Így áll a Dallas Stars

2013.09.07. 13:22
0 hozzászólás

dallas.jpgÚj logó, új design, új csapat az olaj városában, valami nagyra készül a Stars. De vajon jó ötlet volt a csonka szezont leszámítva, az utolsó három idényében hetven pont fölé jutó Loui Erikssont eltradelni? A Bostonból érkező Rich Peverley és a roppant tehetséges, de fiatal és még mindig tapasztalatlan Tyler Seguin képes-e pótolni a svéd pontgyárost? No de, itt van Szergej Goncsar is. 1177 NHL-meccs tapasztalata feltétlen a Stars felemelkedése mellett szól, szükség is lesz rá, az 1999-es bajnok 2008 óta képtelen bejutni a rájátszásba.

Vajon mikor ér az útkeresés végére a Dallas Stars? Az elmúlt két évben tulajdonosváltás, két edzőcsere, általános igzgató váltás. Tom Gaglardi tulajdonos Jim Nill-t nevezte ki GM-nek, akitől végre a stabilitást várják a szurkolók. Nill első komoly cselekedete az volt, hogy Lindy Ruffot nevezte ki főedzőnek, aki 15 szezon után hagyta ott a Buffalót. A tapasztalt edző feltétlen garancia lehet az előre lépésre. Nill a Dertoitnál dolgozott korábban, így a döntéseiben feltétlen bíznak Dallasban is.

Goncsarban is nagyon hisznek, a védelem erősebb lesz az orosszal. Nemcsak a bostoni különítmény, de az edmontoni Shawn Horcoff érkezése is erősítésnek számít. Az Oilers korábbi centere eddigi 796 meccsén 162 gólt lőtt és 447 pontot szerzett, ugyanakkor előző három idényére még jó indulattal sem lehet azt mondani, hogy erős volt. A legutóbbi 48 meccsből 31-en lépett jégre és mindössze hét gólt ütött. Az azt megelőző idényben 13+21-gyel zárt, ötven pont fölé legutóbb 2009-ben jutott.

benn.jpgA csapat maradék erőssége, Jamie Benn mindössze 24 éves, Seguin 21, így egy fiatal csapat fog nekivágni a következő szezonnak, nehéz elképzelni, hogy még Ruffal együtt is képesek lesznek maradandót alkotni a 2013-14-es idényben. Ennek ellenére Ruff bizakodó és azt mondta, hogy a kemény munka és a fegyelem meghozhatja az eredményeket. Sok feladat hárul majd a kapus Kari Lehtonenre, de a finn ketrecőrök annyira jók mostanában, hogy hinni lehet abban, hogy a Goncsarral megerősített védelem hitet adhat a csatároknak is. Peverley, Seguin, Horcoff ég a bizonyítási vágytól.

Benn lehet a franchise új csillaga, de mellette a fiatalok – Cody Eakin, Brenden Dillon, Alex Chiasson, Jamiei Oleksiak és a 18 évesen szerződtetett orosz, Valerij Nyicsuskin – előtt óriási lehetőség adódik. Ruff pedig szereti az ilyen helyzeteket, az ő szakértelme és a hoki iránti elhivatottsága átlendítheti a Dallas szekerét a kezdeti nehézségeken. Egy biztos, nem néz könnyű szezon elé a Stars, amelynek a sorai így alakulhatnak:

Kapusok: Kari Lehtonen (Dan Ellis)

Hátvédek: (1) Alex Goligoski, Brenden Dillon, (2) Szergej Goncsar, Stephane Robidas, (3) Trevor Daley, Jamie Oleksiak, (4) Aaron Rome.

Csatárok: (1) Jamie Benn, Tyler Seguin, Rich Peverley, (2) Ray Whitney, Shawn Horcoff, Valerij Nyicsuskin, (3) Erik Cole, Cody Eakin, Alex Chiasson, (3) Ryan Garbutt, Vernon Fiddler, Alex Chiasson, (4) Lane MacDermid, Chris Müller.

A jövő mindenképp a Dallasé. Nyicsuskin, az idei draft 10. választottja, Alex Chiasson (2009, 38.) és Jamie Oleksiak (2011, 14.) már idén komoly szerepet kapnak. Nill szentül hisz benne, hogy ezek a fiatalok – a kapus Jack Campbellel, a csatár Brett Ritchie-vel, a cseh centerrel, Radek Faksával kiegészülve – néhány éven belül sok örömöt okoznak majd. A mi tippünk azonban továbbra is az, hogy megint a Stars nélkül fog zajlani a rájátszás, de Nyicsuskin és Oleksiak személyében két nagyszerű hokissal gazdagodik az NHL.

Érkezett: Szergej Goncsar (Ottawa Senators), Rich Peverley (Boston Bruins), Ryan Button (Boston Bruins), Tyler Seguin (Boston Bruins), Shawn Horcoff (Edmonton Oilers), Dan Ellis (Carolina Hurricanes), Valerij Nyicsuskin (Dinamo Moszkva), Chrus Müller (Nashville Predators).

Távozott: Matt Fraser (Boston Bruins), Joe Morrow (Boston Bruins), Reilly Smith (Boston Bruins), Loui Eriksson (Boston Bruins), Philip Larsen (Edmonton Oilers), Eric Nyström (Nashville Predators), Richard Bachman (Edmonton Oilers).

Hosszabbított: Szergej Goncsar (2015), Kevin Connauton (2017), Cristopher Nilstrop (2015), Travis Morin (2016), Colton Sceviour (2015), Cameron Gaunce (2015), Lane MacDermid (2014), Jordie Benn (2017).