A legjobb amerikai klubokban a magyar hokisok

2012.10.13. 22:12

Az NHL-ben továbbra sincs béke. Nincs megegyezés, nincs bajnokság. Így is van miért a tengerentúli hokira figyelni. Két magyar hokis, Kóger Dániel és Hetényi Zoltán – a gyakorlatilag a harmadik vonalnak számító, de hihetetlen erős – ECHL-ben próbál szerencsét ebben a szezonban. Érdemes megismerkedni a a South Carolina Stringrays és a Cincinnati Cyclones rövid történetével, ahol a két magyar a szezont tölti. A két klub ötször lett bajnok, a Stringrays ráadásul csúcstartó, magyar gyökerekkel is rendelkezik, köze van 2001. szeptember 11-hez, majdnem félszázan eljutottak inenn már az NHL-ig. A hajtás alatt a lényeg.

239px-South_Carolina_Stingrays_Logo.svg.pngKóger csapata, a South Carolina Stringrays az első profi jégkorong-csapat Dél-Karolina államban. 1993-ban alapították, kezdeteben a Washington Capitals és az AHL-s Hershey Bears farmcsapata volt, majd a 2012. július 25-én kötött szerződés szerint már a Boston Bruins és a AHL-s Providence Bruins áll a klub mögött. A Stringrays sikereivel rekorder az ECHL-ben, 22 korábbi játékosa jutott el az NHL-be és Rich Peverley révén – aki 2011-ben a Bostonnal lett bajnok – Stanley Kupa-győztes korábbi játékosa is van.

Igazán sikeresen működő franchise-ról van szó, hiszen az elmúlt 19 évben mindössze egyszer, 2007-ben maradt le a playoffról, 1997-ben, 2001-ben és 2009-ben megnyerte a bajnokságot, azaz a Kelly Kupát. Négyszer jutott el a döntőig és csak a 2008-ast bukta el.

A csapat tulajdonosa, a 2008-ban elhunyt Jerry Zucker özvegye, Anita Zucker, aki a Forbes magazin szerint a világ 719. leggazdagabb embere 180 millió dolláros vagyonával, a gazdasági lap szerint, Dél-Karolinában ő a leggazdagabb ember.

A klub 22 NHL-ig eljutott játékosa közül Martin Biron, Rich Peverley, Kyle Wilson, Michal Neuvirth, James Reimer és Braden Holtby a legismertebb név. A Stringraysből eddig ketten kerültek be az ECHL halhatatlanjai közé. Közülük Tom Németh magyar felmenőkkel rendelkezik. Egy szomorú történet is tartozik a klub históriájához. Az 1994 és 1996 között a Stringrays alkalmazásában álló Mark Bavis egyike volt azoknak az embereknek, akik azon a repülőgépen ültek, amelyet az al-Kaida öt terroristája 2001. szeptember 11-én eltérített és a New York-i World Trade Centerbe vezettek és szörnyet haltak. 12-es mezét 2001-ben vonultatták vissza.

cincinnati_cyclones.gifA Cincinnati Cyclones is nyert már bajnokságot, kettőt is, 2008-ban és 2010-ben is. Az első bajnoki címével ráadásul ECHL-rekordot állított be. Az alapszakaszt 55 győzelemmel és 115 ponttal nyerte meg, ilyen teljesítményre azóta egyetlen franchise sem volt képes.

Pedig viharos volt a klub története. 1990-ben, Cincinnati Gardens néven alakult, 1992 és 2001 között az IHL-ben szerepelt, előbb Louisville-be, majd Miamiba költözött, a Nederlander Entertainment 2001-ben hozta vissza Ohióba a franchise-t.

A klub, amely most a Nashville Predatorsszal és a Florida Panthersszel is affiliates-szerződésben (illetve az AHL-esek közül a Milwaukee Admiralsszal és a San Antonio Rampage-dszel) van, ugyancsak számos játékos adott az NHL-nek. A Montreallal 130 meccsig jutó David Desharnais példál ECHL-rekordot tart azzal, hogy 18 egymás utáni meccsen adott gólpasszt a ligában és 2008-ban három díjat is hazavihetett. Az ECHL MVP-je, az év újonca és 29 góljával, valamint 77 gólpasszával, a pontkirálya lett. De itt játszott korábban a Hall of Fame-tag, a legendás Marcel Dionne öccse, Gilbert Dionne, vagy a 239 NHL-meccs után Európában, Davosban, Lausanne-ban, Bolzanóban és Grazban is játszó Paul Lawless is.