Hosszú még az út, de Tavaresék egyre jobbak

2014.10.17. 12:08

tavares_3.jpgNegyedik meccs óta nem lehet megállítani a New York Islanderst és erre 2001 óta nem volt példa. Bár a New York-iak csak szétlövésben nyertek, sikerükhöz semmi kétség nem féhet, úgy nyerték 45-23-ra a kapura lövéseket, hogy az első harmad végén például 14-3 volt az állás. A gólt és gólpasszt adó Kyle Okposo lett a meccs embere, John Tavares is sokat tett hozzá, már szezonbeli 7. gólpasszát adta, majd a büntetők - az ötödik sorozatban - az ő rávezetésével dőltek el. Ezúttal a másik nyáron megszerzett, tapasztalt védő, Nick Leddy szórta pontokat, második gólját és első asszisztját jegyezte az idényben. Áldozattal is járt a győzelem, Mihail Grabovszkijt a 14. percben végleg le kellett cserélni, John Scott valósággal kiütte, úgy kellett letámogatni a jégről. A San Joseban a harmadik meccsén az első pontját szerezte a 19 éves svájci Mirco Mueller, akit 2013-ban az első körben draftoltak.

A Pittsburgh-re alaposan rájárt a rúd péntek hajnalban. Pascal Dupuis-ról megírtuk, hogy súlyos sérülést szenvedett, a Pens elveszítette veretlenségét, pedig még az 57. percben 2-1-re vezetett. A találkozó öt gólja közül három esett emberelőnyben, és az utolsó volt a legfontosabb. Egy bedobás után az utolsó hét másodperc pergett le, végül Jason Spezza észrevette az üresen álló Tyler Seguint, akinek még arra is maradt ideje, hogy alaposan mérlegelje hova is teszi a korongot, végül a hálóba, amellyel a Dallas idegenben nyert, éppen Sidney Crosby ült a büntetőpadon, aki az első gólt szerezte a meccsen. Jevgenyij Malkin gólpasszával a 637. pontját szerezte, ezzel a franchise negyedik helyére jött fel, csak Mario Lemieux (1723), Jaromir Jagr (1079) és Crosby (776) előzi.

A Washington vetett véget a New Jersey menetelésének, ráadásul a Capitals alaposan elintézte ellenfelét. Az alaphangot Alekszandr Ovecskin adta meg, már a 34. másodpercben. Braden Holtby lett a meccs embere 26 védéssel, Matt Niskanen két gólpasszt adott. A Devilst egy darabig előéves Damon Severson tartotta meccsben, aki még az első harmadban meg is fordította meccset, aztán több New Jersey-gól már nem volt. Seversont 2012-ben, a második körben draftolták, négy meccse három gólja és négy pontja van. A washingtoni Nicklas Bäckström is bekerült a legjobb három közé, 499 meccse és 499 pontja van, egy-egy egységre a jubileumtól. Csapattársa John Carlson pedig azzal került be az évkönyvekbe, hogy 300 egymás meccsénél többje egyetlen Capitals-védőnek sem volt korábban.

Nagy nehezen, de legyőzte a Rangers a Carolinát, Rcik Nash ezúttal a büntezőésben jeleskedett, Henrik Lundqvist meg 29 védés után, hibátlan maradt a rávezetésben. A Rangers ebben a szezonban egyetlen emberelőnyös gólt sem tudott ütni, pedig 16 lehetősége volt már. A Carolina úgy tudta megszorongatni ellenfelét, hogy Eric és Jordan Staal, Skinner, Dwyer, Sekera és Liles sem volt a jégen.

Újabb Original Sixes meccs, és tíz gólt hozó remek találkozót játszott a Montréal és a Boston, most a Bruins húzta a rövidebbet, PA Parenteau és Brendan Gallagher duplájával a Canadiens nyert, utóbbi még gólpasszt is adott. A kanadai csapat újonca, a 22 éves Jiri Sekac megszerzezte első gólját az NHL-ben, ahogy Simon Gagne is első bostonit. A Montréal vezeti a Atlantic-divíziót.

Továbbra sem megy a Coloradónak, most Ottawában kapott ki. A magyar szívnek melengető érzés, hogy az echte kanadai, de magyar felmenőkkel rendelkező Curtis Lazar egy assziszttal első NHL-pontját gyűjtötte be és a meccs második legjobbja volt. Varlamov sérülése miatt Calvin Pickard védte az Avs kapuját. A 2010-es draftost az AHL-ből rendelték fel. A Colorado az első harmadban 2-0-ra, majd 3-1-re is vezetett, de onnan négy ottawai gól jött.

Egyetlen gól döntött a Los Angeles javára a St. Louisszal szemben, az is a szétlövés első körében esett és Jeff Carter nevéhez fűződik. A Blues 43-18-ra nyerte a kapura lövéseket, a bajnok Kingsnek a második harmadban csak 3, a hosszabbításban pedig egyetlen lövés sem jött össze. Természetesen Jonathan Quick lett a meccs embere, a hazai kapus 43 védéssel hozta idei első shutoutját. Marian Gaborik egymás után második meccsét hagyta ki a bajnokscsapatban.

New York Islanders-San Jose Sharks 4-3 (0-0, 1-2, 2-1, 0-0, 1-0)

Pittsburgh Penguins-Dallas Stars 2-3 (2-0, 0-1, 0-2)

Washington Capitals-New Jersey Devils 6-2 (2-2, 1-0, 3-0)

New York Rangers-Carolina Hurricanes 2-1 (0-0, 0-1, 1-0, 0-0, 1-0)

Montreal Canadiens-Boston Bruins 6-4 (1-1, 3-2, 2-1)

Ottawa Senators-Colorado Avalanche 5-3 (1-3, 1-0, 3-0)

Los Angeles Kings–St. Louis Blues 1-0 (0-0, 0-0, 0-0, 0-0, 1-0)