Elképesztő kapuskáosz Floridában

2015.03.04. 09:57

robb1000x540.jpgNem mindennapi zavar támadt a Florida–Toronto meccsen, egész egyszerűen elfogytak a Panthers kapusai, a kapusedző a kispadok mögött írta alá az egy meccsre szóló szerződését, Roberto Luongo pedig utcai ruháról öltözött vissza kapusdresszbe, hogy legyen kivel befejezni a meccset. Nem is csoda, hogy hazai vereség lett a vége, amellyel a Florida nem került közelebb a playoffhoz, a Toronto viszont december 31-e óta tartó pocsék sorozata szakadt meg azzal, hogy idegenben nyerni tudott.

Ritkán fordul elő, hogy három kapust is felemészt egy NHL-meccs, most mégis valami hasonlóra volt példa. Nézzük kronológiai sorrendben az eseményeket. Az első harmadban egy lövés nyakon találta Roberto Luongót, az első számú kapust, aki ezután cserét is kért, és az öltözőbe vonult. Jött Al Montoya, és a második harmad végéig minden rendben ment.

Aztán az utolsó játékrész 22. másodpercében Montoya saját játékostársával, Brian Campbellel ütközött és a második számú kapus is megsérült. Ebből a helyzetből egyenlített amúgy Nazim Kadri révén a Toronto. Mivel nem volt több kapus, így Montoya maradt a jégen, a szenvedését a negyedik percben egy kisebb szünet enyhítette. A Florida kispadján ekkor nagy tanácskozás kezdődött, hogy mi legyen.

Aztán olyan történt, ami ritkán szokott, Rob Tallas, a csapat kapusedzője – aki Luongo sérülése után biztos, ami biztos beöltözött – előbb az erre a célra rendszeresített, egynapos, 500 dolláros szerződést írt alá a kispadok mögött, majd arra készült, hogy beáll a hátralévő percekre. Tallas 2005-ben védett meccsen utoljára, akkor is az osztrák bajnokságban, az NHL-ben 2001-ben állt legutóbb a ketrec előtt. A vezetőség közben Luongóval kezdett el egyezkedni, hogy ugyan öltözzön már vissza erre a pár percre.

Végül az utóbbi mellett döntött az edzői kar, és míg Luongo készült, Montoya kénytelen-kelletlen visszaállt a kapuba. Pechjére ekkor jött a Toronto mindent eldöntő gólja, így az utolsó kilenc percre visszatérő Luongo már csak asszisztálni tudott a Panthers hazai vereségéhez. A 41 éves Tallas végül egynapos szerződésével a padon fejezte be a meccset. Hasonló eset történt vele 2013-ban is, de most sem kapott lehetőséget a bizonyításra. A Florida újabb vereségével maradt kétpontos hátrányban a Boston mögött a playoffot érő keleti nyolcadik helyért folytatott harcban.