A bajnok szenved, de most továbbjutó helyen áll

2015.03.13. 10:36

466031756_slide.jpgMár csak 35 nap van az alapszakaszból, és ahogy ez ilyenkor lenni szokott örült harc indul meg a továbbjutásra esélyes csapatok között a playoffért. Ez idén sincs másképp, és ahogy ezt többször megírtuk nyugaton véresen komoly csaták lesznek még. A péntek hajnal egyik legfontosabb sikerét a Los Angeles aratta, amely Vancouverben nullázott és ezzel megint a vonal felett áll. Jonathan Quicknek 19-et kellett védenie a shutoutért, ustin Williams, Anze Kopitar zárt góllal és gólpasszal. A Kings csak a 13. helyen állt február 5-én, azóta viszont utolsó 16 meccséből 12-öt megnyert, és tizenötön szerzett pontot, vagy pontokat.

Erőteljesen befékezett a Nashville, amely az utolsó tíz meccséből viszont csak hármat tudott megnyerni, most a San Jose otthonában kapott ki, Antti Niemi 35 védéssel hozta gólnélküli meccsét, Thomas Hertl és Tommy Wingels is emberelőnyben talált be, utóbbi gól üres kapura ment. És a harmadik, és negyedik shutout a St. Louis-i Brain Elliotté és a philadelphiai Steve Masoné, a két csapat 0-0-s meccse után a Blues szétlövésben nyert. Elliott 28-szor, Mason 35-ször védett, a St. Louis 91 pontos, megelőzte az ugyanígy álló Nashville-t is. A siker Ken Hitchcock 700. győzelmét jelentette, nála többet csak Scotty Bowman (1,244), Al Arbour (782) és Joel Quenneville (746) ért el. Az Anaheim ezen a napon nem játszott, így három csapat áll 91 ponttal a nyugati konferenciában.

Ha a keleti hárommal összeadjuk, akkor a ligát most hat csapat vezeti azonos pontszámmal. Az Atlanticban a Tampa Bay és a Montréal is kikapott. A Tampa a kapaszkodó Bostontól szétlövésben, amelyben egyetlen Tampa-hokis sem talált be, Tuukka Rask 35 védéssel lett a mezpny legjobbja. A Montréalt az az Ottawa győzte le a harmadik harmadban ütött három góllal (0-2 után öt gólt szerezve), amely az utolsó tíz meccséből nyolcadszor nyert, de így is hét pontra van a nyolcadik helytől. A Senators legjobbja a hárompontos Erik Karlsson volt, Andrew Hammond kapus pedig 27-szer védve hozta az utolsó kilenc meccséből a nyolcadik sikerét. Ő a harmadik kapus az utolsó 25 évben (Patrick Lalime és Ray Emery után), aki csak egy pontot veszitett élete első kilenc meccsén. A Canadiensben Szergej Goncsar az 1300. meccsét játszotta, a liga történetében az 57. ilyen hokis. A Detroit sem tudott zárkózni a vezetőkre otthon kapott ki a Columbustól, Szergej Bobrovszkij 41-szer véddtt

A Florida még nem adta fel, a Winnipeg legyőzésével hat ponttal áll a Bsoton mögött, ez még behozható hátrány. Két nagyon fiatal hokis - Aleksander Barkov és a 100. pontját szerző Jonathan Huberdeau mellett Jaromir Jagr lett a meccs harmadik legjobbja. A 43 éves cseh két gólpasszt adott, összesen 1072 asszisztja van már, hétre van az örökrangsorban 6. Adam Oates-tól, és 1789 pontja már csak kilenccel kevesebb, mint a negyedik Ron Francisé.

A Pittsburgh biztos győzelmével a csoportja harmadik helyén maradt, két ponttal az Islanders, hárommal a Rangers mögött. Keményen küzdött az Edmonton, 21 perc után négygólos hátrányban volt, az 50. percre viszont már 4-4-re állt, aztán Steve Downie döntötte el a meccset, Sidney Crosby 1+2-vel zárt, Brandon Sutter két gólt ütött. Kari Lehtonen 15 védéssel és győzelemmel ünnepelte karrierje 500. győzelmét. A Stars az utolsó öt meccséből negyedszer verte el a Hurricanest. Jarome Iginal a rendes játékidőben és a szétlövésben is becsapta Cory Schneidert, a Colorado legyőzte a New Jerseyt. A Chicago brad Richards győztes góljával, továbbra is Patrick Kane nélkül győzött az Arizona otthonában, Richards a 900. pontját szerezte. A Blackhawks szép csendben, de stabilan a csoportja harmadik helyén áll.

Egy szerződéshosszabbítás: az Islanders megbecsüli két védőjét, akikkel hosszú évek után ismét meghatározó csapata lett az NHL-nek. Néhány nappal Nick Leddy szerződéshosszabbítása után Johnny Boychul is hét évet írt alá a klubhoz. Boychuk a nyáron jött a Bostontól, 59 meccsen 7 gólja, 25 pontja, 21:37-es jégidehe, 137 ütközése és 125 blokkolt lövése van, a plusz/mínusz mutatója +17. A hírek szerint Garth Snow igazgató 42 millió dolláros szerződést ajánlott neki, amelyet a 31 védő nagy örörmmel írt alá.

Boston Bruins-Tampa Bay Lightning 3-2 - szétlövés után

Pittsburgh Penguins-Edmonton Oilers 6-4

Carolina Hurricanes-Dallas Stars 3-5

Montreal Canadiens-Ottawa Senators 2-5

Detroit Red Wings-Columbus Blue Jackets 1-3

Florida Panthers-Winnipeg Jets 4-2

St. Louis Blues-Philadelphia Flyers 1-0 - szétlövés után

Colorado Avalanche-New Jersey Devils 2-1 - szétlövés után

Vancovuer Canucks-Los Angeles Kings 0-4

Arizona Coyotes-Chicago Blackhawks 1-2

San Jose Sharks-Nashville Predators 2-0