Crosby agyrázkodása miatt kerülhet bajba a Pittsburgh

2016.10.12. 10:08

Még a múlt pénteki edzésen sérült meg a világ egyik legjobb hokisa, akkor még nem lehetett tudni, mekkora a baj. Kedden már arról beszéltek az orvosok, és maga Crosby is, hogy nem kell sok idő a visszatérésre, de a szezon nélküle kezdődik csütörtök hajnalban. Két trade a szerdára: Nyikita Kucserov 3 éves megállapodást kötött a Tampával, Rasmus Ristolainen pedig hatéveset a Buffalóval. A hajtás alatt a NY Rangers, Philadelphia, Piitsburgh és Washington bemutatása.

 

NEW YORK RANGERS

Az NHL hivatalos honlapja úgy vezeti fel a csapat bemutatását, hogy a fiatal csatárok reményre, a védelem viszont aggodalomra adhat okot. Az biztos, a csatársor jelentősen fiataladott. Zibanejad és az előszezonban nagyszerűen beilleszkedő Jimmy Vesey sok örömöt szerezhet majd. Érdekesség, hogy a Rangersnek - a különböző trade-ek miatt - 2012 óta nem volt első körös draftosa. Az pedig éppen az a Brady Kjei volt, akinek összesen hét meccse van eddig az NHL-ben.

És ezzel rá és tértünk a védelemre ahonnan Keith Yandle és a viszavonuló Dan Boyle esett ki. A rutinosabbak közül Marc Staal és Dan Girardi maradt. A Rangers már tavaly is sokszor nézett szembe azzal a problémával, hogy a védekezés legtöbbször Lundqvist bravúrjaira volt hagyatkozva, ha idén is ez lesz, azért komoly árat fizethet a csapat. Tavaly is inkább az előre játéko volt biztató a liga-7. helyet érő 233 góllal. Ráadásul még a special team is aggodalomra adott okot legutóbb. 

Rick Nash-nek még két éve van a 7,8 millió dollárt érő szerződéséből, legutóbb is csalódás volt. Bár voltak olyan pletykák, hogy eltrade-elik, de üzlet nem jött össze. Sokak szerint Vesey idén akár Calder Trophyra is esélyes lehet, de ilyen tehetségből azért akad bőven más csapatoknál is.

2015-16-os eredmény: 46-27-9, 101 pont, 3. helyezeés a Metropolitan Divisionben, 4. a Keleti Konferenciában.

2016 Stanley Cup Playoff: –Pittsburgh Penguins 1-4

Érkező kulcsjátékosok: csatárok: Pavel Buchnevich, Nathan Gerbe, Michael Grabner, Brandon Pirri, Jimmy Vesey, Mika Zibanejad; védő: Adam Clendening, Nick Holden

Távozó kulcsjátékosok: csatárok: Derick Brassard, Dominic Moore, Eric Staal, Viktor Stalberg; védők: Dan Boyle, Keith Yandle

A várható kezdősorok (nhl.com alapján)

Csatárok

Rick Nash -- Derek Stepan -- Mats Zuccarello

Chris Kreider -- Mika Zibanejad -- Pavel Buchnevich

Jimmy Vesey -- Kevin Hayes -- J.T. Miller

Michael Grabner -- Nathan Gerbe -- Jesper Fast

Brandon Pirri --Josh Jooris

Védők

Ryan McDonagh - Kevin Klein

Marc Staal - Brady Skjei

Nick Holden - Dan Girardi

Dylan McIlrath - Adam Clendening

Kapusok: Henrik Lundqvist, Antti Raanta

PHILADELPHIA FLYERS

Tavaly ismét playoffba jutott a Philadelphia, de gyorsan ki is szállt onnan. Ezen szeretnének javítani és a nyáron nagy mozgás nem is volt a csapatban. A két kiváló kapus, Steve Mason és Michal Neuwirth idén is nagy segítségre lehet, hiszen a legutóbbi szezonban együtt 0,933-as átlagot produkáltak.

A problémák egy része abból fakadt, hogy csak az első sor volt igazán eredményes. Schenn, Giroux, Simmonds hármas (80 gól) az össze Flyers-gól (211) 37.9 százalékát szerezte, a többi támadó eredményeségétől is függhet a Flyers idei eredményessége. 

Ezért hozták Dale Weiset, akinek inkább a szívós játéka segíthet majd sokat. Egy tavalyi draftos, a 19 éves Travis Konecny is nagy ígéret még elől. A másik fiatal pedig a szintély tavalyi draftos, Ivan Provorov, aki tavaly a CHL legjobb védője lett. 

2015-16-os eredmény: 41-27-14, 96 pont, 5. hely Metropolitan Divisionban, 7. a Keleti Konferenciában-

2016 Stanley Cup Playoffs: –Washington Capitals 2-4

Érkezett kulcsjátékosok: csatárok: Boyd Gordon, Roman Ljubimov, Dale Weise; védő: TJ Brennan

Távozott kulcsjátékosok: csatárok: Sam Gagner, R.J. Umberger; védő: Jevgenyij Medvegyev.

A várható kezdősorok (nhl.com alapján)

Csatárok

*Brayden Schenn -- Claude Giroux -- Wayne Simmonds

Travis Konecny -- Sean Couturier -- Jakub Voracek

Michael Raffl -- Nick Cousins -- Dale Weise

Chris VandeVelde -- Pierre-Edouard Bellemare -- Boyd Gordon

Matt Read

Védők

Michael Del Zotto -- Shayne Gostisbehere

Mark Streit -- Nick Schultz

Ivan Provorov -- Radko Gudas

Brandon Manning

Kapusok: Steve Mason, Michal Neuvirth, Alex Lyon

*- Az első három meccsről eltiltva.

PITTSBURGH PENGUINS

Ha Crosby egészséges, minden rendben lesz, akár még a címvédés is. Azonban a bajnok pénteken kapta a rossz hírt, hogy egy edzésen megsérült a világ egyik játékosa, most még az sem lehet igazából tudni, hogy az agyrázkódásból mennyi idő alatt épül majd fel. Ez egy borzasztó rossz hír, hiszen vele a címvédés sem volt elképzelhetetlen. 

És akkor ott van a kapus Matt Murray kéztörése is, aki nagyszerű teljesítménnyel segítette Marc-Andre Fleuryt és természetesen a csapatot is a Stanley Kupáért.  Szerencsére a kapus azóta felépül, de egyenlőre a 21 éves Tristan Jerry fog Fleury váltótársa lenni.  Elől most Malkinnak és Hornqvistnek kell majd a pontokat szállítani. Hátul meg a kapusok előtt Olli Maatta, Kris Letang és a visszatérő Trevor Daley feladata lesz a takarítás.

Az első sorba így most Scott Wilson került, akinek legutóbb már 24 meccse volt, 5 gólja és 6 pontja. A Penguins sorsa pedig azon dőlhet el, hogy Crosby mennyi idő alatt épül fel és addig is nélküle milyen eredményesen szerepel majd a csapat. Az is előfordulhat, hogy a csapatkapitány hinya éppen valamelyik fiatal (Kühnhackl, Rust, Wulson) számára nyitja meg az utat. Amúgy a Pens keretében a csatárok csak négyen, a védők között hárman fiatalabbak 25 évesnél. A rutin tehát a a csapat mellett szól.

2015-16-os eredmény: 48-26-8, 104 pont, 2. a Metropolitan Divisionban, 2. a Keleti Konferenciában

2016 Stanley Cup Playoff: –New York Rangers 4-1, Washington Capitals 4-2, Tanpa Bay Lightning 4-3, San Jose Sharks 4-2.

Érkező kulcsjátékosok: csatárok: Thomas Di Pauli; védők: Stuart Percy

Távozó kulcsjátékosok: csatárok: Beau Bennett: védők: Ben Lovejoy; kapus: Jeff Zatkoff

A várható kezdősorok (nhl.com alapján, Crosby nélkül)

Csatárok

Scott Wilson -- Jevgenyij Malkin -- Patric Hornqvist

Carl Hagelin -- Nick Bonino -- Phil Kessel

Chris Kunitz -- Eric Fehr -- Conor Sheary

Tom Sestito -- Matt Cullen -- Tom Kuhnhackl

Bryan Rust

Védők

Brian Dumoulin -- Kris Letang

Olli Maatta -- Trevor Daley

Ian Cole -- Justin Schultz

Derrick Pouliot

Kapusok: Marc-Andre Fleury, Tristan Jarry, Matt Murray

WASHINGTON CAPITALS

Minden szezon így indul évek óta, aztán a célt valahogy sosem sikerült eddig elérni. Az utolsó nyolc szezonból hatszor konferenciagyőztesként ment tovább, de a konferencia döntőt egyszer sem sikerült elcsípni, pedig tavaly ezekhez még egy President Trophy, azaz alapszakasz győzelem is párosult. . Fogadkozás persze most is van Ovecskinéktól. 

Így aztán csak kisebb kiigazítást hajtottak végre, viszont egy nagyobb fazonigazítás is lehet. Bryan Trotz edző megbontaná az Ovecskin-Bäckström sort és ez azért is lenne furcsa húzás, mert ketten 71 gól (ebből 50 Ovecskiné) és 70 gólpassz ezé a két játékosé volt. Rövidesen kiderül, hogy valóban így lesz-e, és ha igen, mennyire hatékony. 

A védelemmel tavaly sem volt sok probléma, Braden Holtby meg úgy a Vezina Trophy győztese lett. Eller és Connolly érkezésével pedig a csatársor erősödött, de tulajdonképp a tavalyi alapszakasz-1. száll megint harcba. Ovecskin pedig 31 éves lesz, ahogy az nhl.com fogalmazta meg találóna: A Capitalsnak már ketyeg a Stanley Cup órája.

2015-16-os eredmények: 56-18-8, 120 pont, 1. hely a Metropolitan Divisionban, 1. Keleti Konferenciában.

2016 Stanley Cup Playoff: –Philadelphia Flyers 4-2, –Pittsburgh Penguins 2-4.

Érkező kulcsjátékosok: csatárok: Brett Connolly , Lars Eller , Zach Sanford

Távozó kulcsjátékosok: csatár: Jason Chimera , Michael Latta , Mike Richards; védő: Mike Weber

A várható kezdősorok (nhl.com alapján)

Csatárok

Alekszandr Ovecskin - Jevgenyij Kuznyecov - TJ Oshie

Marcus Johansson - Nicklas Backstrom - Justin Williams

Andre Burakovsky - Lars Eller - Tom Wilson

Daniel Winnik - Jay Beagle - Brett Connolly

Zach Sanford

Védők

Karl Alzner - Matt Niskanen

Dmitrij Orlov - John Carlson

Brooks Orpik - Nate Schmidt

Taylor Chorney

Kapusok: Braden Holtby, Philipp Grubauer