A Rangersnek 17 éve nem volt ilyen kapusa

2015.02.21. 11:23

463979664_slide.jpgA New York Rangers újabb fontos idegenbeli meccset nyert meg, már mondani sem kell, hogy Rick Nash vezérletével. A Rangers sztárja megint két pontot termelt, a csapat Buffalóban nyert úgy, hogy Matt Moulson góljával még a vendégek vezettek. Nash a 37. szezonbeli gólját lőtte, eggyel lemaradva áll a góllövőlista első Alekszandr Ovecskin mögött és nem mellesleg már csak négyre van karriercsúcsától, 58 pontja pedig már a columbusi időket idézi. Nem csak Nash és a Rangers, hanem Mackenzie Skapski számára is emlékezetes marad a meccs. A kapus élete első meccsén védett az NHL-ben, 24 lövést megfogott, és győzelemmel mutatkozott be. 20 évesen és 250 naposan a Rangers harmadik legfiatalabb debütáló kapusa John Vanbiesbrouck és Lorne Anderson után, 1998 január 3-a óta – Dan Cloutier után – az első kapus, aki győzelemmel mutatkozik be. Henrik Lundqvist sérülése után került fel a Hartford Wolf Packtől, a 2013-as draft 170. helyén választották ki. Ezt a meccset még tavaly november 20-ról halasztották áll, az akkor nagy havazás miatt. Sokkal most sem jobb a helyzet a keleti parton.

A Metropolitan csapatai közül a Carolina legyőzte a Torontót, a Maple Leafs továbbra is mély gödörbe, utolsó 28 meccséből csak négy győzelme van, a Hurricanesben Eric Staal szerzett multipontot, Jiri Tlusty két gólpasszt adott. A Torontóban Brandon Kozun élete első gólját szerezte. A New Jersey legyőzte a playoffba vágyó Vancouvert, a Devils-kapus, Cory Schneider szezonbeli 21. győzelmét szerezte meg, ennyi még sosem volt a 28 éves kapusnak, aki 2008-ban éppen a Canucksban mutatkozott be. Mike Cammalleri két gólt ütött, míg a védő Addam Larsson karriercsúcsot jelentő három gólpasszt osztott ki.

A Boston bajba kerülhet még, a nyakán a Florida, ráadásul pénteken alapos verést kapott St. Louisban, amely így négy pontra jött fel a Nashville mögé. Vlagyimir Taraszenko két gólt szerzett, így már 31-nél tart, Alekszander Steen pedig három gólpasszt adott. Taraszenko a második legfiatalabb (23 éves és 70 napos) St. Lous-i hokis, aki egy szezonban elérte a 30 gólt, Brandon Shanahan csak hét nappal volt fiatalabb nála az 1991–1992-es idényben. A Boston is újonc kapust avatott, de Malcolm Subban számára ez nem marad olyan emlékezetes. A montréali P.K. Subban öccse 32 perc alatt mindössze hat lövést kapott, de abból három gól lett. Jött is Tuukka Rask, neki sem volt sok dolga, de két gólt a finn is beszedett. Jó volt tehát a Blues kapura lövési hatékonysága, mindössze 15 lövés és öt gól.

Meglepő, hazai vereséget szenvedett a Coloradótól a Chicago. A vendégeknél Tyson Barrie két gólt ütött és gólpasszt is adott, Szemjon Varlamov 27-szer védett. A Minnesota nem áll le, Devan Dubnyk sem, aki most az Edmonton mind a 15 lövését hárította, Justin Fontaine duplájával nyert a Wild. Dubyk amúgy ötödször védett ebben az idényben az Oilers ellen, és mind az ötször nyerni tudott. Az Anaheim a Calgary otthonában nyert, Andrew Cogliano és Ryan Getzlaf 1+1-ével. A Flames egy hét meccsből álló idegenbeli túrára indul. Nagy a tülekedés nyugaton. A Nashville, a St. Louis, és az Anaheim helye szinte biztos, de a Chicagónak sem lehetnek gondjai. A következő négy helyre pedig hat csapat pályázik. Jelenleg a Minnesota (67 pont) és a Los Angeles (66) van vonal alatt, de a konferencia ötödik helyén álló Vancouvernek is csak 69 pontja van.

A szombat amúgy izgalmas játéknap következik. Kaliforniban, a Santa Claraban található Levi’s Stadiumban jön a 2014–2015-ös idény újabb szabadtéri meccse a Coors Light NHL Stadium Series keretében. A helyi időjósok szerint enyhén felhős időben, körülbelül 10 fok körüli hőmérsékletben, a pálmafák tövében a San Jose Sharks és a Los Angeles Kings találkozik majd egymással. A későn fekszik, vagy éppenséggel korán kell, hajnali négytől a SportTV-n élőben is megnézheti a meccset. Az előkészületekről egy szokásos videó. Lesz még két matiné is. Közép-európai idő szerint 18:30-kor a Washington a New York Islandersszel, 19:00-től a Philadelphia a Nashville-lel találkozik.

Buffalo Sabres–New York Rangers 1–3

New Jersey Devils–Vancouver Canucks 4–2

Carolina Hurricanes–Toronto Maple Leafs 2–1

St. Louis Blues–Boston Bruins 5–1

Chicago Blackhawks–Colorado Avalanche 1–4

Calgary Flames–Anaheim Ducks 3–6

Edmonton Oilers–Minnesota Wild 0–4