Szerződések, amelyek meghatározhatják a szezont

2014.09.03. 12:47

vanek_2.jpgKözeledik az edzőtáborok kezdte, ideje megvitatni, mely csapatok voltak a legeredményesebbek a holtszezonban. Ezt tett Adam Proteau, a The Hockey News kolumnistája is. Bár csak az alapszakasz eredményei adnak majd kielégítő választ a kérdésekre, érdemes végignézni melyik volt a nyári időszak tíz legjobb korlátlan szabad ügynök szerződése.

Thomas Vanek (Minnesota Wild, 3 év, 19,5 millió dollár). Az osztrák sokat nem tudott hozzátenni a Canadaiens playoff-szerepléséhez, így nem is hosszabbítottak vele. Az alapszakaszkban azonban 27 gólt lőtt, 68 pontot termelt, így mindenféleképp segítsége lesz a tavalyi szezont harmadik legkevesebb góllal záró Wildnak. Vanek kezében szezonban 20-30 gól benne van.

Ales Hemsky (Dallas Stars, 3 év, 12 millió). A kiváló csatár 2006 óta nem szerepelt playoffban, és 2009 óta a húsz gólt sem éri el, mindenféleképp csapatváltásra volt szüksége, a Dallas második sorában újra visszanyerheti góllövő formáját.

Radim Vrbata (Vancouver, 2 év, 10 millió). A 33 éves csatár évek óta az Arizona egyik legjobbja, 20-30 gólt termel, ha most a Sedin-ikrekkel egy sorba tesszük, várhatóan még eredményesebben tud majd hokizni. A Canucksnál amúgy is szükség van a frissítésre a legutóbbi pocsék idény után.

Anton Stralman (Tampa Bay Lightning, 5 év, 22,5 millió). Valószínűleg soha nem lesz Norris Trophy-győztes, de kevés megbízhatóbb védő akad nála a ligában. Furcsa is volt, hogy a Rangers elengedte.

Daniel Winnik (Toronto Maple Leafs, 1 év, 1,3 millió). A Maple Leafs a távozó centere, David Bolland helyére keresett megfelelő embert, ráadásul úgy, hogy a fizetési sapkán is faragjon. Erre az anaheimi Winnik volt a legalkalmasabb, aki 24 assziszttal és 30 ponttal karriercsúcsot ért el az előző idényben.

Manny Malhotra (Montréal Canadiens, 1 év, 850 ezer). A Canadiens a 17. lett a bulik elhozatalában az előző idényben 49,6 százalékos mutatóval. Malhotra a a Carolinában 59,4-gyel teljesített. Többet nem is kell magyarázni.

Thomas Greiss (Pittsburgh Penguins, 1 év, 1 millió). A német kapus a San Joseban, majd az Arizonában sínylődött sokat a kispadon úgy, hogy 0,915-ös és 0,920-as védéshatékonysággal, legutóbb 2,29-s kapott gól átlaggal nyőjtott megbízható teljesítményt. Nem fogja Marc-André Fleuryt kiszorítani a kapuból, de egy magabiztos csere válhat belőle.

Brad Richards (Chicago Blackhawks). A 34 éves hokis igazi szupersztár, ezt Tampában, Dallasban és a New York Rangersben is bizonyított, legutóbb 51 pontos idényt tudott maga mögött. Az eddig is komoly erőkkel felálló chicagói támadószekció alaposan megeredődött vele. A csonka idényt leszámítva 2010 óta 20 gól és 50 pont fölött teljesít.

Paul Stastny (St. Louis Blues, 4 év 28 millió). Nagy fogást csinált vele a Blues, tavaly 71 meccsen 25 gólt és 60 pontot termelt. Nem véletlenül kapott négyéves szerződést. A tavaly, még a bajnoki címre is esélyes St. Louis tovább erősödött.

Christian Ehrhoff (Pittsburgh Penguins, 1 év, 4 millió). A német védő élete egyik legrosszabb döntését 2011-ben az átigazolási vége előtt napokban hozta meg, amikor 10 évre, 40 millió dollárért írt alá a Buffalóhoz. A csapata szereplése alaposan lehúzta az ő teljesítményét. A Pittsburgh ugyanazt a fizetési sapkát kínálta a 32 éves védőnek, mint a Sabres, de csak egy évre.