Így áll a Columbus Blue Jackets

2013.09.05. 15:26
0 hozzászólás

columbus.jpgA legutóbbi négy évben rendre lemaradt a rájátszásról a Blue Jackets, talán ez volt az első indok, hogy a franchise egyik legtehetségesebb játékosa, Rick Nash távozott. A helyére érkezőkkel, Brandon Dubinskiyval, Marian Gaborikkal, a nyáron tradelt Nathan Hortonnal erősebb lett elől a csapat. Hátul egy Vezina Trophys kapus. Ez lehet a recept arra, hogy jövő tavasszal a playoffra fog dörreni a Nationwide Arena ágyúja.

Optimistán várják tehát a rajtot a Columbus háza táján. Erre okot ad az a tény is, hogy a pocsék (4-12-4-es) tavalyi szezonkezdet után a csapat 20-5-3-mal zárta az alapszakaszt, sokan azt mondják, hogy ha kicsit tovább tart, akkor befogják a Minnesotát és meg van a továbbjutás.

Tény, hogy a szezon második felére összeállt a csapat, Horton érkezésével pedig tovább nőnek a variációs lehetőségek. Az idén Vezinát nyerő, két évet hosszabbító Szergej Bobrovszkij a kapuban, Artyon Anyiszimov a center pozícióban, elől pedig Gaborikkal és Dubinskyval tényleg erős a keret. Azt sem szabad elfeledni, hogy Columbus háromszor választott az idei draft első körében, három csatár – Alexander Wennberg, Kerby Rychel és Marko Dano – játékjogát foglalták le. Hátul sem lehet gond, Fjodor Tyutin és Jack Johnson kőkemény fal lehet a kék vonalon. Sokat várnak idén a tavaly második legeredményesebb játékostól, Mark Letestutól is, aki 46 meccsen 13 gólt lőtt és 14 gólpasszt adott.

bobrovszkij.jpgSokakat meglepet, hogy Bobrovszkij előző szezonbeli díjazása, a fiatal orosz most bizonyíthatja, érdemes volt a Vezinára. Marian Gaborik eddig háromszor jutott 40 gól fölé, legutóbb nem volt egészséges, csak 12 meccse és 3 gólja volt. Az ő találataira nagy szükség lesz, a továbbjutás is függhet tőle. A fiatal center, Ryan Johansen, akit 2010-ben a negyedik helyen draftoltak, egyelőre még vár az áttörésre. 2012-ben kilenc, tavaly öt gólig jutott. Az is nagy kérdés lesz, mit hoz a főcsoport-változás a csapat életében. A Columbus nyugatról a keleti Metropolitan-divízióba került, lényegesen kevesebbet kell idén utaznia, 2012-höz képest évi 6000 mérföldet spórol meg.

Ezek alapján az nhl.com a következő sorokat víziónálja a 2013–2014-es idényre:

Kapusok: Szergej Bobrovszkij (Curtis McElhinney).

Hátvédek: (1) Jack Johnson - Fjodor Tyutin; (2) Nyikita Nyikitin - James Wisniewski; (3) Ryan Murray - Tim Erixon; (4) Dalton Prout.

Csatárok: (1) Cam Atkinson - Artyom Anyiszimov - Marian Gaborik; (2) RJ Umberger- Ryan Johansen - Nathan Horton; (3) Matt Calvert - Brandon Dubinsky - Nick Foligno; (4) Blake Comeau - Mark Letestu - Jared Boll; (5) Derek MacKenzie.

Az idén draftoltak közül valószínűleg most még senki, a tavalyiak közül Ryan Murray biztosan be fog mutatkozni. Az évi közel 3,5 millió dollárt kereső, 19 éves hokist 2012-ben a második helyen draftolták, legutóbbi idényben még a WHL-s Everett Silvertripsben játszott, ott volt a kanadai felnőtt válogatottal a 2012-es világbajnokságon is. Szép jövőt jósolnak neki. Vaclav Prospal viszont biztos hiányozni fog. Idén lett UFA, szinte biztos, hogy nem kap új szerződést a Blue Jacketstől.

Érkezett: Nathan Horton (Boston Bruins), Ryan Craig (Springfield Falcons), Jeremy Smith (Nashville Predators), Thomas Larkin (Colgate University), Mike McKenna (St. Louis Blues), Patrick McNeill (Washington Capitals), Jack Skille (Florida Panthers), Frédéric St-Denis (Montreal Canadiens)

Távozott: Drew Olson (Tampa Bay Lightning), Nick Holden (Colorado Avalanche), Nick Drazenovic (Pittsburgh Penguins), Michael Leighton (Donbassz Donyeck), Steven Delisle (Adirondack Phantoms)

Hosszabbított: Curtis McElhinney (2014), Artyom Anyiszimov (2016, 6,5 millió USD), Szergej Bobrovszkij (2015, 11,25 millió USD), Blake Comeau (2014), Cody Bass (2015), Devis Savard (2015), Spencer Machacek (2015), Blake Parlett (2015), Cody Goloubef (2015).