14. után ez volt a második hatpontos meccse, és sorozatban a 19. hazai fellépését zárta ponttal: ebben az időszakban 12 gólt és 33 asszisztot termelt.

A mérkőzésen 3–3-ról indult a harmadik harmad, amelyben 5–1-re bizonyult jobbnak a házigazda.

Az Edmonton edzője, Kris Knoblauch név szerint emelte ki 27 éves kanadai játékosát.

„A statisztikai lapja mindent elmond: hat gólpassz és plusz hatos mutató. Ő egyike azon kevés játékosnak, aki folyamatosan képes ilyen szinten teljesíteni akár hatvan percen át. Az a teljesítmény, amit bemutatott, az fenomenális volt. Ha ő nem játszik csúcsformában, ma valószínűleg nem nyerünk.”

Néhány alkalommal szerencsénk volt

– mondta szerényen az este főszereplője, McDavid.

A liga történetében csak hárman jutottak el gyorsabban a 600 gólpasszig, mint McDavid, akinek ehhez 616 meccsre volt szüksége. A rangsor első helyén aligha meglepetésre Wayne Gretzky áll 416 találkozóval, őt Mario Lemieux követi tisztes lemaradással, 514 meccsel, majd McDaviddel azonos szinten jön egy újabb legenda, Bobby Orr, akinek 608 találkozó kellett ehhez.

A szezonban McDavid második játékosként adott hat gólpasszt, a Pittsburgh Penguins 36 éves védője, Kris Letang december 27-én, a New York Islanders ellen jutott el ebbe a magasságba.

Az NHL történetében mindössze két játékos jegyzett még ennél is több gólpasszt egy meccsen: Gretzky három különböző alkalommal zárt héttel, a sort viszont Billy Taylor nyitotta meg, aki 1947-ben a Red Wings játékosaként végzett hét gólpasszal.

(Borítókép: Gregory Shamus/Getty Images)