Hétmeccses csata dönt nyugaton

2014.05.31. 12:54

chicago_9.jpgVisszajött a bajnok, a Chicaago Blackhawks egymás után két meccset nyert, így egyenlített a Los Angeles elleni főcsoport döntőben. A meccsen kétszer a Kingsnek állt a zászló és ezzel együtt a nagydöntő is. Az első harmadban Dwight King góljával vezetett, de aztán a második játékrészben Patrick Kane és Ben Smith megfordította a meccset. A harmadik húsz perc elején Drew Doughty és Alec Martinez góljaival megint a Kings állt nyerésre és ezzel együtt továbbjutásra. A Chicago újra beleerősített, Duncan Keith egyenlített, majd 56:15-nél jött megint Patrick Kane és meccs hőse lett azzal, hogy a nyolcadik góljával eldöntötte a meccset, Kane-nek ez a negyedik olyan szezonja, amikor legalább nyolc gólig eljutott a rájátszásban, a fiatal csatár ráadásul gólpasszt is adott. A bajnokcsapat ezzel saját kezébe vette a sorsát, saját közönsége előtt juthat ismét a döntőbe, 1998 után fordulhat elő újra, hogy címvédés lesz az NHL-ben, a Detroit 2008-as és 2009-es döntőbe jutása óta az is először történhet meg, hogy ugyanaz a fanchise egymás után kétszer játszhat a Stanleyért. Mindent eldöntő meccs közép-európai idő szerint hétfőn hajnalban lesz.

„A mi csapatunkban pont az jelenti az egységet, hogy minden meccsen más és más kerül a reflektorfénybe – értékelte szerényen csapata helyzetét Kane a meccs után – ez most úgy sikerült nekem, hogy mások is hozzásegítettek ahhoz, hogy engem ünnepeljenek.”

Mi segítheti még a Chicagót az újabb döntőhöz? Talán az a tény, hogy ha a 2013-as és a 2014-es rájátszás negyedik meccsei utáni helyzetet vizsgáljuk a Blackhawks lenyűgöző mérleggel áll: 13 meccs és 13 győzelem, azaz senki sem bírja jobban az idegek csatáját, mint a regnáló bajnok.

Nézzük egy kicsit, hogy mi volt a baj a Los Angelessel. A legponterősebb, húzójátékosok ezúttal halványabban teljesítettek. A szlovén Anze Kopitarnak csak két lövése volt. A korábbi hat meccsen 12 pontot összehozó Jeff Carter -3-as plusz/mínusz mutatóval zárt, sortársa Tyler Toffoli -2-vel, Marian Gaborik is -1-gyel.  

Ugyanakkor nincs nagy különbség a két csapat között, ezt mutatja az a tény is, hogy a hat eddigi playoffmeccsből háromszor egygólos különbség döntött. Darryl Sutter, a Kings edzője is erről beszélt: „Két azonos képességű csapat hetedik meccsén bármi megtörténhet. Ben Smith gólja után keményen dolgoztunk, de a fordítás elvitte az erőnket.”

Egy érdekes statisztika még a végére, a Kings az NHL történetének a harmadik olyan csapata, amely 21 meccset játszik a playoff első három körében. Ilyet eddig a 2002-es Colorado és az 1993-as Toronto élt át.

Nyugati főcsoportdöntő, 6. mérkőzés:

Los Angeles Kings-Chicago Blackhawks 3-4 (1-0, 0-2, 2-2)