no

Szép a szerb himnusz, de a magyar szebb

2013.06.15. 11:40
A magyarok egy-egy arany-, ezüst- és bronzérmet szereztek a portugáliai Montemor-o-Velhóban, a kajak-kenu Európa-bajnokság szombat délelőtti döntőiben.

A Kárász Anna, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa összeállítású női kajaknégyes nagy versenyben győzött 500 méteren.

A vezérevezős Kárász pályafutása első felnőtt Eb-aranyát szerezte, míg Kovács Katalin már 28 európai elsőségnél jár.

"Nagyon izgultam a verseny előtt, hogy megfeleljek az elvárásoknak, de a tegnapi előfutam-győzelem azért megnyugtatott és magabiztosságot adott a mai döntőre - mondta az eredményhirdetés után a 21 éves Kárász. - Az Eb előtt három közös edzésünk volt, a többiek sokat segítettek a felkészülésben és most, a finálé előtt is. Rendkívül boldog vagyok ezzel az aranyéremmel, már nagyon régen hallottam a magyar himnuszt, úgyhogy ez most nagyon jólesett."

Szebb a magyar himnusz,  mint a szerb

A kajak egyesek 1000 méteres versenyében Medveczky Erika bronzérmet szerzett, ebben a számban Benedek Dalma Eb-aranyat nyert Szerbiának.

"Volt egy taktikám, ahogy felépítettem a pályát, de 600-700 méternél nagyon megcsapott az oldalszél, és a végén már szenvedtem rendesen. Nagyon magasan ülök a hajóban, és sok erőmet elvette a harc a széllel" - mondta a verseny után Medveczky.

A korábban magyar színekben világbajnok Benedek ínhüvelygyulladással bajlódva győzött. Mint mondta furcsa érzés volt a dobogó tetején állva a szerb himnuszt hallgatnia. "Egy kicsit féltem ettől a helyzettől. Szép a szerb himnusz is, de a magyar azért szebb" - mondta a kajakos, aki férje révén váltott országot.

Elvették tőlük az aranyat

A kenu kettesek 1000 méteres versenyében a Vasbányai Henrik, Mike Róbert páros ezüstérmet nyert.

"Tavaly egyszer már kipróbáltuk magunkat együtt, akkor nem működött, idén azonban úgy tűnik, minden passzol. Ahogy Robi, az Öreg mondja, benőtt a fejem lágya" - mondta az MTI-nek Vasbányai.

Mike azt mondta, szerinte elvették tőlük az aranyérmet azzal, hogy a rajtnál nem volt figyelmezetés, hanem egyszerűen lecsapódott a rajtgép, és a győztes oroszok annak köszönhetik győzelmüket, hogy jobban reagáltak ebben a helyzetben.

A kenus Vajda Attila és a Szilvásy Nóra, Szabó Petra kajakpáros negyedik, a kajakos Dombvári Bence és a Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakos duó ötödik, míg a Varga Dávid, Viola Viktor, Kiss Tamás, Sarudi Pál kenunégyese hetedik lett 1000 méteren.