Visszavonultatták Dominik Hasek mezét is

2015.01.14. 10:51

461498800_slide.jpgÉrdekes nap volt a szerda hajnali az NHL-ben. Két csapat - a Pittsburgh és Winnipeg - is szétlőtte az ellenfele kapuját, a Pens hét, a Jets nyolc gólt ütött. Dominik Hasek 39-es mezét visszavonultatta a Buffalo, a cseh kapusok ünnepe volt amúgy a Buffalo-Detroit meccs, mindkét oldalon Hasek honfitársa védett. A New York Islanders maradt a Metropolitan élén, miután megnyerte a városi rangadót az utolsó 14 meccsén remeklő Rangers otthonábnan, ráadásul Jaroslav Halak még gólt sem kapott. A Tampa egymás után másodszor kapott ki, a Nashville újabb győzelmével már négy ponttal vezeti a csoportját, 62 pontja a legtöbb a ligában. És akinek még ez sem elég, a winnipegi Mathieu Perreault mesternégyest vágott az elmúlt meccseken remeklő Floridának. Mindezekről a hajtás alatt.

A Buffalo sorozatban nyolcadszor kapott ki, de Dominik Hasek mezének visszavonultatása miatt mégis emlékezetes marad a Detroit elleni meccs. Az olimpiai bajnok Dominator 1992 és 2001 között volt a Sabres kapusa. 1997-ben és 1998-ban Hart Trophyt nyert, 1999-ben Stanley Kupa-döntőt játszott, majd Detroitba szerződött, ahol 2002-ben és 2008-ban bajnok lett. Kétszer választották a liga legértékesebb játékosának, hatszor pedig a legjobb kapusnak, és hatszor szerepelhetett az All Star-gálán, 2008-ban 735 meccsel, 389 győzelemmel és 81 shutouttal vonult vissza, védéshatékonyságban (92,2 százalékos) első az örökrangsorban. Egykori csapatai meccsén stílszerűen két cseh kapus, Michal Neuwirth és Petr Mrazek kapott lehetőséget.

Hatalmas pofonba szaladt bele a Minnesota, amely egymás utánhatodszor kapott ki. David Perron (2+1) és Sidney Crosby (0+3) zárt három-három ponttal. Érdekesség, hogy Marc-Andre Fleury először nyert meccset a Wilddal szemben. Ennél is meglepőbb az utóbbi időben kiválóan szereplő Florida leégése Winnipegben. A Jets a karriercsúcsnak számító, négy Mathieu Perreault-góllal nyert, a Floridában Roberto luongo és Al Montoya is 4-4 gólt kapott. A csapat gólparádéval ünnepelte az edző, Paul Maurice 500. győzelmét. Perreault tavaly 69 meccsen 18 gólig jutott, most 43 találkozón 15-nél jár.

A Metropolitan élén maradt a New York Islanders, miután magabiztosan, jaroslav Halak 27 védésével lenullázta a városi rangadón a Rangerst. Az utolsó 14 meccséből 13-at megnyerő Rangers most gólt sem tudott szerezni, a kaliforniai túra utáni fáradság érződött a csapaton. Anders Lee, Nyikolaj Kuljomin és Frans Nielsen repítette a keleti konferencia élére az Islest, amely a Tampát is megelőzte. A Bolts Bostonban kapott ki, és megint David Pastrnak volt a hős. A 18 éves fiatalember két meccs alatt négy gólt ütött, most is kettőt, pedig még csak a nyolcadik meccsénél tart a cseh fiú. A Tampában Steven Stamkos duplázott.

Nem csak a nyugati konferencia, hanem az egész liga legjobbja a Nashville, amely 5-1-gyel küldte haza a Vancouvert. Rossz hír a Nashville-drukkereknek, hogy a kapus Pekka Rinne Chris higginsszel történt egy ütközés után megsérült, még kérdés mennyit kell kihagynia. A Predsben Colin Wilson két gólt szerzett, két gólpasszt adott, Craig Smith és Mike Fisher is multiponttal zárt. A sorozatban ötödször nyerő St. Louis már egy pontra megközelítette a Central második helyén álló Chicagót, a Nashville pedig már néggyel vezet a Blackhawks előtt. A Bluesban Vlagyimir Taraszenko már a 24. gólját szerezte.

A Carolina sorozatban ötödször győzte le a Coloradót, most büntetőkkel sikerült. A Dallas izgalmas, kilencgólos meccsen győzte le a Dallast, az első harmad után a Sens 3-1-re vezetett, de erre négy dallasi gól volt a válasz a második harmadben. Kari Lehtonent a harmadik bekapott gól után lecserélték, öt lövésből sikerült ezt összehoznia a finn kapusnak. A helyére beálló Anders Lindback aztán 34-szer védett jól. A San Jose az Arizona otthonában nyert. A 24 éves védő, Brenden Dillon szerezte a győztes gólt, a kanadai játékos 2014 februárja után talált megint a kapuba.

Boston Bruins-Tampa Bay Lightning 4-3

Buffalo Sabres-Detroit Red Wings 1-3

New York Rangers-New York Islanders 0-3

Pittsburgh Penguins-Minnesota Wild 7-2

Carolina Hurricanes-Colorado Avalanche 3-2, szétlövés után

St. Louis Blues-Edmonton Oilers 4-2

Nashville Predators-Vancouver Canucks 5-1

Winnipeg Jets-Florida Panthers 8-2

Dallas Stars-Ottawa Senators 5-4

Arizona Coyotes-San Jose Sharks 2-3