Ilyen idős újonc még nem volt az NHL-ben

2014.04.02. 20:43

vanguilden.jpgÓriási élmény lehet, amikor valaki 30 éves korában éli meg azt, amiről mindig is álmodott. Ez a csodálatos érzés most Mark van Guildernek jutott, aki 30 évesen és 72 naposan játszotta élete első meccsét a Nashville Predatorsban. A meccsre március 30-án, a Washington elleni győztes meccsen került sor, a Preds szétlövéssel nyert 4-3-ra, van Guildernek 8:27-es jégidő jutott, amely alatt a statisztikák egyetlen rubrikájába sem sikerült bekerülnie, de az élmény ettől függetlenül felejthetetlen marad, főleg, hogy Colin Wilsonnal és Viktor Stalberggel szerepelt egy sorban.

Az 1984. január 17-én született Van Guilder az USHL-ben nevelkedett, majd a University of Notre Dame csapatában, az NCAA-ben hokizott, 2008-ban indult AHL-s karrierje, miután senki sem draftolta. A Hamilton, a Milwaukee csapatai mellett az ECHL-ben is megfordult két idényben. NCAA és ECHL bajnok lett, az AHL-ben 307 meccsen 49 gólja és 63 gólpassza volt.

Minden idők legidősebb újonca után nézzük, kik voltak a veterán bemutatkozók? Az Edmontoban 50 meccset játszót orosz, Anton Bjelov 27 évesen és 64 naposan játszott először az NHL-ben. Julien Brouillette szintén draft nélkül, AHL-s és ECHL-s tapasztalatokkal, 27 évesen és 63 naposan játszotta első meccsét, ugyancsak a Nashville-ben, ő már a harmadiknál tart. Reto Berra, a svájci kapus 26 évesen 304 naposan mutatkozott be a Calgaryban. A New York Rangersben védő Cam Talbotot szintén nem draftolták, 26 éves és 141 napos volt, amikor először jégre léphetett a legjobbak között. Ő az egyetlen kapus a legidősebb bemutatkozók között.