Yzerman imádott klubja ellen

2015.04.16. 14:30

storage_canoe_ca.jpgNégy páros már bemutatkozott az NHL idei rájátszásában, péntek hajnalban pedig következik a maradék nyolc. Itt is komoly rivalizálásra számíthatuk, kemény csatákra, előre megjósolhatatlan végkimenetelre. Itt van mindját a New York Rangers és a Pittsburgh találkozója keleten. Senki ne gondolja azt, hogy Sidney Crosby, vagy Jevgenyij Malkin már az első körben be akarja fejezni a playoffot, és az sem véletlen, hogy a Rangers ilyen magabiztosan nyerte a President Trophyt. Crosby és Malkin is termelte idén a pontokat (84, illetve 70), azért kijelenthető, valami nincs rendben Pittsburgh-ben. 2007 óta először kezdi idegenben a csapat a playoffot, 82 meccses alapszakaszt tekintve nem gyűjtött még ilyen kevés pontot (98-at) Crosby 2005-ös bemutatkozása óta (akkor amúgy 58-cal nem is jutottak tovább). Száz pontnál kevesebb csak egyszer jött össze, igaz akkor 2009-ben Stanleyt nyert a Pens.

Ettől függetlenül persze megtáltosódhat a Pittsburgh, de azt is hozzá kell tenni, az elmúlt öt idényben kétszer is előfordult, hogy az első körben búcsúzzon. Ha már a számmisztikánál tartunk, a Rangers 1994-ben nyert meg legutóbb a President Trophyt, azaz lett az alapszakasz legjobbja. Akkor, amikor legutóbbi bajnoki címének örülhetett. Nehéz lenne nem észrevenni az összefüggéseket a Rangers és Rick Nash remek játéka között. A csatár 79 meccsen szerzett 69 pontjával franchise-rekordot jelentő 53 győzelemmel zárták az alapszakaszt. Martin St. Louis is megtalálta a helyét Derick Brassard élete legjobb szezonját játssza, élete első idényében Kevin Haynes 79 meccsen 45 pontig jutott. Van tehát merítés.

A Tampa Bay háromszor legyőzte az alapszakaszban a Detroitot, az egyik oldalon Steven Stamkos, a másikon Henrik Zetterberg és Pavel Dacjuk teljesítményére alapozzák csapatuk sikerét, de könnyen lehet, hogy a fiatalok játsszák majd a főszerepet. A Tampában Tyler Johnson, Nyikita Kucserov, vagy Ondrej Palat dönthet el meccseket, a Red Wingsben Tomas Tatar, Gustav Nyquist, vagy Riley Sheahen a tapasztalatlanságuk ellenére is nagy pillanatok előtt állnak.

Lesz olyan is, akinek furcsa érzéseket kelt majd a párharc. Steve Yzerman maga is elismerte nem mindennapi a Detroit ellen drukkolni, az ellen a csapat ellen, amellyel 23 csodálatos szezont húzott le, játékosként háromszor, igazgatóként egy Stanleyt nyert. Elismerte, sokáig drukkolt annak, hogy ne az első körben találkozzon a Tampa igazgatójaként egykori csapatával, de neki az állása is a tét ebben a párharcban. Egy biztos, ha valaki, akkor ő sokat tud segíteni a felkészítésben. Minden másra a jégrelépők adnak majd választ.

Két nyugati tutinak vélik sokan a St. Louis és az Anaheim továbbjutását. A Bluest már tavaly is a végső győzelemre esélyesnek tartották, aztán rögtön az első körben elvérzett. Akkor a Chicago volt az ellenfél, és most a Minnesota ellen mindenki esküszik rá, hogy meglesz a továbbjutás. Igaz, tavaly a sérülések súlytották Ken Hitchcock csapatát, most viszont mindneki egészséges. Ahogy az edző is kiemelte: frissebben, egészségesebben, nagyobb erővel várják ezt a párharcot. Izgatottan várja a playoffot Devan Dubnyk, a Wild kapusa is, aki a hatodik idénye után először véd a rájátszásban. A St. Louis először játszik a Wilddal a playoffban, de a korábbi Minnesota-franchise-zal, a North Starsszal kilencszer futott össze, amelyből ötször lett továbbjutás.

Még ennél is biztosabbnak tűnik az Anaheim-Winnipeg ütközet. Már csak azért is, mert a Ducks az utóbbi három évben rendre megnyerte a Pacificot, aztán a rájátszásban nagyon hamar elfáradt. Két éve, az első körben a Detroit, tavaly a Dallas kiverése után a Los Angeles búcsúztatta. Bruce Boudreau hiszi, hogy ennél sokkal több van a csapatában. Az első meccsre John Gibson és Nate Thompson nélkül készült a csapat, amely mindhárom meccsén legyőzte az alapszakaszban a Jets-t. A Winnipeg az Atlantából történt átköltözés óta először jutott a playoffba, de a franchise is 2007 óta először, története során másodszor. A Jets/Trashers franchise még soha nem nyert meccset a rájátszásban. Paul Maurice csapatában azért annyi van, hogy legalább az első siker meglegyen, de a továbbjutás nem nagyon tűnik reálisnak.