50 éve nem volt ekkora NHL-playoffverés

2018.04.27. 11:02

Elkezdődtek a NHL főcsoport-elődöntői és rögtön két meglepő eredménnyel. Azt már az alapszakasz alatt megtanulhatta mindenki, hogy a Las Vegas nem az a fajta újonc, ami végigszenvedi a szezont, hanem egészen szenzációs idényt produkált. Rekordok sorát megdöntve első idényében megnyerte a Pacific-divíziót, a playoffban egyből söpréssel kezdett a Los Angeles ellen, most pedig az elődöntő első meccsén a jégbe döngölte a San Joset, 7-0-val nyitott.

Az NHL rájátszásainak történetében eddig egyszer fordult elő, hogy a sorozat nyitómeccsén valamelyik csapat ekkora különbséggel és nullára tud nyerni. 1969-ben a Boston 10-0-ra győzte le a negyeddöntő első meccsén a Torontót, azóta két csapat között ekkorra különbség shutouttal nem volt.

Valahol a Las Vegas egységét is mutatja, hogy a hét gólt hét különböző játékos ütötte. Valahol ott az első harmad elején már elment a San Josénak a meccs, amikor előbb 26 másodperc alatt ütött kettőt a Golden Knights, majd 65 másodperccel később jött a harmadik gól. A negyedik meg teljesen demoralizáló volt. Érdemes a videón megnézni ezt a gólt (2:50-től), Alex Tuch valami mesteri egyszerűséggel cikázik át a teljes San Jose-védelmen.

Keleten a liga talán két legjobb játékosa, Sidney Crosby és Alekszandr Ovecskin került szembe, és az első meccsen Crosbyék örülhettek. Bár a hamadik harmad első percében Ovecskin góljával már 2-0-ra vezetett a Washington (az volt az orosz 100. playoffpontja), öt perccel később Crosby már egyenlíteni tudott, Jake Guentzel pedig a nyolcadik percben eldöntötte a meccset. A Penguins kapusa, Matt Murray 32-szer védett jól, jó néhányszor valami lehetetlen helyzetben akadályozta meg a washingtoni gólt, elévülhetetlen érdemei vannak a sikerben.

A rájátszásban Guentzel 7 gólnál és 9 asszisztnál jár, Crosbynak 7+8 van. Guentzel a klub történetének harmadik olyan játékosa – Mario Lemieux és Crosby után – aki a rájátszás első hét meccsén legalább 16 pontot termelt. A két pittsburghi vezeti a góllövőlistát is holtversenyben. Pénteken a Nashville-Winnipeg találkozóval folytatódik a playoff, a Winnipeg egyedüli kanadai csapatként maradt a legjobb nyolc között.

Főcsoport-elődöntő:

Kelet:

  • Washington Capitals-Pittsburgh Penguins 2-3

A párharc állása: 1-0 a Pittsburgh javára.

Nyugat:

  • Vegas Golden Knights-San Jose Sharks 7-0

A párharc állás: 1-0 a Las Vegas javára.