Jágr első floridai gólja, 5. az örökrangsorban

2015.03.02. 09:26

464903564_slide.jpgA kiváló cseh hokis második floridai meccsén két pontot termelt, gólja mellett gólpasszt is adott a Tampa Bay ellen megnyert meccsen. Jaromir Jágr ezzel 717 gólnál jár, és utolérte az örökrangsor 5. helyén álló, legendás Phil Espositót. A cseh nyitotta a gólok sorát, a harmadik harmad elején a Panthers már 4-1-re is vezetett, Aaron Ekblad érdeme a győztes találat, a floridai csapat legeredményesebb újonca, Ed Jovanovskival holtversenyben. A Panthers kapuját ezúttal Al Montoya védte kiválóan, 20 védése volt, Jonathan Huberdeau három gólpasszt adott, a 21 éves újonc már 27 asszisztnál jár, Brad Boyes pedig a 200. gólját ütötte. A másik oldalon Steven Stamkos a 35. szezonbeli gólját szerezte. A Florida ezzel a sikerrel már két pontra közelítette meg az Atlantic negyedik helyén álló Bostont a playoffba kerülésért folyó harcban.

Hozta a kötelezőt a Pittbsurgh és a Washington is a Metropolitanban. Valami nagy csodának kellene történnie ahhoz, hogy ebből a csoportból a két New York-i mellett ne ez a két csapat jusson majd tovább. A Penguins a Columbust intézte el, a Capitals a Torontót nullázta le. Jevgenyij Malkin két góllal és egy gólpasszal szomorította a Blue Jackets-híveket. A washingtoni Alekszandr Ovecskin pedig két gólt ütött, már 41-nél tart, ez a hetedik idénye, hogy elérte a negyvenes határt. Ezzel az aktív játékosok között éppen Jágr hagyta le, akinek hat ilyen szezonja volt, és a liga történetében a 17. játékos, aki eddig eljutott. 65 pontjával pedig a négyes holtverseny – John Tavares (NYI), Jakub Voracek (PHI), Nicklas Bäckström (WSH) – élére ugrott. A Pittsburgh-ben a Torontótól tradelt Daniel Winnik gólpasszal mutatkozott be új csapatában. A Washingtonban Braden Holtby 32 védéssel hozta idei hetedik shutoutját, és 30. győzelmét. A 25 éves kapusnak ennyi győzelme egy szezonban még sosem volt, igaz 55-ször kezdő sem volt még 2010-es bemutatkozása óta.

A Los Angeles kivételével nyertek a Pacific playoff-esélyesei. A bajnok most Winnipegben szenvedett vereséget, pedig Jeff Carter kétszer is eredményes volt, a hazaiaknál Andrew Ladd talált kétszer is kapuba. Az Anaheim idegenben győzte le a Dallast. A Ducksban Corey Perry és Ryan Getzlaf is betalált, de a győztes gólt Clayton Stoner ütötte. A 30 éves védő 55 idei meccsén először talált a kapuba. A 2004-es draftos négy minnesotai szezon után került Anaheimbe, ez volt 282. meccse és az 5. gólja. A kapuban John Gibson még csak 14-edszer volt kezdő, a nyolcadik sikere volt, amelyhez bizony 39-szer kellett védenie.

Minden volt Vancouverben, ami egy izgalmas meccshez kell, tíz gól a rendes játékidőben, hosszabbítás, majd szétlövés, és a végén hazai siker. A Canucks nagyon pontosan büntetőzött, Nick Bonino, Radim Vrbata, és Chris Higgins is beütötte a sajátját a St. Louis ellen. A hazai oldalon Yannick Weber hozott össze multipontos meccset, a vendégeknék TJ Oshie három gólpasszt osztott ki. Ami a Pacificet és a nyugati főcsoportot illeti. A divízióban továbbra is nagy előnnyel, nyolc ponttal vezet az Anaheim a Vancouver előtt, amelynek most már öt ponttal veri a 70-70 pontos Calgaryt és Los Angelest, a San Josenak 68 pontja van. A Centralban a Nashville, a St. Louis, és a Chicago áll biztos továbbjutásra. A 76 pontos Winnipeg, és a 73 pontos Minnesota is playoffos a jelen állás szerint, a bajnok Kings és a Sharks most a vonal alatt van.

Öt kereskedés zajlott le vasárnap, illetve hétfő hajnalban. Curtis Glencross a Calgaryból Washingtonba költözött, 2015-ös második és harmadik körös draftjogokért. A New York Rangers három üzletben is benne volt. James Sheppardot a San Josetól szerződtették egy 2016-os, negyedik körös pickért, Lee Stempniak viszont a Winnipegbe ment, Carl Klingbergért cserébe. Az Arizonával egy hármas csere zajlott le: Keith Yandle, Chris Summers lett a Rangersé, John Moore, és Anthony Duclairért cserébe. A Coyotes ráadásul kapott még egy 2016-os elsőkörös picket is. A dallasi Erik Cole Detroitba tette át a székhelyét, Mattias Backman, és Mattias Janmark ment a Starshoz. A Boston megszerezte a Tampál Brett Connollyt, két draftjogot adott érte cserébe. A kereskedés közép-európai idő szerint hétfő este kilenckor zár, még várható utolsó pillanatban kötendő üzletek, az egyszer biztos.

Winnipeg Jets-Los Angeles Kings 5-2

Florida Panthers-Tampa Bay Lightning 4-3

Pittsburgh Penguins-Columbus Blue Jackets 5-3

Washington Capitals-Toronto Maple Leafs 4-0

Dallas Stars-Anaheim Ducks 1-3

Vancouver Canucks-St. Louis Blues 6-5, szétlövés után