Obama is az NHL-szezon mellett

2012.10.25. 13:59

A teljes alapszakasznak már lőttek, ezt Gary Bettman, az NHL komisszárja mondta azon a sajtótájékoztatón, ahol a New York Islanders költözését jelentették be szerdán. Bettman kiábrándítónak nevezte, hogy nem sikerült előrébb lépni. Az NHL által ajánlott 50-50 százalékos elosztást a játékos-szakszervezet elfogadhatatlannak találta és három másik ötlettel állt elő. Ezek egyike sem tetszett a tulajdonosok szövetségének, így Phil Daly, az NHL alelnöke azt mondta, amíg az NHLPA nem kezeli a kérdést helyénvalón, addig nincs is értelme újra tárgyalóasztalhoz ülni. Barack Obama is protestált a lockout feloldásáért.

Donald Fehr, a szakszervezet vezetője továbbra is kész tárgyalni, de a másik oldal kőbe véste elképzeléseit, így nincs is értelme folytatni. Ezzel együtt is Bettman még mindig optimista és hiszi, hogy sikerül olyan megoldást találni, ami mindkét fél számára alkalmas és ha rövidítve is, valamikor el fog indulni a szezon.

Közben az orosz hokisok többsége – Alekszandr Ovecskin, Pavel Dacjuk, Jevgenyij Malkin, Ilja Brizgalov és Ilja Kovalcsuk is – boldog, hogy a lockout ideje alatt hazaszerződött és játszani tud. Kovalcsuk elmondta, hogy egyetért Ovecskinnel és azt vallja, ha egy szerződés alá van írva, akkor aszerint kell eljárni, és amit az NHL ajánl, az komolytalan. „Megvárjuk, mi lesz a folytatásban, de addig is jól érezzük magunkat a KHL-ben. Ha a körülmények úgy alakulnak, kétszer is meggondoljuk, hogy visszatérjünk az NHL-be.”

Kovalcsuk érvelésében sok az igazság, de azt is hozzá kell tenni, hogy az orosz csatár 2010-ben 15 évre szóló, 100 millió dolláros szerződést kötött a Devilsszel, ami szezononként minimum 6,7 millió dolláros bevételt garantál. Ovecskint pedig évi 9,54 millió, 2020-ig tartó szerződés köti a Washingtonhoz. Ovecskin már azt is kijelentette, ha megnyirbálják a kontraktusát, nem tér vissza az Egyesült Államokba.

Az orosz hokisok kijelentéseiben van nem kevés zsarolás is. Ezt Johan Hedberg, a New Jersey kapusa is alátámasztotta: „Nézd meg az orosz hokisokat. Majdnem mindenki hazament. Ha a liga nem fogja tisztelni a véleményüket és a velük kötött szerződéseket, akkor nem jönnek vissza és hirtelen a legjobb orosz hokisok nélkül marad a liga. Ha azt szeretnénk, hogy az NHL a világ legjobb bajnoksága legyen, akkor rájuk is szükségünk van. Azt hiszem figyelni kell az ő szavaikra is. Ha elveszítjük a legjobbakat, ki tudja, a fiatal és tehetséges orosz hokisok mit fognak csinálni? Majd azt mondjuk nekik, hogy gyere és játssz az NHL-ben, majdnem annyi pénzért, mint a KHL-ben. Akkor már soha nem lesz az NHL a világ legjobb bajnoksága.”

Barack+Obama+Obama+Welcomes+NHL+Champion+Boston+wlJbtNE_A_Ml.jpgAz elnökválasztásra készülő Barack Obama is elmondta a véleményét. A hihetetlen népszerű Jay Leno-showban arra figyelmeztetett, a tulajdonosoknak és a játékosoknak is figyelni kell arra, hogy ez az egész nem csak róluk szól, hanem a millió rajongóról, szurkolókról, aki mezeket vesznek, belépőket vásárolnak, és nem kevés pénzt költenek kedvenc csapataikra. Érdemes megjegyezni, hogy egy éve az elnök az NBA lockout kapcsán emelte fel hasonlóan a szavát. Később megegyezés is született, és végül a 82-ből 66 meccset lejátszottak az alapszakaszban.