Győzelemmel kezdte a magyar válogatott a világbajnokságot

hoki
2024.04.28. 18:43
A japánok elleni 3–1-es győzelemmel kezdte meg szereplését a magyar férfi jégkorong-válogatott a bolzanói divízió I/A-világbajnokságon vasárnap – adta hírül az MTI.

Don MacAdam szövetségi kapitány csapata Varga Balázs nyolcadik percben esett góljával sokáig vezetett, a harmadik harmad elején pedig Terbócs István növelte a különbséget. A rivális emberelőnyben szépített, ám Hári János üres kapus gólja lezárta az összecsapást. Folytatás kedden a torna másik ázsiai alakulatával, a dél-koreaiakkal szemben.

„Merjünk álmodni!” – ezzel a szlogennel és az élvonalba visszajutás reményével vágott neki az ötfordulós tornának a magyar válogatott, amely tavaly még a 16 csapatos elitben szerepelhetett. Bolzanóba közel ötszáz szurkoló kísérte el a gárdát és teremtett egészen kiváló hangulatot.

A japánok ellen volt törlesztenivaló: február 10-én Budapesten nyertek az olimpiai selejtezőben, és ha nem zárják ki utólag a fehéroroszokat, akkor a MacAdam-csapat búcsúzott volna a kvalifikációtól.

A kapuban a norvég élvonal legjobbjának választott Bálizs Bence kezdett. A lett-dán bírópáros gyorsan kiosztott egy-egy kiállítást, majd a japánok több mint másfél perces kettős hátránya alatt nem sikerült betalálni. Azonos létszám mellett viszont Szabó Bence kipattanóját a húszéves Varga Balázs ütötte be közelről a nyolcadik percben. A folytatásban jól birtokolta a pakkot a magyar csapat, kevés esélyt adott ezzel riválisának. A szünet előtt Sofron István kiállítását sikerült kivédekezni (1–0).

A második játékrész elején a friss dán ezüstérmes, a válogatott csapatkapitánya, Erdély Csanád ült ki, a védelem azonban Bálizzsal az élen hősiesen állta a rohamokat. Ebben a szakaszban a korábbinál nagyobb sebességgel korcsolyáztak a japánok, később is sokat lőttek kapura – a magyarok csak négyszer a húsz perc alatt –, viszont a 34. percben Stipsicz Bence a kapuvasat találta el éppen a ficaknál. A Sofron ellen megítélt kiállítás zárta a harmadot, ám a fórban Szato Ju szólóját kellett védenie Bálizsnak botos kesztyűvel.

Nariszava Juta lábbal védett a záró felvonás elején, ám kisvártatva Terbócs István ütemtelenül ellőtt korongját bevédte kötényben, a botja nem takarta a lábak közötti területet (2–0).

Egy perc múlva viszont bemutatta a nap legnagyobb bravúrját, amikor visszavetődve védte a gólvonal előtt Sebők Balázs kísérletét. Fejes Nándor és Varga is büntetést kapott, utóbbi kiállítása alatt Nakadzsima Teruto lövése a honosított Nilsson Henrik korcsolyapengéjéről vágódott a hálóba. Erőre kapott a japán sereg, Furahasi Makuru fonákkal kapuvasat lőtt (2–1).

A hajrára lehozta kapusát az ázsiai együttes, de Galló Vilmos korongot lopott és Hári Jánossal lövetett gólt (3–1).

A csoportban a mieink, valamint a házigazda olaszok mellett még a szlovén, a dél-koreai, a japán és a román válogatott szerepel. A szokásoknak megfelelően két csapat jut fel az A csoportos elitmezőnybe, az utolsó viszont kiesik a harmadik vonalnak megfelelő divízió I/B-be.

A válogatott számára a szezon a Kanada elleni gálamérkőzéssel ér véget, a két együttes hangulatos és emlékezetes összecsapáson tavaly is megmérkőzött egymással az MVM Dome-ban, bár akkor éppen a mieink is az A csoportra készülhettek. Jegyek már 7990 forinttól kaphatók a találkozóra.

Jégkorong, divízió I/A-világbajnokság

1. forduló

  • Magyarország–Japán 3–1 (1–0, 0–0, 2–1)
  • gól: Varga (8.), Terbócs (42.), Hári (60.), illetve Nakadzsima T. (47.)
  • Koreai Köztársaság–Szlovénia 42 (21, 01, 20)
  • Olaszország–Románia 6–1 (2–0, 2–1, 2–0)

A magyar válogatott további programja:

  • kedd: Magyarország–Koreai Köztársaság 16.00
  • szerda: Magyarország–Románia 12.30
  • péntek: Magyarország–Olaszország 19.30
  • szombat: Magyarország–Szlovénia 19.30

(Borítókép: Varga Balázst (b3), az első magyar gól szerzőjét ünneplik csapattársai a bolzanói divízió I/A jégkorong-világbajnokság első fordulójában játszott Magyarország - Japán mérkőzésen 2024. április 28-án. MTI/Szigetváry Zsolt)