A játékosok feloszlatnák a szakszervezetet

2012.12.23. 11:18

A múlt vasárnap kezdődött és csütörtökön fejeződött be az a szavazás, amelyen az NHL játékosai az NHLPA, vagyis a szakszervezet feloszlatása mellett döntöttek. Azért kényszerültek erre a lépésre, hogy így kényszerítsék ki a tulajdonosokból a lockout feloldását. Nem újkeletű ez a megoldás, az NBA-ben, vagyis a profi kosárlabda-bajnokságban tavaly történt hasonló, akkor 12 nap alatt sikerült rávenni a ligát az új kollektív szerződés aláírására.

Ezzel a lépéssel a játékosok lépéselőnybe kerültek, ugyanakkor a bajnokság történetének legnagyobb káoszát is okozhatják. Most már perelhetik az NHL-t a trösztellenes törvény megsértése miatt. Ami káoszt okozhat, hogy például a játékosok szerződése semmissé válik és megszűnik a fizetési plafon. Arról nem is beszélve, hogy jónéhány klub azonnal lehúzhatja a rolót.

Valamit most már tenni kell, de a két platform második embere szombaton is csak a telefonbeszélgetésig jutott el, arról szó sincs, hogy személyes találkozó keretein belül rendeznék a nézeteltéréseket. Az biztos, hogy január 14-ig nem lesz meccs és az utolsó lehetőség egy 48 meccses alapszakasz, amihez azonban tényleg napokon belül egyeségre kellene jutni.

A neves Don Cherry, a Hockey Night Canada kommentátora biztos abban, hogy január közepén elindul a bajnokság. A 78 éves, korábbi bostoni szakember szerint rövidesen megegyeznek a felek és még így is izgalmas alapszakasz elé nézünk. Mikael Samuelsson, a Detroit szélsője annyit tett hozzá, hogy a tulajdonosok elég piszkos játékot játszanak.