Így áll a Florida Panthers

2013.09.12. 15:51
0 hozzászólás

florida.jpgA csonka szezon előtt sok mindent taglalt a média, többek közt azt is, kik lesznek a lockout vesztesei. Ezek között sorolták fel a Floridát is, amely 2000 óta tavaly jutott először a playoffba. Nem is tévedtek a prókátorok, a Panthers 2013-ban nagyon gyenge szezon és megint csökkenő nézőszám után igyekszik visszakapaszkodni az elitbe. Most egy fiatal csapattal, de a vélemények szerint szerény reményekkel vág neki a szezonnak a floridai klub, amely reménykedik abban, hogy a tavalyi hihetetlen sérüléshullám ezúttal elkerüli őket.

Már a holt szezon sem kezdődött jól a Panthersnek, elveszítette a Draft Lotteryt, de az első számú választottjának, az 1/2-es, még csak 18 éves Aleksander Barkovnak (a képen) egyből évi 3,575 millió dolláros szerződést adott. De nem csak az orosz származású, de finn állampolgárságú Barkov lesz az egyetlen fiatal a csapatban.

barkov_1.jpgA kapus – nem mellesleg három hónapig várhatóan sérült listán szereplő – Jacob Markström csak 23 éves, a védelemben Erik Gudbranson (21), Dmitrij Kulikov (22), Alex Petrovic (21) is nagyon fiatal. A csatároknál pedig Nick Bjugstad (21), Quinton Howden (21) és Drew Shore (22) csak tavaly mutatkozott be az NHL-ben. A rutinos, tapasztalt játékosok közül Ed Jovanovski és Kris Versteeg is sérült még. Így aztán valóban nincs más, mint az ifjú tehetségekhez nyúlni, és bízni abban, hogy a Nashville-től érkező Bobby Butler és a sok szenvedés után végre csapatot találó Scott Gomez valóban erősítést jelent majd.

Markström az első számú kapus lenne, ha éppen nem lenne sérült. Szerdai hírünk, hogy a Panthers felvette a kapcsolatot Tim Thomasszal, aki viszont nem szívesen lenne beugró, de szóba került a New York Islandersnél szerződést bontó Rick DiPietro neve is. Egyelőre marad Scott Clemmensen, akinek legutóbb 19 meccse és 3,67 kapott gól átlaga volt, ami azért valljuk be, elég hitvány mérleg.

Nagy kérdés az is, ki fogja szállítani a gólokat. Tavaly mindössze négy hokis volt, aki 10 gól fölé jutott, idén is a két veterántól, Tomas Kopeckytől és Tomas Fleischmanntól várnak hasonlót. Ugyanakkor sokkal eredményesebb idényt Jonathan Huberdeau-től, és Shawn Matthiastól. Huberdeau, aki 2011-ben volt az 1/3-as 31 ponttal kezdte karrierje első NHL-idényét, a 25 éves Matthias 2007 óta folyamatosan fejlődik, 2012-ben 79 meccsen csak 10 gólig jutott, idén már 48-on 14-szer talált be.

Izgalmasan alakulhat a Florida sorai is, amely az nhl.com szerint így fog festeni:

Kapusok: Jacob Markström (Scott Clemmensen)

Védők: Brian Campbell, Erik Gudbranson - Dmitrij Kulikov, Mike Weaver, Ed Jovanovski, Colby Robak - Matt Gilroy, Mike Mottau

Csatárok: Jonathan Huberdeau, Nick Bjugstad, Kris Versteeg - Tomas Fleischmann, Aleksander Barkov, Drew Shore - Shawn Matthias, Marcel Goc, Tomas Kopecky - Quinton Howden, Scott Gomez, Scottie Upshall - Joey Crabb.

Annyi ifjú tehetség van a keretben, hogy hirtelen nehéz eldönteni, kire is érdemes figyelni. Barkovra mindenféleképp, aki 16 évesen és négy hónaposan lett a finn liga minden idők legfiatalabb játékosa, az elmúlt két U20-as vb-n is szerepelt a finn válogatottban.  Bjugtad, akit 2010-ben draftoltak, idén április 6-án mutatkozott be az NHL-ben, már megvan az első gólja is. Alex Petrovic pedig szintén áprilisban játszott először a legjobbak között, a védelemben kaphat majd lehetőséget.

Érkezett: Bobby Butler (Nashville Predators), Joey Crabb (Washington Capitals), Jesse Winchester (Jokerit Helsinki), Mike Mottau (Toronto Maple Leafs), Philippe Lefebvre (Montreal Canadiens), Jon Matsumoto (San Jose Sharks), Matt Gilroy (New York Rangers), Aleksander Barkov (Tappara), Scott Gomez (San Jose Sharks), Steve Pinizotto (Vancouver Canucks), Brad Boyes (New York Islanders), Brett Clark (Minnesota Wild), Jack Combs, Jed Ortmeyer, Jared Gomes, Zach Miskovic, Dennis Urban, Philippe Cornet, John Lee, Wade Megan, Tony Turgeon, Dov Grumet-Morris (mind San Antonio Rampage), Rob Madore (Cincinatti Cyclones).

Távozott: Alekszej Kovaljov (Visp), T.J.Brennan (Nashville Predators), Stephen Weiss (Detroit Red Wings), George Parros (Montreal Canadiens), Jack Skille (Columbus Blue Jackets), Tyson Strachan (Washington Capitals), Nolan Yonkman (Anaheim Ducks), Peter Mueller (Kloten).

Hosszabbított: Bobby Butler (2016, 1,2 millió USD), Erick Selleck (2015), Shawn Matthias (2016, 4,5 millió USD), Greg Rallo (2015), Jacob Markström (2016, 2,4 millió USD), Mike Caruso (2015), Colby Robak (2016), Scott Timmins (2015).