Jagr: 1500, Brodeur: 690

2014.12.09. 10:09

jagr_11.jpgKét zseniális hokis tette emlékezetesség a kedd hajnalt az NHL-ben. Kezdjük előbb a 42 éves Jaromir Jagr-ral. Carolinaában nyert a New Jersey Devils, méghozzá a cseh hokis góljával és gólpasszával, ez volt Jagr 1500. meccse, a klasszis 710. gólját ütötte és az 1062. gólpasszát adta. A góljait tekintve hétre van az örökrangsorban ötödik Phil Espositotól, az asszisztban pedig egyre a hetedik Steve Yzermantől. A pontjait tekintve pedig 1772-nél jár, amellyel lehagyta az ötödik Marcel Dionne. Ennyi meccse pedig Jagr-ral együtt csak 15 hokisnak volt az NHL-ben, éppen Mike Modanót előzte be. Scott Gomez két gólpasszal első idei pontjait szerezte, Cory Schneider pedig szezoncsúcsot jelentő 39 védéssel tett hozzá a sikerhez.

A másik rekorder, a szintén 42 éves martin Brodeur számára is emlékezetes marad a Florida elleni 4-2-s, siker. Először védett a St. Louis közönsége előtt és a sikerrel már 690 győzelemnél jár. 32 védésével ő lett természetesen a mezőny legjobbja. A második harmadban összesen 17 védése volt. Ráadásul anyagilag is sokat hozott ez a siker, Brodeur minden egyes pontért 20 ezer dollárt kap, amikor ő védi a Blues kapuját. Nem mondhatni, hogy nincs motiválva. Brodeurt amúgy nem lehet megelőzni, szinte behozhatatlan előnnyel vezeti az örökrangsor minden egyes mutatóját: 1261 meccs, 690 győzelem ,124 shutout. A Bluesban Chris Porter szerzett két pontott, a csapat legeredményesebb játékosa, a gólpasszt adó Vlagyimir Taraszenko 30 ponttal (17+13) vezeti a klubrangsort. Az Ottawának pedig a hétfőn leváltott Paul MacLean helyett az eddigi másodedző, Dave Cameron lesz a szakvezetője. Játékosként három NHL szezonja, edzőként OHL-s múltja van. A 2011-es idény óta tölti be a másodedzői tisztet a Senatorsnál.

A rekordokon túl egy nagyszerű meccsen, a hosszabbításban győzte le a New York Rangers, idegenben a Pittsburg-höt. Az egy gólt szerző Rick Nash már 18-nál tart, már nyolc meccs pontszerző (6+3). A harmadik harmadban a Penguins 24 másodperc alatt dolgozta le a kétgólos hátrányát, de Kevin Klein 75 másodperccel a vége előtt eldöntötte a meccset. Teljesült a 15 éves Chris Falzone álma is, aki jótékony célra fordított tombola segítségével nyert, és egynapos szerződést kötött a New York Rangersszel, ott ülhetett a csapat kispadján a meccsen. Végül az elmúlt hét három legjobbja: Pavel Dacjuk (Detroit), Szergej Bobrovszkij (Columbus), Aaron Ekblad (Florida).

New York Rangers-Pittsburgh Penguins 4-3 - hosszabbítás után

Carolina Hurricanes-New Jersey Devils 1-2

St. Louis Blues-Florida Panthers 4-2