Remek volt a szereplés, tehát ki vagyok rúgva

2013.09.01. 23:30
„Köszönjük, lányok" – mondta az egyik drukker, miután a váltóaranyat átvették a mieink. „De persze nektek is, fiúk" – csatlakozott hozzá egy másik. Így zárult a kajak-kenu-világbajnokság, rögtön az eredményhirdetés elkezdték bontani a dobogót. Alábbi értékelésünkben arra is választ keresünk, mit hozhat a jövő a magyar kajak-kenuban.

A magyar kajak-kenu válogatott hét aranyérmet szerzett – az elsőt és az utolsót is hazavihettük –, ebből négyet olimpiai számban a duisburgi világbajnokságon. Az éremtáblán nem lettünk az elsők, bár a legtöbb érem a miénk lett, és ami fontosabb: az olimpiai pontokban 46-42-re megvertük a németeket.

Az első tíz, ahonnan két nemzet kimagaslik

Németország: 8 arany, 6 ezüst, 2 bronz
MAGYARORSZÁG: 7 arany, 5 ezüst, 5 bronz
Oroszország: 4 arany, 4 ezüst, 1 bronz
Kanada: 2 arany, 1 ezüst, 2 bronz
Új-Zéland: 2 arany, 0 ezüst, 1 bronz
Lengyelország: 1 arany, 3 ezüst, 2 bronz
Ausztrália: 1 arany, 1 ezüst, 1 bronz
Brazília: 1 arany, 0 ezüst, 1 bronz
Portugália: 1 arany, 0 ezüst, 0 bronz
Azerbajdzsán: 1 arany, 0 ezüst, 0 bronz

Kenuban – megint az olimpiai összevetést említjük - két magyar aranyérem lett, a női kajakosok is nyertek még kettőt és egy bronzot, a férfi kajakosok két bronzzal iratkoztak fel, aminek értékét növeli, hogy ezer egyesben 1997 óta nem volt magyar érem.

„Sokszor és hangosan kongott már a vészharang, mennyire elment mellettünk a világ a kenusoknál, hiszen az olimpiára csak Vajda Attila jutott ki és lett hatodik. Erre most két arannyal mehetünk haza. A generációváltás elkezdődött, még vannak idősebb és nagyon tapasztalt versenyzőink, akik tudását átveszik a fiatalok. Örömteli, hogy mégis ilyen sikeresek lettünk” – mondta a szövetség főtitkára, Ábrahám Attila.

  c1
Vajda Attila

Baráth Etele, a szövetség elnöke arra tért ki, hogy három nagyszerű kenus és edzőik együttműködésének köszönhetőek a sikerek, akik együtt elemeznek, átadják egymásnak a tapasztalataikat. Az összefogás pedig érzékelhető eredménnyel járt.

Az ezer egyéniben győztes Vajda Attila együtt készült az utolsó három hétben a párosban ezer méteren győztes, ötszázon második Vasbányai Henrikkel valamint Mike Róberttel. „Mintaértékű, amit elkezdtek, féltékenység nélkül dolgoznak. Egymást húzva, inspirálva könnyebb sikeresnek lenni” - nyomatékosította az elnök.

Sikeresebb felkészülés

Vajda Attila 2011 után újra vb-győztes lett, esetében a visszatérés szó használata helytálló, mert hatodik lett Londonban.

„Zökkenőmentesebb volt a tavalyi felkészülésünk, mint az idei, mert kétszer is gyógyszeres kezelést kapott a felkészülés elején, ami nem jó. Az olimpián abban a négy percben nem sikerült a legjobbját adnia, most viszont igen. Ilyen a sport, ilyen a kajakozás. A hatodik hely után elhagyták a szponzorok, mert akkor éppen nem nyert, nyilván nekik is meg szerette volna mutatni, hogy kár volt elfordulni tőle. A hazai pályán versenyző Brendelt megverni nagy érdem, mert ha a többiek hiányoztak is, ő biztosan nagyon készült” - jegyezte meg Vécsi Viktor, Vajda edzője.

A győztes páros sokadik próbálkozásra, sokszoros véletlenek után állt össze. Amikor a Vasbányai, Mike egység jól ment, akkor már nem volt kérdés, hogy egymás mellett maradnak.

„Mindenki csettintett, amikor látta őket az első előfutamban. A stílusuk és a gyorsaságuk miatt is számtalan elismerő megjegyzést kaptunk a külföldi kollégáktól. Talán kicsit meg is rettentek tőlünk, miután négy másodperccel voltak jobbak a többieknél az első próbálkozásra. Persze ott volt bennünk, nehogy mi legyünk azok, akik az első tökéletes pálya után a döntőben nem tudjuk kihozni a maximumot magunkból, de ezek a fiúk mentálisan is nagyon erősek” - mondta a páros egyik edzője, Varga Zsolt.

Mike Róbert rendkívül szimpatikusan úgy fogalmazott, noha ugyanazt az eredményt érte el, amit Kolonics György és Kozmann György hét éve, de nem ért a nagy előd nyomába. „Még csak véletlenül sem említeném magunkat egy napon velük.”

Amiben javítani kell

Baráth arról is nyíltan beszélt, hogy a kétszázas sprinttávokon előre kell lépnünk, mert azokban nem volt magyar érem, míg a németek ebben kifejezetten erősek, a kisebb nemzetek is erre készülnek leginkább, nem pedig az állóképességi számokra.

„Más jellegű felkészítést igényelnek ezek a számok, de most már egyre inkább megvan a hajlandóság, hogy e terület felé forduljanak az edzőink. Eddig csak Hűvös Viktor állt rá a szakágra. Nyilván ez egy új terület, az olimpián csak tavaly szerepelt először, de joggal bízom benne, hogy a kisebb hátrányunk Rióra eltűnhet, és lesznek érmeink. A fiatalok között sok tehetség van, az ifi-vb-n láttam őket, nagyon jó szellemiségű társaság van kialakulóban, és persze a már most kétszázon indulókról sem szabad megfeledkeznünk, mert ők is fejlődhetnek. Az ifjúsági olimpián győztes kajakos Tótka Sándor például 12 ezreddel maradt le a döntőről, ami nem számottevő különbség, kajakban pedig két futamot szinte lehetetlen összevetni, annyit változhat a szél rövid idő alatt.”

Az elnök szerint az edzőknél is van egy kisebb generációváltás, hiszen például Sári Nándor vagy Csipes Ferenc, a korábbi neves trénerek nem, vagy csak egy tanítvánnyal jutottak el Duisburgba. „Nándi Peking után az év edzője volt, azóta kiszorult az élvonalból, mégis hajlamos az innovációra, Nagykanizsán egészen fiatalokkal kezdte el újra felépíteni magát, és így válik hasznára a sportágnak a munkája.”

A kenu mellett szintén két olimpiai számban nyertek a nők, és ahogy Storcz Botond kapitány nagyon találóan fogalmazott, ha voltak is kisebb megingások, az összképet semmi sem árnyalhatja.

Kozák Danuta, Londonhoz hasonlóan, ismét két aranyat nyert, ami csak igazolta, hogy pillanatnyilag ő a világ legjobbja. A váltóban óriási hajrával szerzett még egyet magának.

A női négyesnél a sokadik összeállítás – 2009 óta veretlen egységben nyolcan ültek eddig –, és egy új felkészítő edző hozta meg az aranyat.

  k4
Aranyérmes kajak négyes

„A 45 éves Tóth László kapta a feladatot, akit visszaszereztünk a sportágnak. Volt Mexikóban, aztán elment Kínába, majd ismét mexikói kapitány lett, de hazatért, és a négyes valamint Szabó Gabriella felkészítéséből óriási részt vállalt” - ezek már Schmidt Gábor szakmai alelnök szavai.

Mi történt Janiccsal és Kováccsal?

Kovács Katalin és Janics Natasa az ötszáz páros ezüstérme mellett kétszázon az ötödik lett. Janics már a felkészülés alatt utalt arra, hogy érzi az idő múlását. Korábban egy hajóval is simán elmentek, ez már a múlt. Erre utalt Kovács a második hely után, hogy mintha kivégzésre menne.

„Natasa szerintem elfáradt. Neki szerintem még inkább specializálódnia kell. Egyértelműen erősebb vele a válogatott, jó, hogy nem ment el, és velünk van, de négy szám már soknak tűnik neki. A másik része a dolognak ugyanakkor, hogy amíg otthon nem győzik le, ő fog indulni. Ingyen és önként természetesen nem fogja felkínálni az indulási jogot.”

Janicsról hallani lehetett, hogy fáj a dereka, hogy nem az ő kifinomult stílusának megfelelő az új lapát, amit öt héttel az esemény előtt választott, mert vékony, és nem képes vele olyan erővel húzni, mint a régebbivel.

„Ebben a sportágban a sebesség a vízfogáson múlik, ami a lapáttól függ. De ettől még temetni nem kell Natasát, még meghatározója lehet a sportágnak sokáig” - rögzítette Storcz, aki egyébként kapitánysága legsikeresebb világbajnokságán van túl.

  storcz
Storcz Botond és Kozák Danuta

Azt ellenben Storcz nem tudja, mit hoz a jövője, hiszen már a londoni olimpia után felmerült, hogy átalakul a sportág vezetése, és nem lesz kapitány, vagyis rá sem lesz szükség. Kétszer hosszabbítottak vele, a vb-ig. Német mintára megjelenik a sportigazgatói pozíció, még kilenc napig lehet rá pályázni.

„Kaptam egy vicces sms-t otthonról, hogy remek volt a szereplés, mindenki örül, tehát ki vagyok rúgva. Ebben a sportágban nem tudni, mennyi az elég. A saját szerepemet sohasem nagyítottam fel, ezúttal sem szeretném. De abban joggal bízom, hogy jövőre is ilyen sikeresek leszünk. Majd kiderül, velem vagy nélkülem, én mindenesetre szívesen dolgoznék Rióig” - összegzett.

Magyar érmek

Aranyérmesek:

Vajda Attila, kenu egyes, 1000

Vasbányai Henrik, Mike Róbert, kenu páros, 1000

Kozák Danuta, kajak egyes, 500

Medveczky Erika, kajak egyes, 1000

Szabó Gabriella, Fazekas Zur Krisztina, kajak páros, 1000

Dusev-Janics Natasa, Vad Ninetta, Fazekas-Zur Krisztina, Kozák Danuta, kajak egyes, 4x200

Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas-Zur Krisztina, Vad Ninetta, kajak négyes, 500

Ezüstérmes:

Kovács Katalin, Janics Natasa, kajak páros, 500

Vasbányai Henrik, Mike Róbert, kenu páros 500

Lakatos Zsanett, Takács Kincső, kenu páros 500

Vajda Attila, kenu 5000

Csay Renáta, kajak, 5000

Bronzérmesek:

Dombvári Bence, kajak egyes, 1000

Dombi Rudolf, Kökény Roland, kajak páros, 1000

Lakatos Zsanett, kenu egyes 200

Korisánszky Dávid, Korisánszky Péter, Vass András, Varga Dávid, kenu négyes, 1000

Tótka Sándor, Dudás Miklós, Molnár Péter, Hérics Dávid kajak egyes, 4x200