Huszonéves újoncok verték a Los Angelest

2014.05.13. 11:08

smkith-pelly.jpgMinden úgy alakul, ahogy jósoltuk, a Montréal–Boston párharcot a hetedik meccs dönti majd el, és jó úton halad efelé az Anaheim–Los Angeles is, igaz a Ducksnak egy győzelem már továbbjutást jelentene. Péntek hajnalban úgy kezdődik, hogy a Canadiens Carey Price 26 védésével lenullázta a Boston és ezzel 3-3-ra egyenlített, a montréali kapusnak ez volt az első gólnélküli meccse a rájátszásban. Lars Eller, Max Pacioretty és a végén Thomas Vanek két gólt ütött. A két csapat számára nem ismeretlen a végsőkig kiélezett csata, szerdán lesz közös történetük kilencedik ilyen meccse, ráadásul 2004 óta az öt egymás elleni csatából a negyedik ilyen meccs. Pacioretty góljánál Nathan Beaulieu adta a gólpaszt, a 21 éves védő élete első playoffmeccsét játszotta. A különbség nagyobb is lehetett volna, ha Tuukka Rask nem mutat be néhány elképesztő bravúrt. A címben szereplő fiatalokról részletesebben a hajtás alatt.

Igen izgalmasan alakult a kaliforniai derbi. Nick Bonino negyedik góljával hamar vezetést szerzett az Anaheim, de aztán a Los Angeles egyenlíteni tudott. A második harmad egyértelműen a hazai csapaté volt, Devante Smith-Pelly alig több, mint másfél perc alatt szórt két gólt. A 21 éves újonc a tízedik meccsén már öt gólnál tart, többet lőtt, mint az alapszakaszban, ahol 19 találkozón kétszer volt eredményes. 4-2-vel fordultak a csapatok az utolsó 20 percre, Marian Gaborik még szépített, majd ugyanő talált be, de már túl későn, a Kingsnek egyenlíteni már nem maradt ideje. Az Anaheim cserekapusa, John Gibson kapujára 42 lövés ment, 0,929-es védéshatékonysággal zárt. Így Smith-Pelley mellett Gibson is bekerült a meccs legjobb három játékosa közé. Mindketten az AHL-ben töltötték az idény nagy részét, nagy szerepük van abban, hogy a Norfolk Admirals a konferencia-döntőig jutott, ahol most éppen Szuper Levente egykori csapatával, a St. John's IceCapsszel vív nagy csatákat.

Ötezer dolláros bírságot kapott Henrik Lundqvist, a New York Rangers kapusa, amiért szándékosan lelocsolta vízzel Sidney Crosbyt, a Pittsburgh Penguins sztárját a két csapat vasárnapi meccsén. A második harmadának végén, amikor a kétszeres olimpiai bajnok Crosby egy dulakodás során a jégre került, Lundqvist mögé korcsolyázott, és nyakon spriccelte.

Főcsoport-elődöntők

Kelet, 6. mérkőzés:

Montreal Canadiens-Boston Bruins 4-0

Az állás: 3-3.

Nyugat, 5. mérkőzés:

Anaheim Ducks-Los Angeles Kings 4-3

Az állás: 3-2 az Anaheim javára.