Tuukka Rasknak nem lehet gólt lőni

2013.06.18. 07:19

rask_1.jpgA döntő első bostoni meccsén rögtön lenullázta ellenfelét a Bruins és már 2-1-re vezet a Chicagóval szemben. A Blackhawks számára rosszul kezdődött a meccs, egyik legjobbja, Marian Hossa a bemelegítésnél sérült meg. A Boston megint nagyszerűen védekezett, emberhátrányból továbbra sem tud gólt kapni, a bulik hetven százalékát hozta most is el, ha pedig már a védelem sem tud segíteni, akkor még mindig ott a finn zseni, Tuukka Rask. Csütörtökön megint Bostonban lesz a negyedik meccs.

Boston Bruins–Chicago Blackhawks 2-0 (0-0, 2-0, 0-0)

Boston, TD Garden, 17 565 néző, vezette: Chris Rooney, Brad Watson.

Gólszerző: Paille (Kelly, Seguin, 22:13), Bergeron (Jagr, Chara, 34:05).

Kiállítás: 17 perc, ill. 15 perc. Emberelőny: 4/1, ill. 5/0. Kapusok: Rask 28/28, ill. Crawford 33/35.

Már a bemelegítés rosszul kezdődött a Chicagónak, ekkor derült ki, hogy Marian Hossa megsérült és nem tudta vállalni a játékot, Ben Smith került a helyére, aki a playoffban eddig csak egyszer játszott. Az első harmadot a Boston kezdte jobban, majd a Chicago is magához tért. Helyzetek akadtak mindkét kapu előtt, de Tuukka Rask és Corey Crawford is hibátlan maradt az első húsz perc végére.

A második harmadra megint fölénybe került a Bruins, és rögtön a játékrész elején Daniel Paille már a második gólját szerezte ebben a sorozatban. Ez után három bostoni előny következett, 11 másodpercig kettősben is játszott a hazai csapat, épp amikor négyen lettek a chicagóiak, Patrice Bergeron már kettőre növelte a hazaiak góljainak számát. Az utolsó harmadban mindent megtett a szépítésért a Chicago, de Tuukka Rasknak most megint nem lehetett gólt lőni, a rájátszásban már harmadszor maradt érintetlen a hálója.

Ahogy a Boston 2011-es sikerében, ezúttal is egy kapus lehet a döntő. Két éve Tim Thomas a playoff MVP-je lett, a védéseivel Stanleyhez vezette a Bruins. Most a finn Rask, aki hihetetlen formában véd. A rájátszás 19 meccsén 652 lövésből csak 35 gólt kapott, ami 1,64-es kapott gól/meccs átlagnak felel meg, a védéshatékonysága pedig 0,946, emellett még van három shutoutja is. Ez tényleg zseniális. Ezen a találkozón az is döntőnek bizonyult, hogy a hazai csapat 39-16-ra megnyerte a korongbedobásokat, így gyakorlatilag több, mint kétszer annyi támadást vezethetett, mint a Blackhawks.

„Nagyon jó munkát végeztünk megint, ráadásul most hazai jégen – mondta Chris Kelly, a Boston védője – Azt gondolom az egész szezonban kiválóan védekeztünk, de éppen hibáztunk, még akkor is ott volt Tuuka. Nyilván lehetne még ennél is jobban játszani, de ha így is nyerjük a meccseinket, nagy baj nincs. Az utolsó harmadban kicsit lassabban mozogtunk, de megint eggyel közelebb kerültünk álmainkhoz.”

A második bostoni gólnál az asszisztot jegyző Jaromir Jagr 199 playoffmeccsén a 197 pontját szerezte, ezzel már egyedül áll az örökrangsor ötödik helyén, Paul Coffeyt előzte le. Ki kell emelni a Boston eddigi védekezését, ami az emberhátrányos helyzeteket illeti. A rájátszásban már sorozatban 27 emberhátrányos szituációt védekezett ki. Ha megnyerni a kupát, 1939 és194, valamint 1970 és 1972 után harmadszor fordulna elő, hogy 24 hónap alatt kétszer is Bostonba kerül a Stanley.

A párharc állása: 2-1 a Boston javára. A következő meccset közép-európai idő szerint csütörtökön hajnalban játsszák, ismét Bostonban.