Már csak egy lépés a döntő

2014.05.27. 10:09

lak_1.jpgEggyel közelebb kerültünk ahhoz, ami 1998 óta egyszer sem volt: könnyen lehet, hogy idén sem lesz címvédés az NHL-ben. A Los Angeles 5-2-re verte a Chicagót, ezzel már 3-1-re vezet a sorozatban. Mivel a minszki hoki-vb-ről történt hazautazás miatt nem volt lehetőség beszámolni, egy pár mondattal arról is megemlékezünk, hogy a New York Rangers is eggyel közelebb került a nagy álomhoz, 1994 után megint döntőt játszhat, amelyhez már csak egy győzelemre van szüksége a Montréallal szemben. Megvan a Washington új edzője, a hajtás alatt a lényeg.

Szóval, először a Rangers sikere. 3-2-re nyert a csapat, és Martin St. Louis lett a hős, akinek az ötödik lövése döntötte el hosszabbításban a meccset a New York-iak számára. Kedden éjszaka, a Bell Centerben jöhet talán a mindent eldöntő meccs. A Rangers kapusa, Henrik Lundqvist a 41. playoff-győzelmét érte el, ezzel utolérte a klub történetének eddigi legsikeresebb kapusát, Mike Richtert, aki ugyanennyivel állt. A franchise-rekord beállításához 27-szer kellett jól védenie.

Egy nappal a Rangers győzelme után jött a Los Angeles magabiztos győzelme. Már az első harmadban gyakorlatilag minden eldőlt. Jake Muzzin, Marian Gaborik és Dustin Brown góljaival 16 perc után már 3-0 volt a Kings javára. Gaborik már a 10. playoff gólját ütötte – vezeti a góllövő listát –, ezzel most már pályafutása legeredményesebb idényét futja. 2003-ban, még Minnesota-hokiskétn kilenc gólig és 17 pontig jutott, most 16 pontnál jár. Anze Kopitár lett a mezőny legjobbja, két gólpasszt adott, a kaput egyszer sem találta el. A rájátszásban a pontlista első négy helyén Kings-hokis áll: Anze Kopitarnak 22, Jeff Carternek 20, Marian Gaboriknak 16, míg Justin Williamsnek 15 pontja van. Remekül dolgozott a csapat speciális egysége is, két emberelőnyös gól esett, a playoff 20 meccsén ez volt már a 12. ilyen találat. A Los Angelesnek így most három esélye van, hogy 2012 után megint döntőzzön, az első szerda éjszaka, a Uniteds Centerben.

Nyugati főcsoport-döntő, 4. mérkőzés:

Los Angeles Kings-Chicago Blackhawks 5-2 (3-0, 2-2, 0-0)

A párharc állása: 3-1 a Los Angeles javára.

Barry Trotz lett a Washington Capitals jégkorongcsapatának új vezetőedzője. Az 51 esztendős szakember egészen áprilisig volt a Nashville Predators trénere, és azért menesztették 15 szezon után, mert a klub egymás után kétszer is lemaradt a rájátszásról. Trotz 1992 és 1997 között dolgozott már a Capitalsnál, akkor a tartalékcsapat edzője volt. A Washingtonnál ugyancsak azért váltak meg az edzőtől, Adam Oatestól áprilisban, mert – hét év után először – nem sikerült a playoffba kerülés Ovecskinéknek. Az átalános igazgatói poszton is változás történt, Trotz érkezésével Brian MacLellan kapott bizalmat a tulajdonos Ted Leonsistól. Trotz egyébként a franchise 17. edzője, 557 győzelmével a 15. az NHL örökrangsorában.