NHL: az elosztás és ami mögötte van

2012.10.17. 12:38

A vita alapját a pénzek körüli elosztás képezte, ami a liga legutóbbi javaslata szerint 50-50 százalék lenne. Ez sokkal több, mint a korábban javasolt, viszont hét százalékkal kevesebb, mint a CBA lejárta előtt. Nem csak erről esett szó Torontóban, a Bleacher Report tudni véli, milyen ajánlattal állt elő a tulajdonosi kör. A hajtás alatt.

Az entry-level megállapodás csökkentése az eddigi háromról két évre. Ezzel a csapattulajdonosok kordában tarthatnák az éves fizetési plafont, a fiatal játékosok viszont nagyobb nyomás alatt játszhatnak, hiszen a harmadik évben akár egy jó szerződést írhatnak alá.

Maximum öt éves szerződéseket lehetne kötni. Ez bizonytalanságot okozhat a játékosok körében, hiszen mindenki stabilitást szeretne pályafutása során

A fizetések eltérése nem lehet több öt százaléknál a szerződés időtartama alatt. Ha valóban öt éves tartamú szerződéseket kötnek, akkor sokkal ésszerűbb lenne egy olyan variancia, aminek a minimuma 5, maximuma 15 százalék.

Megváltozna az UFA besorolás, ami eddig hét év szolgálat, vagy 27 éves kortól volt. Az új ötlet szerint 8 év és 28 év lenne a határ.

A fizetési választott bírósági (Salary Arbitration) jogosultság 4-ről 5 évre változna. Ez mindenféleképp előrelépés, hiszen az NHL korábba javaslata az volt, ne is legyen arbitration jog.

Nyilvánvaló, hogy ennél sokkal részletesebb és átfogóbb terv lett lerakva az asztalra, de ezek alapján könnyen lehet, hogy egymás tenyerébe csap a két fél és még meg lehetne menteni a teljes szezont. Ehhez október 26-ig ki kellene nyitni az edzőtáborokat és a november 2-án el lehetne kezdeni a csapatonként 82 meccsből álló alapszakaszt.