Egy tripla overtime-mal kezdődött

2013.06.13. 08:37

chibos1.jpgAlaposan belekezdett a Chicago és a Boston is a 2013-as Stanley Kupa első meccsén. Mindkét csapat megmutatta, nagyjából mire lehet számítani majd a folytatásban. A hihetelen kiegyensúlyozott csata a 113. percben, harmadik hosszabbításban dőlt el a Blackhawks javára. Így a 2010-es bajnok hazai jégen jól kezdte a sorozatot. A folytatás közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban.

Chicago Blackhawks–Boston Bruins 4-3 (0-1, 1-1, 2-1, 1-0)

Chicago, United Center, 22 110 néző, vezette: Chris Rooney, Brad Watson.

Gólszerző: Saad (Hossa, 23:08), Bolland (Shaw, 48:00), Oduya (Kruger, Frolik, 52:14), Shaw (Bolland, Rozsival, 112:08), ill. Lucic (Horton, Krejci, 13:11), Lucic (Krejci, 20:51), P. Bergeron (Seguin, Lucic, 46:09).

Kiállítás: 6 perc, ill. 6 perc. Emberelőny: 3/0, ill. 3/1. Kapusok: Crawford 51/54, ill. Rask 59/63.

Ahogy az várható volt, a Chicago kezdett nagyobb iramban, de miután a Boston ezt túlélte, fokozatosan átvette az irányítást és a 14. percben Milan Lucic góljával már 1-0-ra vezetett. A második harmad elején gyros gólváltással továbbra is megmaradt az előny a Bostonnál.

Ötvenegy másodpercnyi játék után a Boston már kettővel vezetett és a második gólt is Milanc Lucic jegyezte, David Krejci pedig a második gólpasszát adta. Mielőtt végleg ellépett volna a Bruinsa, Marian Hosssa egy korongszerzés után Brandon Saaddal lövetett gólt, a 20 éves játékosnak ez volt élete első playoff gólja. A bostoni kapus, Tuukka Rask pedig 149 perc és 36 másodperc után kapott újra gólt. A Chicago érezhetően elkapta a fonalat, 16-6-ra nyerte a kapura lövéseket, a harmad közepén még 1perc és 17 másodpercig kettős emberelőnyben is volt, de ezt sem tudta kihasználni.

A kihagyott lehetőségek meg is bosszulták magukat és a Boston első emberelőnyös lehetőségét Patrice Bergeron egyből ki is használta és megint kettővel ment a vendégcsapat. A Chicago alaposan rákapcsolt és visszahozta a veszni látszó meccset. Dave Bolland szépített, majd a védő John Oduya védőről bepattanó góljával egyenlíteni is tudott. A Boston a legutóbbi öt meccsén összesen annyi gólt kapott, mint a 60. perc végére.

Jött a hosszabbítás és ezzel együtt egy rekordbeállítás is. Először fordult elő a liga történetében, hogy a rájátszás minden egyes sorozatában legyen hosszabbításos meccs, amire korábban nem volt példa. Bár mindkét csapatnak voltak lehetőségeik, a Boston közelebb állt a győzelemhez. Kétszer emberelőnybe is került – mindkétszer rossz csere miatt került hátrányba a Chicago. Sokkal több dolga volt ekkor Corey Crawfordnal, de nagyszerűen helyt állt, szerencséje is volt, amikor Zdeno Chara a kapuvasat talált el. Aztán a 113. percben eldőlt minden, egy kapu előtti kavarodás végén a korong Andrew Shaw-ról pattant a kapuba.

Ez volt minden idők ötödik leghosszabb meccse a Stanley Kupáért, a sort az 1990-es Edmonton–Boston találkozó vezeti, amely ugyancsak a harmadik hosszabbításban 115:13-nál dőlt elő. A Chicago pedig 1931-ben, a Montreal ellen játszott hasonlóan hosszú találkozót, akkor a győztes gól 113:50-nél esett. A Boston a harmadik csapat, amely kétgólos előnyről elbukta a döntő első meccsét. Ez 1956-ban a Detroitnak, 2006-ban az Edmontonnak sikerült. Érdekesség megjegyezni, hogy a végén mindkét klub a döntőt is elbukta. A két franchise legutóbb 1978-ban, a negyeddöntőben találkozott, akkor a Bruins 4-0-lal söpörte ki a Chicagót, ilyen eredmény már biztosan nem lesz, a folytatás pedig megint Chicagóban, vasárnap hajnalban.

A döntő állása: 1-0 a Chicago javára