Válogatott kajakosok hajóit is megsemmisítette a vihar

11
2015.07.10. 09:27

A Magyar Kajak-kenu Szövetség központi bázisát, a csepeli Kolonics György Vízisport Központot is megrongálta a szerdai vihar. Több válogatott versenyző hajója is komolyan megsérült. Az evezősök sem jártak jobban, az ő csónakházukban is nagy volt a pusztítás.

A Gubacsi híd lábánál lévő kajak-kenu telep öt éve épült fel, ráadásul a válogatott versenyzők központi bázisán az elmúlt hónapokban jelentős bővítés történt, a tegnapi vihar tehát a legrosszabbkor csapott le, írta a szövetség hírlevelében. Összesen négy fát csavart ki gyökerestül az orkán erejű szél, ezek közül két óriási jegenye a szomszéd telekről dőlt át a kajak-kenu telepre. Az udvari tárolókban tartott milliós értékű versenyhajók jelentős része használhatatlanná vált.

„Sajnos megsemmisült a bakui győztes Dudás Miklós- és a kenus Nagy Péter hajója, valamint az Európa Játékokon nyertes férfi egység vadonatúj négyese is "– mondta Schmidt Gábor, az MKKSZ főtitkára. – Jelentősen megrongálódott a műhely teteje és ráesett egy fa az új épület áramelosztójára is, így a telepen jelenleg nincs áram. Ez utóbbi probléma remélhetőleg péntekre megoldódik és utána megkezdődhet az épületek helyreállítása.”

Csütörtökön egész nap zajlott a kármentesítés a telepen. A munkában a profi szakemberek mellett részt vett a központban edzőtáborozó világbajnok kenupáros, Vasbányai Henrik és Mike Róbert, valamint az MKKSZ valamennyi férfi munkatársa is.

„A legfontosabb, hogy a válogató előtt álló sportolóink felkészülése nincs veszélyben, a szövetség a tartalék hajóiból tudott megfelelő sporteszközt biztosítani a számukra. A tönkrement hajókat ennek ellenére minél előbb pótolnunk kell és a megrongált épületeket helyreállítását is elkezdjük. ” – tette hozzá Schmidt Gábor.

Az MKKSZ-nek a hajókra és az épületekre is volt érvényes biztosítása, így a szövetség bízik abban, hogy a körülbelül 40 millió forintos kárt a biztosító megfizeti majd.

Az evezősök éppen vízen voltak, amikor lecsapott a vihar.  Kelemen Áron evezős írta nekünk, hogy az edzők figyelmeztették őket és mindenkit biztonságba helyeztek. Az anyagi kár azonban így is jelentős. Hajók, autók és tetők törtek össze.