A bajnok és még hat tavalyi playoffos bukhat el

2015.03.22. 12:07

467196004_slide.jpgKét nap alatt 16 meccset játszottak az NHL-ben és mindkét konferenciában egyre sűrűbb a mezőny, főleg a nyolcadik hely környékén. Keleten az Ottawa és a Florida tovább zárkózott. A Senators és kapujában Andrew Hammond egészen félelmetes sorozatot produkálva, az utolsó 10 meccséből a kilencedik nyerve verte a Torontót. Hammnond élete első 14 meccséből a 13. győzelmét szerezte meg, a Sens ezzel egy pontra megközelítette a nyolcadik helyet és az ott álló Bostont, amely megint nem tudott nyerni. A visszatérő Roberto Lungóval a kapuban a Florida otthonában kapott ki szétlövésben. Luongo 26-szor védett, egyetlen büntetőből sem kapott gólt, a meccset Brandon Pirri döntötte el. A Panthers hátránya sem ledolgozhatatlan, most négy ponttal áll a Boston mögött.

Ami az élmezőnyt illeti, a Tampa még szombat hajnalban győzte le a Detroitot, Alex Killorn ütötte a győztes gólt, Steven Stamkos pedig a szezonban már a 40. találatát. Vasárnap jött a Montréal és a Carey Price szezonbeli 40. győzelmével legyőzte a San Joset, amely ezzel egyre nagyobb bajba kerül. Tomas Plekanec az első, Brendan Gallagher az utolsó harmad végén talált Antti Niemi kapujába. Price amúgy nem csak a győzelmei számával, hanem a védéshatékonyságban, a kapott gól mutatóban és szezonbeli kilencedik shutoutjával is vezeti a kapusok rangsorát. Ennyi győzelme még sosem volt karrierje során, a 2011-es 38 volt az eddigi csúcsa. A Canadiens most 99 ponttal áll, gólkülönbséggel előzi csak az Anaheimet, amely még egy nappal korábban győzte le hosszabbításban a Coloradót, Corey Price góljával.

A New Jersey két nap alatt kétszer játszott, előbb Steve Bernier két góljával győzte le a Buffalót, a kapuban Keith Kinkaid 28 védésével. Egy nappal később már Cory Schneider állt a New York Islanders ellen a kapuban, és bár 27-szer védett jól, csapata 3-0-ra kikapott. Az Islandersbe a héten visszatért Kyle Okposo is gólt szerzett, Jaroslav Halak 26 védéssel hozta karrierje 35. gólnélküli meccsét, Ryan Strome gólt ütött és gólpasszt is adott a meccsen. A Metropolitan másik két dobogósa, az első Rangers és a harmadik Pittsburgh is nyert. A másik New York-i a Carolina otthonában, Mats Zuccarello büntetőjével nyert szétlövésben, Cam Talbot 28 védéssel lett a meccs embere. A Pittsburgh Sidney Crosby két pontjával intézte el, ugyancsak idegenben az Arizonát. Az első három most így áll: 1. New York Rangers 97, 2. New York Islanders 92, 3. Pittsburgh 90. A Rangersnek van a legtöbb, még 12 meccse hátra.

Nyugaton az Anaheim szombaton pihent a pénteki meccse után, a csoportban a Ducksot követő Vancouver megint nyert, a Calgary viszont otthon kapott ki. A Canucks nem engedte a bajnok Los Angeles további zárkózását, a Staples Centerben nyert Radim Vrbata két góljával úgy, hogy Jonathan Quicknek 38-szor kellett védenie. A Kings ezzel maradt  82 pontos és négy pont hátránnyal még mindig a vonal alatt áll, egyre nehezebb heyzetben, a Calgary egy pontot szerzett, Ren Bourque hosszabbításban ütött góljával kapott ki a Columbustól. Itt Szergej Bobrovszkij 38 védése győzelmet ért, a Flamesben Sean Monahan, és Jiri Hudler ért el 1+1-et.

A nyugati Wild Card helyekért folyó csatában nagyot lépett megint a Minnesota és a Winnipeg. A Wild még a szombati matinén ütött féltucatot a St. Louisnak. Justine Fontan három pontot hozott össze, a Bluesban Vlagyimir Taraszenko a 35. szezonbeli gólját szerezte. A Winnipeg pedig a Washingtont intézte el Ondrej Pavelec shutoutjával, aki tavaly november 1-e óta először nem kapott gólt. Mivel a St. Louis kikapott, a Nashville pedig lenullázta a hétvégén már kétszer is jégre lépő Buffalót, a Predators utolérte a csoportelső Bluest. A Nashville amúgy hat meccs után nyert megint hazai jégen. A buffalói kapuban Matt Hackett idei harmadik meccsén 40 lövést hárított, de ez is kevés volt.

Meglepően könnyen adta meg magát a Chicago Dallasban, a Stars 4-0-ra nyert, Kari Lehtonen 33 védéssel hozta a szezonban ötödik shutoutját. Kilenc gól és hosszabbítás is volt az Edmonton–Philadelphia meccsen. Az Oilers nyert Ryan Nugent-Hopkins góljával a ráadásban, a fiatal edmontoni 3 pontot szerzett, ahogy a másik oldalon a három gólpasszt adó Jakub Voracek is. Nyugaton amúgy a Los Angeles mögött a Colorado, a San Jose, és a Dallas is 78-78 ponttal áll, de ez már nyolccal kevesebb, mint a nyolcadik Winnipegé, majdnem reménytelen a helyzetük, de a bajnoké sem egyszerű. Izgalmas három hét van vissza, április 11-én 15 meccsel fejeződik be az alapszakasz.

Minnesota Wild–St. Louis Blues 6-3

Calgary Flames–Columbus Blue Jackets 2-3 - hosszabbítás után

Los Angeles Kings–Vancouver Canucks 1-4

Montreal Canadiens–San Jose Sharks 2-0

Ottawa Senators–Toronto Maple Leafs 5-3

Florida Panthers–Boston Bruins 2-1 - szétlövés után

New Jersey Devils–New York Islanders 0-3

Carolina Hurricanes–New York Rangers 2-3 - szétlövés után

Winnipeg Jets–Washington Capitals 3-0

Nashville Predators–Buffalo Sabres 3-0

Dallas Stars–Chicago Blackhawks 4-0

Arizona Coyotes–Pittsburgh Penguins 1-3

Edmonton Oilers–Philadelphia Flyers 5-4 - hosszabbítás után

Szombati eredmények

Buffalo Sabres–New Jersey Devils 1-3

Tampa Bay Lightning–Detroit Red Wings 3-1

Anaheim Ducks–Colorado Avalanche 3-2 - hosszabbítás után