Mindjárt kezdődik a csata a Stanley-ért

2013.06.12. 13:42

chibos_prev3.jpgMost már tényleg csak néhány óra és Chicagóban, a United Centerben elkezdődik az észak-amerikai hoki idei legfontosabb sorozata. A tét, hogy a Chicago Blackhawks ötödször, vagy a Boston Bruins hetedszer nyeri el az NHL bajnokának járó Stanley Kupát. A chicagóiak 2010-ben, a bostoniak 2011-ben lettek legutóbb a legjobbak. Itt, a blog hasábjain az elmúlt napokban felelevenítettük a két csapat közös múltját, amely bostoni sikert sejtet. Aztán sorra vettük azt is, mi szólhat az egyik, vagy a másik csapat mellett. A mai beharangozóban a statisztikákat nézzük végig, amely egészen biztosan nem lehet döntő, de az idei playoff formáját híven tükrözi mindkét csapat esetében.

Kezdjük a leghátsó sorral. A Boston továbbra is abban reménykedik, hogy kapusa Tuukka Rask ugyanazt a kiváló formát hozza, mint eddig. Tizenhat meccsből 12 győzelme van, ugyanannyi, mint a másik oldalon álló Corey Crawfordnak. A finn védéshatékonysága jobb vetélytársánál, 527 lövésből 30 gólt kapott, a főcsoport döntőben csak kettőt, a mutatója 0,943, míg a kapott gól/meccs átlaga 1,75. Ennél csak picit jobb Crawford 474 lövésből 31 bekapott gól 1,74-es gólátlag és 0,935-ös védéshatékonyság.

Két nagyszerű védelem, két nagyon jó védő. Így is jellemezhető a két csapat hátvédsora. A Chicagóból Duncan Keith, a Bostonból pedig Zdeni Chara is egyaránt 11-11 pontos a playoffban, mindketten két gólt lőttek és kilenc gólpasszt adtak. A két csapat között talán itt fedezhető fel árnyalatnyi különbség. A Boston védelme valamivel stabilabbnak tűnik, Chara mellett Johnny Boychuk és az újonc Torey krug is eredményesen játszik. A Chicagóban Keith mögött a védőtárs Brent Seabrook, vagy John Oduya emelhető ki.

Bostoni támadók állnak a pontlista élén. David Krejci 21, Nathan Horton 16 pontnál jár. A legtöbb gólt eddig Krejci lőtte kilenccel, de csak eggyel előzi meg a chicagói Patrick Sharpot és Bryan Bickellt. Fontos lehet a Blackhawks szempontjából, hogy Patrick Kane és Jonathan Toews milyen eredményes lesz. Kane-nek úgy van 6 gólja, hogy a Los Angeles elleni ötödik meccsen triplázott, míg Toews eddig egyetlen egyszer talált csak be, az 51 kapura lövéséből ez elég gyenge mérlegnek tűnik.

Ami a csatárokat illeti érdemes figyelni a bostoni Brad Marchandra, Patrice Bergeronra és természetesen a 41 évesen is zseniálisan játszó Jaromir Jagr-ra is. A Chicagóban Bryan Bickell, Michal Handzus is élete legjobb playoff-teljesítményét nyújtja. Előbbi még sosem lőtt korábban nyolc gólt, utóbbi pedig 2004-ben, még philadelphiai hokisként szerzett kilencnél több pontot, de akkor is csak tízet.

Keletről a Boston a Torontót 4-3-mal, a New York Rangerst 4-1-gyel, a Pittsburghöt viszont söpréssel, 4-0-val intézte el. A Chicago nyugaton a Minnesota elleni 4-1-gyel kezdett, majd 1-3-ról verte a Detroitot 4-3-ra, végül a bajnokot, a Los Angelest takarította el 4-1-gyel. Tehát a bruins az idei playoffban négy, a Chicago öt meccset veszített el. A Blackhawksnak három, a Bruinsnak négy hosszabbításos meccse volt, mindkét csapat egyszer-egyszer kényszerült kettős hosszabbításra.

Nagyjából össze is álltak a sorok, a lábát törő Gregory Campbell helyére a 25 éves lett Kaspars Daugavins került, akinek ebben a szezonban két meccse van eddig a rájátszásban, pont nélkül. A hajnalban kezdődő meccsen a következő felállásban játszhatnak a csapatok.

Chicago Blackhawks: Corey Crwaford (Ray Emery) – Brent Seabrook, Duncan Keith; Nick Leddy, Michal Rozsival; Niklas Hjalmarsson, Johnny Oduya – Patrick Sharp, Jonathan Toews, Marian Hossa; Bryan Bickell, Michal Handzus, Patrick Kane; Dave Bolland, Andrew Shaw, Brandon Saad; Viktor Stalberg, Marcus Kruger, Michael Frolik.

Boston Bruins: Tuukka Rask (Anton Hudobin) – Dennis Seidenber, Zdeno Chara; Andrew Ference, Johnny Boychuk; Adam McQuaid, Torey Krug – Nathan Horton, David Krejci, Milan Lucic; Jaromir Jagr, Patrice Bergeron, Brad Marchand; Tyler Seguin, Rick Peverley, Kaspars Daugavins; Shawn Thornton, Chris Kelly, Daniel Paille.