Már csak néhány óra, és kezdődik a playoff

2015.04.15. 14:48

price-hammond-getty-images.jpgNégy nagyszerű meccsel, csütörtök hajnalban kezdődik az NHL 2015-ös playoffja. Két-két kanadai, és két-két amerikai játszik egymással az első napon. Keleten Montréal–Ottawa és Washington–New York Islanders, nyugaton Nashville–Chicago, Vancouver–Calgary meccsek lesznek az első napon. Képtelenség bármelyik párharc esetében esélyekről beszélni, hiszen a rájátszással minden évben egy új bajnokság kezdődik, független attól, ki milyen eredményt ért el az alapszakaszban. Most az első négy meccsről próbálunk olyan tényeket megfogalmazni, amely befolyásolhatják a párharcokat.

Montréal Canadiens–Ottawa Senators

Két kanadai csapat párharca mindig különleges atmoszférát ígér. Annak fényében meg különösen, hogy a Canadiens volt (1993-ban) az utolsó kanadai klub, amely Stanleyt tudott nyerni. Most könnyen lehet, hogy a csapat pontkirálya (37+30), Max Pacioretty nélkül kell kezdeni a sorozatot. Pacioretty ráadásul négy gólt ütött és két gólpasszt adott az Ottawa elleni négy meccsen, amelyből a Senators hármat bizony megnyert.

Elsősorban a kapus Andrew Hammond vezértletével, aki a szezon egyik legnagyobb meglepetésembere. Hammond tavaly egy meccset kapott, idén viszont 24-ből 20-at megnyerte vele a Sens. Úgy került fel az AHL-ből, hogy ott sem volt valami fényes a mérlege (25 meccsen csak 0,898-as védéshatékonyság). Ennek ellenére nem túlzás azt állítani, hogy a playoffba vitte az Ottawát, 0,941-es védéshatékonysággal, 1,79-es kapott gól/meccs mutatóval zárta az alapszakaszt. Az Ottawát ráadásul más is motiválhatja, az egész csapat Mark Reeds emlékéért is harcolni fog, a 2011. június 23-án segédedzőnek kinevezett szakember kedden hunyt el súlyos betegség után.

Washington Capitals-New York Islanders

Nem csak az alapszakaszbeli négy meccs miatt, de egészen biztosan nagy, könnyen lehet, hogy hétmeccses csata várható. Arra is lehet alapozni, hogy a négy szezonbeli meccsből mindkét csapat kettőt-kettőt nyert, mindig a hazai volt jobb, és három meccshez kevés volt 60 perc játékidő. Egy biztos, egy nagyon szilárd Islanders-védelem várja az 53 gólos, ebből 25 emberelőnyős Alekszander Ovecskint, a 60 gólpasszos Nicklas Bäcsktrömöt. Johnny Boychuk és Nick Leddy, a két Stanley-győztes védővel rettenetesen megerősödött az Islanders. A támadásra több időt szakító John Tavares - a 2009-es 1/1-es - élete legeredményesebb alapszakaszát tudja maga mögött: 86 pontja (38+48) nem volt korábban.

A két kapus közti különbség alakítatja a végeredményt. Jaroslav Halak a szilárd védelem mögött azért sok olyan gólt hozott össze, amit a lazasága miatt kapott, míg az idén nagyszerűen hokizó hátvéd Travis Hamonic hiánya még nagyon fájhat az Islandersnek. A washingtoni Braden Holtby viszont 42 győzelemmel franchise rekordot tudhat maga mögött a most véget ért alapszakaszaban. Lesz dolga, az biztos, az islanders a liga legtöbb kapura lövését produkálta ebben a szezonban.

Nashville Predators–Chicago Blackhawks

A 2010-es és 2013-as bajnok Chicago a sokáig a President Trophyra is esélyes Nashville ellen rögtön egy szenzációs hír, Patrick Kane ott lehet az első meccsen, hét héttel a kulcscsonttöréses operációja után. A tengerentúli hírek szerint a hét elején mondta ki az igent a klub orvosi stábja. A Nashville-nek egy hatmeccses nyeretlenségi sorozatába került a csoportelső hely, így aztán a Minnesota helyett a Chicagóval kezd. A liga két legjobb korongtartó csapata találkozik egymással, nem véletlen a Predators éppen ezt gyakorolta a hétfői és keddi edzésen is a liga honlapja szerint.

Ez lesz a két csapat második egymás elleni playoffmeccse, az első igazán drámaira sikeredett. 2010-ben 2-2-re álltak, az ötödik meccsen 4-3-ra vezetett a Nashville. De jöttek az utolsó másodpercek és a most visszatérő Kane, Marian Hossa kiállítása miatt emberhátrányban, 13,6 másodperccel a vége előtt egyenlített, majd az első hosszabbításban a kiállítás után visszatérő Hossa eldöntötte a meccset. A Chicago aztán a hatodikat is megnyerte, sőt a szezon végén a Stanleyt. Azt gondoljuk hasonló izgalmak jönnek idén is.

Vancouver Canucks-Calgary Flames

Az öt év után visszatérő Calgary nagy reményekkel várja a sorozatot, 2-1-1 volt a két csapat alapszakaszbeli eredménye a Flames szempontjából. A fiatalok és a tapasztalt hokisok remek elegye a Calgary, Jiri Hudler (négy pontot termelt a Canucks ellen), mellett Sean Monahan és Johnny Gaudreau vitte hátán a csapatot, e három játékos 86 gólt ütött és összesen 202 pontot termelt. A Vancouverben is akad tehetséges fiatal, ilyen például Bo Horvat. A 2013-as 1/9-es első idényét 68 meccsel, 25 ponttal hozta le. Szóval könnyel lehet, hogy ezt a párharcot nem a Sedin-ikrek, vagy Hudler rutinja, hanem a fiatalos lendület dönti el. Mindesenestre mindkét Sedin már évek óta nem volt ilyen eredményes, mint ebben az idényben. Mögöttük a második sorban Radim Vrbata is gyártotta a pontokat, egészen 63-ig jutott. Természetesen a kapusokra is nagy feladat hárul, és Willie Desjardins edző még nem tudta eldönteni, hogy Eddie Lack, vagy Ryan Miller nevével kezdődjön a csapat az első meccsen.