Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb öt magyar egység döntős a kajak-kenu Eb-n

2016.06.24. 15:22

A pénteki nyitónap délutáni előfutamaiból újabb öt magyar egység jutott be a döntőkbe a moszkvai kajak-kenu Európa-bajnokságon.

A délutáni programban a magyarok közül elsőként a kétszeres olimpiai bajnok Kozák Danuta volt érdekelt K-1 500 méteren. A szám ötkarikás címvédője, kétszeres világbajnoka esélyeshez méltó versenyzéssel jutott egyből a döntőbe, magabiztosan utasította maga mögé egyik legnagyobb riválisát, a német Franziska Webert.

Őt férfi C-1 500 méteren Kiss Tamás követte: a 29 éves kenus - aki 2008-ban Pekingben a hosszabb távon Kozmann Györggyel párosban bronzérmes volt - remek versenyzéssel diadalmaskodott, így a középfutamban neki sem kell vízre szállnia.

Férfi K-1 500 méteren Nádas Bence állt rajthoz: a négyes vezérevezőseként délelőtt kiváló versenyzéssel döntőbe jutott magyar kajakosnak sikerült kipihennie magát, hiszen második helyen jutott a középfutamba.

"Életem legrosszabb rajtját követtem el, sajnos belehúztam, nem tudom, hogy az indítóbíró hibázott-e, mindenesetre nem lőtte vissza, én pedig annyit láttam, hogy mindenkitől fél hajóra vagyok. Úgy voltam vele, hogy a futamgyőzelem így elúszott, de tovább kellett nyomnom, ami sikerült is, s bízom benne, hogy a középfutamból egy jó versenyzéssel továbbjutok majd" - mondta az MTI-nek Nádas.

Magyar szempontból a kontinensviadal egyik legérdekesebb kérdése a férfi K-4 1000 méteres egység szereplése, ugyanis a Hufnágel Tibor, Dombvári Bence, Ceiner Benjámin, Kugler Attila összeállítású hajó itt harcolhatja ki magának véglegesen az olimpiai szereplés jogát. Az ötkarikás válogatón ez a csapat hatalmas meglepetésre legyőzte a hazai környezetben öt évig veretlen, olimpiai ezüstérmes Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összetételű hajót, s a szakvezetés álláspontja szerint ha most az orosz fővárosban is jól teljesít, akkor ott lehet Rióban. A kvartettnek egyelőre még bizonyítania kell, hiszen az előfutamban csak a negyedik lett, így a középfutamba kényszerül.

Őket egy már "biztosabb" olimpiai résztvevő, női K-2 500 méteren a világbajnoki címvédő Szabó Gabriella és Kozák Danuta követette. A klasszis duó a pénteki nyitónap eddigi legszorosabb versenyét vívta a német egységgel, végül a magyar hajó 56 ezredmásodperces lemaradással ért célba, de a döntőbe jutását ez nem veszélyeztette.

Férfi C-2 500 méteren Korisánszky Dávid és Mike Róbert egészen izgalmas csata után, futamgyőztesként került a fináléba.

"Erős volt ez az előfutam, nem számítottam rá, hogy ennyire kemény lesz a mezőny. Tegnap este volt is rajtam egy kis +para+, most viszont kicsit haragszom magamra, amiért ilyen félős vagyok, mert egy nem tökéletes pályával lettünk futamgyőztesek" - nyilatkozta az MTI-nek Korisánszky.

Az előfutamok sorát férfi K-2 500 méteren a Tóth Dávid, Kulifai Tamás duó zárta, s kisebb nehézségeik ellenére sima győzelmet arattak.

"Kicsit tartottunk tőle, hogy nyers pálya lesz, mivel már egy hete nem mentünk maximumot. Sajnos nagyon elrontottuk a rajtot, kicsit kifújt minket a szél oldalra, s még állítgattuk a hajót, amikor a bíró ellőtte, szerencsére így sem került veszélybe a továbbjutásunk" - mondta Kulifai Tamás.

"Nagyon jó formában érezzük magunkat, frissnek, majd szétcsattanunk az erőtől, remélem ez vasárnapra még jobb lesz" - tette hozzá Tóth Dávid.

A délutáni program magyar idő szerint 15 órától az 500 és az 1000 méteres középfutamokkal folytatódik.

A további program:

1000 m-es középfutamok 15.00

500 m-es középfutamok 16.20

szombat:

--------

1000 és 500 m-es (férfi és női K-4, női C-2) döntők 9.40

200 m-es előfutamok 13.00

200 m-es középfutamok 15.00

vasárnap:

---------

500 m-es döntők 9.40

200 m-es döntők 12.40

5000 m-es döntők 15.22