Szent Patrik és a kapusok napja volt

2015.03.18. 08:50

caujlouwgaant4g.jpgNem igazán volt jó napjuk a playoffért küzdő csapatoknak szerda hajnalban. A keleti főcsoportban csak két csapat volt igazán boldog. Egy viszont tény, ez a játéknap a kapusok napja volt. A Montréal a Tampa elleni vesztes rangadót után a Floridát már legyőzte idegenben, mégpedig Dustin Tokarski 41 védésének köszönhetően. A 25 éves kapus Carey Price-t helyettesítette, négy vesztes meccs után nyert. A győztes gól P.K. Subban érdeme, a Canadiens most 95 pontjával utolérte a főcsoportelső New York Rangerst. Folytatta hihetetlen sorozatát az Ottawa és annak kapusa, Andrew Hammnod. A Senators a Carolina otthonában nyert Mark Stone hosszabbításban ütött góljával. Hammond 35-ször védett jó, pályafutása első 12 meccséből 11-et megnyert, és ami rekordbeállítás: ezeken egyszer sem kapott kettőnél több gólt. Erre az NHL történetében csak egyvalaki, Frank Brimsek volt képes. A Boston kapusa az 1938–1939-es idény óta őrizte egymaga ezt a rekordot. Az Ottawa már csak négy pontra van a keleti nyolcadik helyen álló Bostontól, amely szétlövésben szenvedett vereseéget otthon a Buffalótól. A Sabres kapujár záporotak a lövések, de Anders Lindback 44-szer védett  jól.

Bosszúsak lehetnek viszont a New York Islanders és a Pittsburgh hívei. Előbbi négy, utóbbi három meccse nyeretlen, bár mindkettő maradt a Metropolitan második, illetve harmadik helyén, a riválisok már a nyakukon. A Penguins ezúttal úgy kapott ki a New Jersey otthonában, hogy Cory Schneider 35 védéssel lett a mezőny legjobbja, a Devils tavaly november 14-e óta először áll ötven százalékos mérleggel. A Pittsburghben Jevgenyij Malkin és Patric Hornqvist, az Islandersben Nick Leddy, Mihail Grabovszkij és Jaroslav Halak is sérült. A New Yorkiak Chicagóban kaptak ki. Corey Crawfordnak nem lehetett gólt ütni, 38 védése volt, Jonathan Toews négypontos meccsén kétszer talált be, ahogy Marian Hossa is. A sokáig csoportelső Islanders utolsó 10 meccséből csak hármat tudott megnyerni.

Nyugaton megint otthon kapott ki a Nashville, viszont a Minnesota és a Winnipeg is nyerni tudott, főleg a Jets sikere fontos, hiszen éppen az erre hajtó San Joset nyerte le. Lassan igazuk lesz a szakértőknek, az idén színtelen-szagtalan Sharks lemaradhat a playoffról. A Minnesota Matt Dumba hosszabbításos góljával nyert a Nashville-nél, a Wild nyolcadik idegenbeli meccsét nyeri sorban. A Predatorsban Roman Josi, a Wildban Charlie Coyle duplázott. Már az is meglepő, hogy a most 25 védésig jutó Devan Dubnyk nem került a meccs legjobb három játékosa közé. A Winnipeg sikerében is a kapus játszotta a főszerepet, Ondrej Pavelec 38 védéssel lett a mezőny legjobbja. Blake Wheeler és Mark Scheifele is 3-3 pontot szorgoskodott össze, utóbbi két góllal. A San Jose már hat ponttal van lemaradva a nyolcadik helyen álló Winnipeg mögött.

A Calgary most kicsúszott a legjobb nyolcból, hazai jégen sima 4-0-ra kapott ki a St. Louistól, amely a Nahsville elé lépett a csoport élén egy ponttal. Alexander Steen két gólt ütött, David Backes gólja mellett két asszisztot is jegyzett, Brian Elliott 25 védéssel hozta karrierje 30. shutoutját. A Vancouver a Philadelphiát intézte el, a Canucksban Alexandre Burrows jutott el két gólig, a kanadai csapat a második csoportjában, már négy ponttal előzi a harmadik Los Angelest. 

Szent Patrik napján, a hagyományoknak megfelelően a csapatok nagy része zöldbe borult és úgy futott ki a jégre. Az ünneplés mellett komoly szakmai munka is folyt a floridai Boca Ratonban, ahol az általános igazgatók tartották szokásos összejövetelüket. Tárgyalásuk egyik témája a hosszabbítás szabályainak megváltoztatása volt. A cél, hogy csökkentsék a szétlövéssel eldőlő meccsek számát. Van olyan elképzelés, miszerint a döntetlen végeredmény után 3 a 3 ellen folytatnák a csapatok, továbbra is öt percig, majd utána lehetne büntetőzni. A másik, az AHL-ben idén kísérleti jelleggel bevezetett szabály, miszerint négy percig 4 a 4 ellen játszanak, és ha ekkor sincs döntés, további három percig 3 a 3 ellen megy a meccs. A statisztikák szerint jelentősen csökkent a büntetős meccsek száma ez alapján, bár els olvasatra a liga és az NHLPA is az előbbi verziót támogatja inkább. Döntős majd a szezon végén.

New Jersey Devils-Pittsburgh Penguins 2-0

Carolina Hurricanes-Ottawa Senators 1-2 - hosszabbítás után

Boston Bruins-Buffalo Sabres 1-2 - szétlövéssel

Florida Panthers-Montreal Canadiens 2-3

Nashville Predators-Minnesota Wild 2-3 - hosszabbítás után

Winnipeg Jets-San Jose Sharks 5-2

Chicago Blackhawks-New York Islanders 4-1

Calgary Flames-St. Louis Blues 0-4

Vancouver Canucks-Philadelphia Flyers 4-1