Jagr mindjárt utoléri Gordie Howe-t

2014.04.01. 12:00

jagrzajac.jpgDe hogy alakul az alapszakasz utolsó két hete? Nagyon összetömörödött a keleti főcsoport, a hatodik Philadelphia és a 12. Ottawa között most már csak nyolc pont a különbség, köszönhető annak, hogy a New Jersey és az Ottawa is megnyerte aktuális meccsét. A Flyers 86 ponttal áll, még éppen továbbjutó helyen, míg a szabadkártyáson 84-gyel a Detroit, 82-vel a Columbus következik. Aztán a vonal alatt jelnelg a Washington (81), a Toronto (80), New Jersey (79), és az Ottawa (78). E négy csapatnak - a Capitals hat meccsét leszámítva - mindenki hétszer játszik még. Óriási csata lesz még itt a hátralévő két hétben.

A New Jersey Travis Zajac (a fenti képen) élete első mesterhármasával gyűrte le a Floridát. Zajac ráadásul még gólpasszt is adott, de a vele egy sorban játszó Jaromir Jagr is remekelt, 1+3-mal zárt. Jagr lassan utoléri Gordie Howe-t, már csak két asszisztra jár a legenda 1049-étől. Jagr szenzációsan teljesít, jó lenne őt a playofban is látni. 75 meccset húzott le 24 gólja, 40 gólpassza van és +15-ös a plusz/mínusz mutatója, amely jelenleg vonal alatti csapatot tekintve nagyon jó eredmény.

Érdemes a Devils statisztikáit átböngészni. A 64 pontos Jagrt az 51 pontos Patrik Elias követi, de neki -5 a plusz/mínusz mutatója. Csak Adam Henrique lőtt több gólt a csehnél, ő is csak eggyel, míg a gólpassz listán hattal elmaradva, ugyancsak Elias követi Jagrt. Túlságosan is Jagr góljaitól, vagy pontjaitól függ a New Jersey. Az ütött gólok számában (184) csak a Florida és a Buffalo teljesített gyengébben eddig a szezonban. A New Jersey hátralévő ellenfelei: Buffalo (04.01., i.), Washington (04.04., o.), Carolina (04.05., i.), Calgary (04.07., o.), Ottawa (04.10., i.), New York Islanders (04.11., o.), Boston (04.13., o.). Ha a következő három meccset nyeri a csapat, megmaradnak a komoly esélyek a rájátszásra.

Az Ottawa ranagdót nyert, ezzel a sikerrel leszakítva egy kicsit Carolinát, amelynek már több mint bravúr kellene a továbbjutáshoz. Az első harmad első négy percében esett a két gól, utána viszont csak Ales Hemsky szétlövése döntötte el a két pont sorsát. Hasonlóan fontos siker volt a Minnesotáé is, amely a Los Angeles otthonában tudott nyerni Mikko Koivu és Zach Parise - és a Buffalo után a Minnesotában is jól teljesítő - Matt Moulson góljaival. A nyugati konferenciában egyre jobban tisztul a kép. A Wild most 89 pontos és a szabadkártyás helyen áll, ahogy a Phoenix is, de neki csak 84 pontja van. A Dallas egy ponttal lemaradva áll vonal alatt, de össze esélyes közül neki van hátra a legtöbb meccse. Washington, Carolina, Tampa, Florida, Nashville, Columbus, St. Louis, Phoenix. Azért ez nem túl egyszerű sorozat lesz, főleg hogy a nyolc meccsből öt idegenben lesz és olyan is akad, amikor öt napon belül négy meccset kell játszani. Nagy kérdés, bírja-e ezt a Stars?

Kedden 11 meccset játszanak és a továbbjutás szempontjából nagyon fontos meccs lesz a Buffalo-New Jersey, a Toronto-Calgary, a Washington-Dallas, a Columbus-Colorado, a St. Louis-Philadelphia, a Vancouver-New York Rangers, a Phoenix-Winnipeg meccs. A Tampa Bay-Montréal meccs után pedig egészen biztosan lesz egy újabb továbbjutónk. A Devilsnek tehát két nap alatt két fontos meccse lesz, lehet, hogy éppen most dől meg Gordie Howe 1049 gólpassza, amellyel nyolcadik az örökrangsorban. Annak a legendának, aki éppen hétfőn, március 31-én ünnepelte a születésnapját. Mr. Hockey most volt 86 éves. Isten éltesse!

Los Angeles Kings-Minnesota Wild 2-3
Ottawa Senators-Carolina Hurricanes 2-1 - szétlövéssel
New Jersey Devils-Florida Panthers 6-3
Anaheim Ducks-Winnipeg Jets 5-4 - hosszabbítás után